Dieta biegacza: jedzenie zamiast leków

Autor: Marta Chmura • 14.09.2015

Czarnuszka. Fot. Istockphoto.com

Fot. Istockphoto.com

Często wolimy połknąć tabletkę z kompleksem witaminowo-mineralnym niż zjeść sałatkę, a przy najdrobniejszym przeziębieniu sięgamy po leki z reklam zamiast te, które kiedyś sporządzano z produktów spożywczych. Przyjrzyjmy się produktom z domowej, naturalnej apteki.

Są oczywiście schorzenia, których nie wyleczy się domowym syropem ale lista produktów o działaniu leczniczym, które są w dodatku łatwo dostępne, jest długa. Wybraliśmy dla Was kilka z nich. Co istotne – działanie lecznicze poszczególnych produktów objawia się dopiero przy regularnym i większym niż zwyczajowo spożyciu. Często ciężko określić dokładnie jaka ilość produktu wykazuje już działanie lecznicze, ponieważ zależy to od wielu czynników np. uprawy czy przechowywania.

 Czarnuszka 

– inaczej czarny kminek, znana jest ze swych właściwości leczniczych od dawien dawna. Nasiona czarnuszki polecane są osobom zmagającym się z alergiami oraz astmą ponieważ oprócz pozytywnego wpływu na osłabiony w przypadku tych chorób układ immunologiczny, ułatwiają odkrztuszanie zalegającej wydzieliny poprzez rozszerzanie oskrzeli. Czarnuszka poprzez swoje silne pozytywne działanie na układ immunologiczny powinna być spożywana również przez osoby cierpiące na choroby/schorzenia osłabiające naszą ogólną odporność np. choroby autoimmunologiczne, przy antybiotykoterapii, czy też przez osoby przemęczone. Czarnuszka idealnie sprawdzi się przy zapaleniu zatok, powoduje ona rozkurczanie się zatok i łatwiejsze usuwanie zalegającej w nich wydzieliny. Olej z czarnuszki ma zbliżone działanie do ziaren, z tym że jego działanie jest dużo intensywniejsze gdyż olejek jest esencją ziaren.

 Morwa 

– znajduje zastosowanie zarówno w ziołolecznictwie jak i w konwencjonalnej farmakoterapii. Można pokusić się o stwierdzenie, że jest idealna do zapobiegania chorobom metabolicznym i ich leczenia, ponieważ wpływa pozytywnie na wszystkie podzespoły zespołu metabolicznego. Cukrzycy jedzący morwę będą mieli mniejsze problemy z wahaniem się poziomu glukozy we krwi oraz zmniejszy się u nich ryzyko klasycznych cukrzycowych powikłań: uszkodzenia układu nerwowego, oczu czy nerek. Morwa zapobiega powstaniu zmian miażdżycowych i hamuje ich rozwój. Wpływa pozytywnie na poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi, poprzez wysoką zawartość przeciwutleniaczy hamuje utlenianie cholesterolu, zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo regularne spożywanie morwy zmniejsza ryzyko udarów, nadciśnienia a nawet nowotworów.

 Awokado 

– ze względu na dużą zawartość kwasu pantotenowego stosuje się je przy całym spektrum chorób skóry, przy ogólnych osłabieniach organizmu np. w trakcie lub po chorobach, w ciąży jak i w okresie połogu czy też po intensywnych obciążeniach fizycznych. Ze względu na obecność tzw. roślinnych antybiotyków zaleca się spożywanie awokado przy problemach z jelitami, zwłaszcza przy tzw. nieszczelnym jelicie. Ze względu na specyficzny skład tłuszczowy, awokado powinno być nieodłącznym elementem prewencji i leczenia chorób serca.

Awokado. Fot. Istockphoto.com

Fot. Istockphoto.com

 Pyłek pszczeli 

– uznawany jest za cenny produkt odżywczy i leczniczy. Ma szerokie spektrum działania:

• detoksykacyjne – dotyczy głównie wspomagania i działania ochronnego na wątrobę. Właściwość ta powinna być wykorzystywana przez osoby ze schorzeniami wątroby i innymi schorzeniami wymagającymi brania leków, które są dużym obciążeniem dla wątroby, przy zatruciach toksynami;
• wspomagające dobre samopoczucie poprzez lepsze dokrwienie układu nerwowego, co jest istotne dla osób o niskiej samoocenie, dla osób reagujących silnie stresowo np. w trakcie startów, a nawet wykazuje pozytywne działanie w leczeniu stanów depresyjnych;
• antybiotyczne – działa niszcząco nie tylko na bakterie ale i grzyby. Eliminuje szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym np. skutecznie działa w leczeniu chorób jamy ustnej;
• diabetologiczne – wpływa na ilość wydzielanej insuliny, przez co pomaga optymalizować poziom cukru we krwi. Doceni to każdy cukrzyk oraz osoby z zaburzeniami poziomu cukru we krwi;
• przeciwmiażdżycowe – wpływa na poprawę parametrów lipidowych krwi, przez co zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych, zmniejsza ryzyko zawału serca oraz sprzyja regeneracji w stanach pozawałowych. Dodatkowo wspomaga leczenie pozostałych schorzeń zespołu metabolicznego;

 Ksylitol 

– czyli tzw cukier brzozowy, wpływa na nasz organizm głównie poprzez działanie silnie alkalizujące. Poprzez tą zdolność zaleca się spożywanie go osobom cierpiącym na przewlekłe schorzenia górnych dróg oddechowych. Często stosowany jest do leczenia ucha środkowego. Jest prebiotykiem, czyli pożywką dla pozytywnych drobnoustrojów zamieszkujących organizm, przez co wspomaga odbudowę oraz utrzymanie w prawidłowym stanie fizjologicznym naszego drugiego mózgu, czyli jelit. Każdy kto ma problem jelita drażliwego, nieszczelnego powinien włączyć ksylitol na stałe do diety. Spożywany regularnie zapobiega osteoporozie poprzez mobilizację wchłaniania wapnia. Ksylitol powinien poznać każdy cukrzyk, zawarte tu cukru są metabolizowane z minimalnym udziałem insuliny, przez co nie destabilizuje poziomu cukru we krwi – jego indeks glikemiczny wynosi 8, czyli jest bardzo niski, a energia z niego uwalniana jest powoli.

Ksylitol i brązowy cukier. Słodkie ale o całkiem innych właściwościach. Fot. Istockphoto.com

Fot. Istockphoto.com

Domowa apteka nie musi się kojarzyć tylko z ziołami czy korzonkami, zdrowa i dobrze zbilansowana dieta, pełna zdrowych, gęstych pod względem odżywczym produktów pozwoli nam cieszyć się zdrowiem na kolejnych treningach. Dla zwiększenia własnej świadomości warto również zajrzeć do swojej szafki z lekami i poczytać ich skład. Dobrze jednak poszerzać swą wiedzę na temat diety i zastępować sztuczne substancje naturalnymi lekami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *