Dieta biegacza: batony bananowe domowej roboty [PRZEPIS]

batony bananowe

fot. pochodzi z książki „Vegenerata bieg przez kuchnię”

Czy wychodząc na długie wybieganie, jesteśmy skazani tylko na sklepowe żele energetyczne? Niekoniecznie. Batony bananowe domowej roboty są proste w wykonaniu, tanie i odżywcze. Spróbuj!

Składniki

    • 2 banany
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 3/4 szklanki otrąb owsianych
    • 2 łyżki nasion chia
    • szczypta soli
    • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
    • 4 łyżki masła orzechowego
    • 4 łyżki dżemu truskawkowego

 ZOBACZ TEŻ: WEGAŃSKI BLOK CZEKOLADOWY Z CIECIERZYCĄ [PRZEPIS] 

   ZOBACZ TEŻ: SKĄD CZERPAĆ ŻELAZO, MAGNEZ, POTAS, WAPŃ? [PRZEWODNIK] 

Przygotowanie

      1. Banany rozgniatamy widelcem, po czym dodajemy do nich sypkie składniki, olej i mieszamy.
      2. Powstałe ciasto przekładamy na blachę (20 cm x 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
      3. Pieczemy 30 min. w temperaturze 180 st C.
      4. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto studzimy i dzielimy na dwie różne części.
      5. Połowę ciasta smarujemy masłem orzechowym, następnie nakładamy dżem i kładziemy na to drugą połowę ciasta. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
      6. Po wyciągnięciu z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki.

Przepis pochodzi z książki „Vegenerata bieg przez kuchnię, czyli szalone menu ultramaratończyka” wyd. Burda

vegenerat

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Advertisment ad adsense adlogger