fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Biegacze w komitywie z pszczołami – czyli cud miód i inne produkty

Produkty pszczele dla biegaczy. Fot. istockphoto.com

Fot. istockphoto.com

Leczenie chorób produktami, które „w pocie czoła” wypracowały pszczoły – nosi swoją nazwę. Apiterapia. Moc produktów stworzonych przez te żółto-czarne zwierzątka jest ogromna. Miód, propolis, mleczko pszczele, jad i wosk – znajdą się wśród nich zdrowe cukry, substancje przeciwzapalne i bakteriobójcze, wspomagające wchłanianie żelaza. Skupimy się na produktach najpopularniejszych i najistotniejszych z punktu widzenia biegacza.

Miód

Nie sposób chyba zacząć inaczej – to najpopularniejszy produkt pszczeli. Istnieją miody nektarowe czyli kwiatowe, spadziowe oraz mieszane. Na pierwszy rzut oka można je rozróżnić po barwie. Miody kwiatowe są jasne (delikatne i słodkie w smaku), natomiast miody spadziowe są ciemne (w smaku mniej słodkie, goryczkowe). Skład chemiczny miodu również zależy od surowca z jakiego został wyprodukowany, ale niezależnie od tego, w miodzie można znaleźć ok. 300 przeróżnych składników, które pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Podstawowy składnik odżywczy w miodzie to cukier, w różnej formie głównie glukozy i fruktozy, kwasy organiczne występują tu w dużo mniejszej ilości ale biorąc pod uwagę ich siłę i aktywność są jednym z zasadniczych składników miodu, świadczących o ich właściwościach odżywczych, białka pochodzą z gruczołów wydzielniczych pszczół i ich ilość jest minimalna.

Udział sacharozy w miodzie jest bardzo mały, dzięki temu jest o wiele lepiej tolerowany niż klasyczny cukier gdyż nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Występują tu również laktuloza i dekstryny, cukry które są pożywką dla pozytywnej mikroflory naszego przewodu pokarmowego. Obecność kwasów organicznych jest szczególnie ważna dla osób z nietolerancją produktów mlecznych, przyspieszają one proces rozkładu białek i cukrów mlecznych. Miód jest produktem bardzo wskazanym w żywieniu osób aktywnych fizycznie. Bardzo sprawnie zaspokaja wzmożone zapotrzebowanie mięśni i komórek wątrobowych na węglowodany. Łączenie miodu z produktami białkowymi (sery, białe i czerwone mięso), roślinnymi (produkty owsiane, wszelakie kasze) blokuje wchłanianie i odkładanie się tłuszczu w wątrobie, dzięki temu pozostaje w niej więcej miejsca na gromadzenie glikogenu.

Zaleca się spożywanie miodu przed, w trakcie i po wysiłku. W tym ostatnim przypadku w znaczący sposób skracamy uczucie zmęczenia, przyspieszamy odnowę rezerw glikogenu, regenerację. Spożycie produktu wysoko węglowodanowego przed lub w trakcie intensywnego wysiłku może się skończyć dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Liczne badania wykazały, że miód jest jednym z najbezpieczniejszych produktów i ryzyko wystąpienia skutków ubocznych jest minimalne. Miód ma właściwości bakteriobójcze, antybiotykowe – hamuje rozwój lub niszczy szereg bakterii, grzybów, wirusów i paciorkowców. Aktywność ta wynika z kwaśnego środowiska, obecności apidycyny i lizozymu, rozcieńczenie miodu znacznie zwiększa te właściwości. Bardzo istotna kwestia dla biegaczy to również fakt, że miód może wielokrotnie zwiększyć ilość przyswojonego żelaza zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego.

Miód. Fot. istockphoto.com

Fot. istockphoto.com

Pyłek kwiatowy

Pszczoły pobierają pyłek z kwiatów i mieszają go z odrobiną śliny. W odróżnieniu od miodu, pyłek kwiatowy nie zawiera w dominującej ilości jakiegoś określonego składnika odżywczego. Występują tu: aminokwasy, pełne białka, kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, enzymy a także witaminy i składniki mineralne. Prawie połowa składników białkowych w pyłku to aminokwasy egzogenne czyli takie, których nasz organizm sam nie jest w stanie syntetyzować. Cukry to głównie fruktoza i glukoza, kwasy tłuszczowe to w większości NNKT, związki fenolowe reprezentowane są tu przez flawonoidy, katechiny czy leukotrieny a z witamin i składników mineralnych znajdują się tu: witaminy A, E, D, C, B1, B2, B6, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk i selen. Na podstawie składu pyłku określono go jednym z najwartościowszych, odżywczych produktów roślinnych. Pyłek przyniesie naszemu organizmowi szereg korzyści:

poprawę odżywienia organizmu – regularne spożywanie zwiększa poziom m. in. witaminy C i magnezu w tkankach, hemoglobiny i czerwonych krwinek we krwi;
poprawę profilu lipidowego krwi – nawet osoby aktywne fizycznie mogą mieć problem z poziomem cholesterolu czy trójglicerydów we krwi, dotyczy to głównie osób z genetycznymi uwarunkowaniami oraz osób przetrenowanych;
właściwości detoksacyjne – działanie to polega na unieszkodliwianiu lub eliminowaniu substancji toksycznych;
– składniki pyłku chronią komórki wątrobowe, sprzyjają regeneracji wątroby uszkodzonej przez różnego rodzaju substancje obniżając poziom enzymów wątrobowych i bilirubiny. Pyłek kwiatowy zaleca się osobom, które są narażone na znaczny kontakt z substancjami szkodliwymi, np. chorym przyjmującym duże ilości leków, przy zatruciach metalami ciężkimi ale również dla osób, które czynnie uprawiają sport w warunkach miejskich gdzie wraz z pochłanianym powietrzem przyjmują znaczne ilości substancji toksycznych;
oddziaływanie na układ nerwowy – poprzez działanie tonizujące i zwiększenie ukrwienia tkanki nerwowej poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, co pomaga przy częstych startach oraz zabezpiecza przed negatywnymi skutkami stresu w trakcie biegu (np. biegunki).

Mankamentem pyłku jest jednak to, że bardzo duże nasycenie składnikami odżywczymi oraz forma produktu często powodują uczucie ciężkości, zalegania na żołądku. Zazwyczaj po pewnym czasie te skutki uboczne mijają, tak więc wprowadzanie pyłku kwiatowego nie powinno mieć miejsca w czasie poprzedzającym starty co by nie narazić się na nieprzyjemne dolegliwości.

Mleczko pszczele

Ta substancja powstaje w gruczołach gardzielowych młodych pszczół robotnic, służy do karmienia larw i trutni przez pierwsze 3 dni życia. Ma konsystencję gęstej śmietany, kolor biało-kremowy i lekko kwaśny smak. Na rynku obecne jest w formie wysuszonej lub w mieszaninie z miodem.

Białko to zawiera prawie wszystkie aminokwasy w tym egzogenne, substancje lipidowe występują w formie kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych (NNKT), fosfolipidów, steroli i wosków. Obecne tu kwasy organiczne warunkują kwaśny posmak mleka i są to głównie kwas mlekowy i pirogronowy. Dominującymi cukrami są te proste czyli glukoza i fruktoza, cukry złożone występują również ale w nieznacznej ilości.

Mleczko pszczele zawiera większość uznanych za niezbędne witamin i składników mineralnych, wiele w znaczących ilościach: kwas pantotenowy, niacynę, witaminę PP, fosfor, potas, siarkę, cynk, żelazo i miedź. Właściwości mleczka pszczelego są tak szerokie, jak ilość substancji odżywczych w nim zawartych. Najsilniejsza z nich polega na przyspieszaniu procesów przemiany materii i regeneracji tkanek. Pozytywnie wpływa na przemiany białkowe oraz na wzrost poziomu i objętości czerwonych krwinek oraz hemoglobiny we krwi. Przyspiesza regenerację i odbudowę tkanek miękkich zarówno przy urazach zewnętrznych jak i wewnętrznych. Mleczko pszczele wykazuje działanie adaptogenne tzn. że poprzez wpływ na ośrodkowy układ nerwowy reguluje nasze funkcje fizyczne i psychiczne. Powoduje to szybsze ustępowanie uczucia zmęczenia, polepszenia samopoczucia oraz koncentracji czy też poprawy wzroku! Pobudzanie wytwarzania makrofagów oraz globulin przyczynia się do podwyższenia odporności organizmu.

Żeby nie było tak różowo, warto dodać, że na miód można być uczulonym – nietolerancja może się objawiać nudnościami, wymiotami, biegunką, wysypką, świądem. Wiele korzystnych substancji w nim zawartych traci swoje właściwości po obróbce termicznej, dlatego słodzenie herbaty miodem zapewnia nam niewiele więcej niż słodki smak. Słodzenie miodem „na zimno” jest znacznie zdrowsze i warto się na niego przestawić.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

W niedzielę, 12 maja odbędzie się jedenasta edycja PKO Białystok Półmaratonu, największego biegu w Polsce wschodniej, imprezy z prestiżowego cyklu Korona Polskich Półmaratonów. Już wiadomo, że uczestnicy będą pokonywać dokładnie taką samą trasę jak przed […]

Trasa 11. PKO Białystok Półmaratonu. Zapamiętacie ją na długo!

Stowarzyszenie Sportowe Polskie Ultra zaprasza w sobotę, 20 kwietnia, na V edycję biegu „6 godzin pełnej MOCY”. Uczestnicy tej wyjątkowej rywalizacji powalczą o tytuł Mistrzyni i Mistrza Polski na dystansie czasowym 6 godzin. Wśród nich […]

V edycja biegu „6 godzin pełnej MOCY” w ten weekend na stadionie OSiR Targówek

W sobotę 25 maja odbędzie się 21. edycja Biegu Ulicą Piotrkowską Rossmann Run. Uczestnicy tradycyjnie pobiegną na szybkiej trasie o długości 10 kilometrów, której większa część prowadzi główną ulicą miasta. Jakie atrakcje czekają na biegaczy […]

21. Bieg Ulicą Piotrkowską Rossmann Run – trwają zapisy!

To już dziś! W piątek, 19 kwietnia rozpoczyna się 11. edycja Pieniny Ultra-Trail® w Szczawnicy. Podczas trzech dni imprezy uczestnicy będą rywalizować na 7 trasach od 6,5 do 96 kilometrów. W trakcie wydarzenia rozegrane zostaną […]

Szczawnica stolicą górskiego biegania, czyli startuje 11. edycja Pieniny Ultra-Trail®

Gościem czwartego odcinka cyklu RRAZEM W FORMIE. Sportowy Podcast, który powstaje we współpracy z marką Rough Radical jest Andrzej Rogiewicz. Znakomity biegacz, świeżo upieczony wicemistrz Polski w półmaratonie, “etatowy”, bo czterokrotny zwycięzca w Silesia Maratonie. […]

Zaufaj procesowi. Dobre wyniki rodzą się w ciszy. RRAZEM W FORMIE. Sportowy podcast – odcinek 4. z Andrzejem Rogiewiczem

Medal: najważniejsza nagroda dla wszystkich przekraczających linię mety, trofeum, którym chwalimy się wśród znajomych i nieznajomych. Jak będzie wyglądał medal 32. Biegu Konstytucji 3 Maja? Właśnie zaprezentowane wizualizację. Przy tej okazji dowiedzieliśmy się też, że […]

Oto on: medal 32. Biegu Konstytucji 3 Maja! PKO Bank Polski Sponsorem Głównym imprezy

Wszystkie tkanki mięśniowe naszego ciała pracują podczas biegu. Od ich dyspozycji i formy zależy końcowy wynik osiągnięty podczas zawodów. Wiadomo więc, że należy je wzmacniać stosując ćwiczenia poza treningiem biegowym. Jednak bywa tak, że po […]

Trening biegowy i trening siłowy w jednym

Z Katarzyną Selwant rozmawiała Eliza Czyżewska Czym jest trening mentalny?istock.com To wiedza, jak ćwiczyć głowę, taka siłownia dla umysłu. W skład treningu mentalnego wchodzą różne zagadnienia, np. wzmacnianie pewności siebie, wyznaczanie prawidłowej motywacji, cele sportowe, […]

Trening mentalny biegacza [WYWIAD]