fbpx

Dieta > Polecane > Zdrowie i motywacja

Bataty – źródło węglowodanów i witamin [Przepisy dla biegaczy]

Bataty. Fot. Istockphoto.com

Mówi się, że to jedno z najbardziej odżywczych warzyw w przyrodzie. Bataty czyli słodkie ziemniaki prócz cennej dla biegacza energii z węglowodanów kryją w sobie wiele witamin oraz pierwiastków – np. żelazo i magnez czy jod. W kuchni są bazą do smacznych dań na słono, słodko lub pikantnie.

Bataty przywędrowały do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej. Choć nazywane są słodkimi ziemniakami, w dużej mierze różnią się od kartofli, w które obfituje tradycyjna polska kuchnia. Ich wartość odżywcza jest o ok. 50% wyższa niż ziemniaków. Częścią jadalną są bulwy osiągające niekiedy wagę do 3 kg. Mają biały, różowy lub czerwony miąższ. Spożywa się je zwykle po ugotowaniu lub upieczeniu, w postaci kremowych zup, frytek, puree, ale można również spotkać wytworzoną z nich mąkę, płatki, makarony, cukier, syrop oraz alkohol. Dobrze smakują z tymiankiem, czosnkiem oraz chilli, ale również w wersji na słodko z cynamonem, miodem lub curry.

 Co w nich dobrego? 

Bataty są źródłem witamin: beta-karotenu, witaminy C, B6, B1, B2, PP i błonnika oraz cennych pierwiastków – żelaza, siarki, potasu, magnezu, fosforu, zawierają też niewielkie ilości manganu, molibdenu i selenu oraz miedzi. 100 g dostarcza ok. 85 kcal. Bataty mają właściwości antyoksydacyjne i praktycznie nie zawierają tłuszczu, za to są dobrym źródłem węglowodanów, a ich bulwy zawierają również białka.

Obecne są w nich substancje przeciwnowotworowe – kwas chlorogenowy, luteina i zeaksantyna oraz sterole roślinne, zmniejszające stężenie złego cholesterolu. Bataty są bardzo cennym składnikiem diety osób zagrożonych chorobami cywilizacyjnymi, jak miażdżyca, cukrzyca czy otyłość. Błonnik ma korzystny wpływ na przewód pokarmowy, przyspiesza przejście pokarmu, zmniejsza też wchłanianie cukrów i tłuszczów. Dla biegaczy ma spore znaczenie również wysoka zawartość kwasu foliowego w słodkich ziemniakach, koniecznego do powstawania szpiku i czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Bataty mają niski indeks glikemiczny, a więc energia z nich uwalniana jest powoli. Dają również uczucie sytości, co docenią walczący o dobrą masę startową. Wysoka koncentracja potasu pomoże w utrzymaniu równowagi płynów i elektrolitów w organizmie.

Bataty są ulubionym składnikiem diety Rory Bosio – amerykańskiej biegaczki ultra, która dwukrotnie zwyciężyła w prestiżowym Ultra-Trail du Mont-Blanc. Rory przyznaje, że często zabiera ze sobą na trasy wyścigów bataty z cynamonem i miodem, bo to jedyna rzecz, która nigdy nie wywołała u niej problemów żołądkowych.

Przepisy

 Batatowe frytki z piekarnika 

  • 2 bataty
  • 4 ząbki czosnku
  • Zioła – rozmaryn (świeży lub suszony)
  • 5 – 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 – 3 łyżeczki soku z cytryny
  • Sól

Przygotowanie:

Pokrój bataty (obrane lub nie – jak wolisz) w podłużne, grube frytki (ok. 1,5 cm). W naczyniu zmieszaj oliwę, sok z cytryny, sól i rozmaryn i polej równomiernie bataty. Wymieszaj dokładnie, po czym ułóż na blasze pokrytej folią aluminiową. Pomiędzy batatami ułóż ząbki czosnku rozgniecione lekko w łupinach. Włóż wszystko do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 25 minut, albo 30 jeśli frytki wyszły trochę grubsze. Można podawać je z dodatkiem odrobiny jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.

 Zupa krem z batatów 

  • 500 g batatów
  • 3,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Świeża kolendra
  • 1/2 łyżeczki papryczki chilli
  • Sok z limonki
  • 1 łyżka śmietany

Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj posiekany drobno czosnek. Dorzuć obrane i pokrojone w kostkę bataty. Posól do smaku i smaż przez kilka minut, mieszając. Dodaj przyprawy i jeszcze chwilę podsmaż. Przełóż wszystko do garnka i wlej bulion oraz trochę soku z limonki i posiekanej kolendry. Gotuj przez około 15 minut, aż bataty nabiorą miękkości. Zmiksuj na krem i podaj ze śmietaną i świeżą kolendrą.

 Placuszki z batatów na słodko 

  • 1 batat
  • 1 kwaśne jabłko
  • Sok z cytryny
  • 2 jajka
  • Garść rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżki miodu albo ksylitolu

Utrzyj batata na grubych oczkach tarki (nie musisz go obierać), jabłko pokrój w kostkę. Dodaj jajka, rodzynki (lub żurawinę), cynamon i miód lub ksylitol. Wszystkie składniki zmieszaj dokładnie (w razie potrzeby, gdyby masa nie kleiła się wystarczająco dodaj 1 jajko). Usmaż placuszki na patelni na rumiano z obu stron. Można zjeść je posypane ksylitolem, albo z dżemem, śmietaną czy jogurtem. Albo bez dodatków.

Placuszki z batatów. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Placuszki z batatów. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Magda Ostrowska-Dołęgowska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

W sobotę 25 maja odbędzie się 21. edycja Biegu Ulicą Piotrkowską Rossmann Run. Uczestnicy tradycyjnie pobiegną na szybkiej trasie o długości 10 kilometrów, której większa część prowadzi główną ulicą miasta. Jakie atrakcje czekają na biegaczy […]

21. Bieg Ulicą Piotrkowską Rossmann Run – trwają zapisy!

To już dziś! W piątek, 19 kwietnia rozpoczyna się 11. edycja Pieniny Ultra-Trail® w Szczawnicy. Podczas trzech dni imprezy uczestnicy będą rywalizować na 7 trasach od 6,5 do 96 kilometrów. W trakcie wydarzenia rozegrane zostaną […]

Szczawnica stolicą górskiego biegania, czyli startuje 11. edycja Pieniny Ultra-Trail®

Gościem czwartego odcinka cyklu RRAZEM W FORMIE. Sportowy Podcast, który powstaje we współpracy z marką Rough Radical jest Andrzej Rogiewicz. Znakomity biegacz, świeżo upieczony wicemistrz Polski w półmaratonie, “etatowy”, bo czterokrotny zwycięzca w Silesia Maratonie. […]

Zaufaj procesowi. Dobre wyniki rodzą się w ciszy. RRAZEM W FORMIE. Sportowy podcast – odcinek 4. z Andrzejem Rogiewiczem

Medal: najważniejsza nagroda dla wszystkich przekraczających linię mety, trofeum, którym chwalimy się wśród znajomych i nieznajomych. Jak będzie wyglądał medal 32. Biegu Konstytucji 3 Maja? Właśnie zaprezentowane wizualizację. Przy tej okazji dowiedzieliśmy się też, że […]

Oto on: medal 32. Biegu Konstytucji 3 Maja! PKO Bank Polski Sponsorem Głównym imprezy

Wszystkie tkanki mięśniowe naszego ciała pracują podczas biegu. Od ich dyspozycji i formy zależy końcowy wynik osiągnięty podczas zawodów. Wiadomo więc, że należy je wzmacniać stosując ćwiczenia poza treningiem biegowym. Jednak bywa tak, że po […]

Trening biegowy i trening siłowy w jednym

Z Katarzyną Selwant rozmawiała Eliza Czyżewska Czym jest trening mentalny?istock.com To wiedza, jak ćwiczyć głowę, taka siłownia dla umysłu. W skład treningu mentalnego wchodzą różne zagadnienia, np. wzmacnianie pewności siebie, wyznaczanie prawidłowej motywacji, cele sportowe, […]

Trening mentalny biegacza [WYWIAD]

Karmienie piersią a bieganie – czy to dobre połączenie? Jakie zagrożenie niesie ze sobą połączenie mleczanu z… mlekiem matki? Odpowiadamy! Zanim zajmiemy się tematem karmienie piersią a bieganie, przyjrzyjcie się bliżej tematowi pokarmu matki: mleko […]

Karmienie piersią a bieganie

Kultowe sportowe wydarzenie otwierające Warszawską Triadę Biegową „Zabiegaj o Pamięć” już 3 maja. Poznaliśmy wzór oficjalnych koszulek biegu – są w kolorze błękitnym i prezentują hasło „Vivat Maj, 3 Maj”. Ich producentem jest marka 4F, […]

Koszulka 32. Biegu Konstytucji 3 Maja wygląda właśnie tak! Marka 4f partnerem technicznym Warszawskiej Triady Biegowej