Debiut w maratonie. Co warto wiedzieć na krótko przed startem?

PZU Maraton Warszawski Fot. Mariusz Ciszewski

Fot. Mariusz Cieszewski

Pierwszy start na dystansie maratonu to wyzwanie nie tylko fizyczne. Jest więcej wątpliwości niż tylko to, czy uda się dobiec do mety. Co jeść? Co przygotować wcześniej? Kiedy przestać trenować i zacząć odpoczywać? Przeczytaj przydatne artykuły.

Pierwszy półmaraton – jak się przygotować?

W tytule jest co prawda półmaraton, ale praktycznie wszystkie porady zawarte w tekście można zastosować też do maratonu. Znajdziesz tu spis rzeczy, o których warto pamiętać przed swoim debiutem w biegu masowym, również w maratonie.

7 dni do maratonu – co robić, czego nie? Radzą zawodnicy i trenerzy

Gdy zaczyna się ostatnie odliczanie do maratonu, dużo jeszcze można popsuć lub zyskać. Co robić, a czego lepiej unikać w tych dniach, żeby nie zaprzepaścić wielomiesięcznych przygotowań i nie przekombinować? Zapytaliśmy kilka osób, między innymi Henryka Szosta i Iwonę Lewandowską.

Na czym tracimy czas w maratonie?

Wylewamy litry potu na treningach. Trzymamy dietę. Rozciągamy się, robimy ćwiczenia siłowe, stabilizacyjne. Wszystko po to, żeby podczas maratonu dać z siebie sto procent i urwać kolejne sekundy z życiówki. A potem… nie wychodzi. Zobaczcie dlaczego.

Na czym tracimy czas w maratonie Rys Bartek Rozycki

Rys. Bartek Różycki

Ściana w maratonie – o co z nią chodzi i jak jej uniknąć?

„Do trzydziestego kilometra biegło mi się doskonale…” – znacie tę historię? W opowieściach maratończyków to tak częsty początek jak baśniowe: „Za siedmioma górami….”. Tylko w tej bajce po 30. kilometrze przychodzi „ściana” – odcina prąd, organizm się buntuje, a ty sam masz się za durnia, że w ogóle wziąłeś się za bieganie. Jak tego uniknąć?

Misja maraton: Ostatnie odliczanie

Jak oszacować tempo na maraton, jak okiełznać przedstartowy kryzys, co jeść i jak jeść? O czym nie myśleć w ostatnich dniach przed maratonem? Co sobie przygotować wcześniej i o czym nie zapomnieć w dniu startu?

10 klasycznych błędów maratończyków

Wiedza zazwyczaj podąża za doświadczeniem. Ale w przypadku maratonów – nie zawsze tak bywa. Wygoda, arogancja, lenistwo – różne są przyczyny takiego stanu rzeczy. W efekcie wiele startów w maratonie kończy się klapą z powodu błędów, których można było uniknąć. Porady zawarte w artykule są szczególnie cenne dla debiutantów.

Virgin London Marathon 2011. Fot. Getty Images

Fot. Getty Images

Niekonwencjonalne porady na maraton

Co ma wspólnego z bieganiem Coca-Cola, McDonalds i Aspiryna? Raczej nie to, co myślicie… Darek Kaczmarski przedstawia kilka kontrowersyjnych tajemnic biegowych. Takich prostych, czasami banalnych, wręcz bulwersujących i przeczących wszelkim standardom. Tego nie znajdziecie w książkach o bieganiu. To praktyka.

Najeść się przed maratonem. Zbiór pomocnych tekstów dietetycznych

Artykułom dietetycznym poświęciliśmy już osobny tekst, w którym przedstawiamy zbiór przydatnych linków dotyczących wszystkiego, co związane z jedzeniem. Co jeść, a z czego zrezygnować? Czym się porządnie najemy, a czym tylko zapchamy? Jakie są rozwiązania dla wegetarian i bezglutenowców? Zobacz nasz przegląd tekstów dietetycznych.

Jak oszacować tempo maratońskie i krótszych biegów?

Czasami trudno oszacować docelowe tempo startowe. Szczególnie początkujący zawodnicy mają trudności z oceną, z jaką szybkością pokonać pierwsze kilometry. Istnieje kilka sposobów rozwiązania tego problemu. Jakich? Dowiesz się z artykułu.

Taktyka w maratonie

Rozplanowanie tempa i taktyki dla wielu biegaczy jest pojęciem abstrakcyjnym. Pierwszą połowę dystansu powinniśmy pokonać w czasie odrobinę gorszym niż połowa zaplanowanego wyniku końcowego. Niektórzy wolą na półmetku mieć parę minut „w zapasie”, by potem w bólach je stracić. Autorem tekstu jest Norrie Williamson – trener i teoretyk treningu z RPA, ultramaratończyk.

Maraton Warszawski Fot. Mariusz Ciszewski 01

Fot. Mariusz Cieszewski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *