fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Bezglutenowe śniadanie – propozycje dla biegaczy

Bezglutenowe śniadanie niekoniecznie musi być prostym odpowiednikiem standardowego śniadania biegacza. Nie musimy jeść bezglutenowej kromki z dżemem, nie musimy szukać w sklepach bezglutenowego musli czy bezglutenowych płatków owsianych. Możliwości jest więcej!

Wielu bezglutenowców (w tym ja!) zastępuje pieczywo waflami kukurydzianymi lub ryżowymi i to właśnie z ich udziałem przygotowuje sobie kanapki (paczkowany chleb bezglutenowy bywa niezjadliwy, a nie zawsze jest czas na pieczenie swojego). Problem jednak jest taki, że wafle ryżowe i kukurydziane, nawet jeśli smakują, to mają bardzo mało kalorii (w porównaniu do chleba/bułki) – trudno jest się więc najeść przygotowanymi z nich kanapkami. Innym śniadaniowym rozwiązaniem jest kupienie zapasu bezglutenowego musli, płatków owsianych lub płatków śniadaniowych, jednak często są one dość drogie i/lub trudno dostępne.

Bezglutenowe śniadania warto więc przygotowywać z produktów naturalnie bezglutenowych lub z wykorzystaniem bezglutenowej mąki, która bywa już dostępna nawet w supermarketach.

Wszystkie przepisy pochodzą ze strony PrzepisyBezglutenowe.pl
Polub stronę na Facebooku!

Ryż z jabłkami i śmietaną

Ryż z jabłkami i śmietaną Fot. Marta Szewczuk

Fot. Marta Szewczuk

Składniki
(2 porcje)

– torebka ryżu (100 g)
– dwa jabłka
– łyżka cukru
– pół łyżeczki cynamonu
– 4 łyżki śmietany 18% (sprawdź, czy śmietana na pewno nie zawiera glutenu)

Przygotowanie

Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, wsyp cukier i cynamon, wymieszaj. Ustaw garnek na małym (!) ogniu i przykryj pokrywką. Mieszaj od czasu do czasu – uważaj, żeby jabłka nie przywarły do dna. Ugotuj ryż. Jabłka zaczną się po jakimś czasie rozpadać, ale nie pozwól, by całość stała się jednolitą papką – niech zachowają się kawałki jabłek, które potem będzie można gryźć.

Podając całość na talerzu nie mieszaj ze sobą wszystkich składników – najpierw nałóż ryż, na to trochę jabłka, a na wierzch dwie łyżki śmietany. Niech każdy sobie miesza tak, jak lubi. Niektórzy słodzą wcześniej śmietanę, ale moim zdaniem nie jest to konieczne – jabłka będą wystarczająco słodkie, niech śmietana to równoważy.

American pancakes

american pancakes Fot. Marta Szewczuk

Fot. Marta Szewczuk

Składniki
(z tej ilości składników wyszło mi 12 placków + 1 większy)

– 250 ml maślanki
– 200 g koncentratu mąki bezglutenowej (mix)
– 1 jajko
– 1 płaska łyżeczka sody
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 łyżka cukru (zwykły albo cukier puder)
– 50 ml oliwy
– ulubione dodatki, np. golden syrup (najlepszy!), jogurt/serek owocowy, dżem, konfitura, mus jabłkowy, miód, nutella

Przygotowanie

Przesiej mąkę, dodaj do niej sól, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Do roztrzepanego jajka dodawaj na przemian trochę mąki i trochę maślanki – miksuj wszystko dokładnie. Na koniec dodaj oliwę i znów zmiksuj. Ciasto jest gęste – nie przejmuj się tym. To nie są naleśniki! Na dobrze rozgrzaną patelnię (to ważne), wylewaj (a może raczej: nakładaj?) łyżką niewielkie placki ciasta. Smaż je na niezbyt dużym ogniu z obu stron. Smażą się dość szybko i łatwo odrywają się od patelni. Sama przyjemność! Najsmaczniejsze są na ciepło, ale następnego dnia jako zimna przekąska też będą pyszne.

Kasza jaglana z owocami i rodzynkami

Kasza jaglana z owocami o bakaliami Fot. Marta Szewczuk

Fot. Marta Szewczuk

Składniki

– pół szklanki kaszy jaglanej
– szklanka mleka
– pół banana
– pół pomarańczy
– niewielka garść rodzynek
– trochę miodu

Przygotowanie

Kaszę wysyp na sitko i przelej wrzątkiem, żeby usunąć z niej goryczkę. Mleko z kaszą doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko. Przełóż kaszę do miseczki, dodaj banana w plasterkach, cząstki pomarańczy, wrzuć rodzynki. Całość możesz trochę dosłodzić miodem do smaku – kasza sama z siebie nie jest przecież słodka. Ale pamiętaj, że słodkie są rodzynki i banan. Zaraz zaraz… zostało Ci przecież jeszcze drugie pół banana i drugie pół pomarańczy… Cóż, zjedz na deser!

Płatki ryżowe z duszonym jabłkiem

płatki ryżowe z jabłkiem Fot. Marta Szewczuk

Fot. Marta Szewczuk

Składniki

– szklanka mleka
– 4 łyżki płatków ryżowych
– 1 jabłko
– pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Obierz jabłko, pokrój w kostkę i wrzuć do rondla. Dodaj jedną łyżkę wody, cynamon i duś na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Jeśli kawałki jabłka zaczną się już robić miękkie, a w rondlu wciąż będzie dużo wody, możesz zdjąć pokrywkę, żeby woda odparowała. Do drugiego rondla wlej mleko i wsyp płatki ryżowe, przykryj pokrywką i ustaw na małym ogniu. Gdy mleko zacznie się gotować, zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez około minutę, mieszając co kilka sekund (płatki ryżowe łatwo przywierają do garnka). Przelej mleko z płatkami do miseczki, dorzuć do tego uduszone jabłko i gotowe! Możesz jeszcze dodać np. płatki migdałowe, jeśli lubisz, żeby coś chrupało.

Twarożek ze śmietaną i cukrem

Twarożek ze śmietaną i cukrem 01

Fot. Marta Szewczuk

Składniki

– 180 g twarogu półtłustego
– 4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (sprawdź, czy na pewno nie zawiera glutenu)
– cukier – ile kto lubi!

Przygotowanie

Sposób przyrządzenia? Ha! Po prostu połóż kawał twarogu na talerzu, ciapnij na niego kilka plam śmietany lub jogurtu, a potem posyp cukrem. Hm… no to gotowe. Na stole miej w pogotowiu więcej cukru i więcej śmietany/jogurtu. Rozdrabniaj widelcem twaróg mieszając go z dodatkami. Nie zamieniaj zwykłego cukru na cukier puder – niech chrzęści między zębami! To jest w tym śniadaniu najfajniejsze!

mm
Marta Tittenbrun

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Wszędzie chodzi boso. Biega też. Przede wszystkim parkruny, ale ma na koncie również 4 maratony. Bez obuwia biega przez cały rok, nawet zimą. Po zatrzymaniu krążenia podczas Maratonu Solidarności został uratowany dzięki błyskawicznej reakcji przypadkowej […]

Pan Andrzej ma 71 lat, jest astronomem i… biega boso. Także zimą

Na łamach naszego portalu zdecydowanie dominują tematy skierowane do biegaczy startujących na dłuższych dystansach. Nic zatem dziwnego, że w przypadku tekstów treningowych nie brakuje artykułów na temat budowania wytrzymałości, treningów interwałowych, długich wybiegań, kilometrażu, itp. […]

Sprintem przez okres “ogórkowy”!

Światowa Lekkoatletyka (dawniej Międzynarodowe Stowarzyszenie Federacji Lekkoatletycznych IAAF) odznaczyła Cracovia Maraton certyfikatem World Athletics Silver Label, potwierdzając tym samym wysokie standardy organizacyjne i sportowe krakowskiej imprezy. Tegoroczny, 19. Cracovia Maraton odbędzie się już w randze […]

Cracovia Maraton z certyfikatem World Athletics Silver Label Road Races

Nie masz czasu na gotowanie zdrowych posiłków? Mylisz się! Przyrządzenie spaghetti z domowym, pietruszkowym pesto zajmie ci maksymalnie 20 minut. Spaghetti z pesto z natki pietruszki – składniki ½ paczki makaronu Pęczek natki pietruszki Niewielka […]

Spaghetti z pesto z natki pietruszki – pomysł na szybki obiad

Wspólny apel organizatorów biegów Drodzy biegacze, to jak będzie wyglądał świat imprez biegowych w przyszłości w dużej mierze zależy dziś od Was. Jednym głosem z organizatorami imprez z całej Polski zwracamy się do Was z […]

WSPIERAM IMPREZY #wystartujępóźniej

Epidemia koronawirusa mocno wpłynęła na nasze nastroje. Wielotygodniowe przygotowania do wiosennego sezonu startowego zostały bowiem brutalnie przerwane. Większe niepokoje przeżywają jednak organizatorzy, którzy obecnie borykają się z ogromnym kryzysem finansowym. Czy będą w stanie go […]

Czy polskie biegi są skazane na upadek?

Obecny sezon stawia przed biegaczami duże wyzwanie. Odwołanie zawodów biegowych powoduje, że trening odbywa się bez kontrolnych i docelowych startów. W związku z tym osoby poważnie podchodzące do procesu przygotowania mają poważny dylemat: jak trenować […]

Sezon niestartowy. Jak teraz trenować?

Doceń najwybitniejszych biegaczy wszechczasów w Wielkim Plebiscycie Maratonu i włącz się do gry na hasło promocyjne 42. Maratonu Warszawskiego. W ramach Wielkiego Plebiscytu Maratonu uhonorujemy znakomite osobowości, które w znaczący sposób zapisały się w historii […]

Magia królewskiego dystansu – rusza Wielki Plebiscyt Maratonu!