fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Chia – nasiona mocy

Chia Seed and Pomegranate Parfait

Deser z nasionami chia – nadają jogurtowi żelową konsystencję. Fot. Istockphoto.com

Czytaliście „Urodzonych biegaczy” Christophera McDougalla? Jest tam poruszony wątek biegających Indian Tarahumara. Jednym z ich sekretów są nasiona chia. Dlaczego warto je poznać i wprowadzić do swojej diety?

Nasiona szałwii hiszpańskiej kryją w sobie wiele mocy. W przeliczeniu na wagę, chia zawiera m.in. dwa razy więcej potasu niż banan, trzy razy więcej żelaza niż szpinak, sześć razy więcej białka niż fasola i osiem razy więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 niż łosoś. Są też źródłem wapnia, magnezu, fosforu, cynku, przeciwutleniaczy, błonnika i witamin E i B. Oczywiście nasion chia nie jemy w tak dużych porcjach jak fasolę czy łososia, ale porównania te pokazują ich możliwości.

 Nawilżają i pomagają 

Bardzo ważną cechą nasion chia są ich właściwości hydrofilowe. Chodzi o wysoką absorpcję wody oraz jej stopniowe uwalnianie podczas procesu trawienia, co wspiera nawadnianie organizmu np. podczas długotrwałego wysiłku fizycznego. Nasiona pęcznieją w kontakcie z płynem (zwykle używa się ich po prostu z wodą) wchłaniając nawet kilkunastokrotnie więcej wody niż same ważą. Ta ich właściwość nadaje przyjemną konsystencję produktom, z którymi połączymy nasiona – np. mleko kokosowe lub jogurt stają się gęstsze, nieco żelowe.
Ponadto, dzięki tym właściwościom, nasiona chia nie tylko wspomagają nawadnianie organizmu, ale i regulowanie poziomu cukru we krwi, co ma ogromne znaczenie dla diabetyków. Nasiąknięte wodą nasiona chia tworzą żel, który w żołądku spowalnia przemianę węglowodanów złożonych w proste i dostarczanie glukozy. Nasiona szałwii hiszpańskiej, podobnie jak np. siemię lniane, zwiększają uczucie sytości i zmniejszają łaknienie, co pomaga w procesie odchudzania.

 Zastosowanie w kuchni 

Nasiona chia mają sporo zastosowań w przygotowywaniu potraw. Można je jeść same (najlepiej po namoczeniu w wodzie), ale są też dobrym dodatkiem do musli, owsianek, koktajli, sałatek, chleba, ciastek i tak dalej. Same w sobie nie mają wyraźnego smaku, więc nie wpływają na smak potrawy, do której je dodamy.
Jedną z ciekawszych propozycji wykorzystania nasion chia jest napój iskiate, polecany m.in. przez znanego ultramaratończyka Scotta Jurka. Na szklankę wody dodajemy łyżeczkę nasion chia, łyżeczkę soku z limonki i łyżeczkę czegoś słodkiego (miód lub syrop z agawy będą idealne). To naturalny i smaczny napój, który orzeźwia i dodaje energii. Świetnie sprawdzi się szczególnie na najdłuższych treningach kolarskich lub biegowych.

 Przeciwwskazania 

U niewielkiej części społeczeństwa nasiona chia mogą prowadzić do czasowych problemów jelitowo-żołądkowych czy wzdęć, zdarzają się też osoby na szałwię hiszpańską uczulone. Przypadki te zdarzają się jednak rzadko. Według norm unijnych dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 gramów.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Ocenione przez biegaczy jako nr 1 pod względem wygody w niezależnym teście przeprowadzonym przez The Biomechanics Lab na południu Australii, odsłaniające zupełnie nowy koncept, w którym komfort pełni główną rolę, oferujące jeszcze lepszą amortyzację i […]

Najbardziej komfortowe buty do biegania? Rewolucja w konstrukcji GEL-NIMBUS 25

Czy przygotowując plany treningowe, zastanawiamy się jakie mięśnie pracują podczas biegania? Odpowiedź na to pytanie pozwoli na zaplanowanie efektywnych treningów i osiąganie jak najlepszych wyników. Chęć redukcji masy ciała, pokonania określonego dystansu czy osiągania wyników […]

Jakie mięśnie pracują podczas biegania?

Fundacja DKMS wspierająca pacjentów walczących z nowotworami krwi oraz chorobami układu krwiotwórczego dołączyła do akcji #BiegamDobrze. Od dziś istnieje możliwość wsparcia Fundacji poprzez udział w największych warszawskich biegach ulicznych. Chcesz wesprzeć Fundację DKMS – pobiegnij […]

Fundacja DKMS dołącza do akcji charytatywnej #BiegamDobrze Fundacji „Maraton Warszawski”! Nowe połączenie sił

Podbiegi to jednostka treningowa, która pojawia się w programie przygotowań, jak i planach treningowych, do biegów na różnym dystansie. Wykorzystanie podbiegów w treningu biegacza to najlepszy sposób na poprawę siły biegowej. Pod warunkiem że będziemy […]

Podbiegi. Jak wykonać je poprawnie? [VIDEO]

Eliminacja produktów odzwierzęcych z diety coraz rzadziej jest wyłącznie przejawem światopoglądu, a coraz częściej stanowi świadomy wybór podyktowany względami zdrowotnymi. Czy takie rozwiązanie sprawdzi się w przypadku biegaczy? Na czym polega dieta roślinna? Już na […]

Dieta roślinna a bieganie, jak to połączyć?

Jeżeli wciąż jeszcze nie masz planów na ostatnią niedzielę marca, to przypominamy, że tego dnia odbywa się 17. Półmaraton Warszawski. Bez względu na to, czy jesteś zapalonym biegaczem, dopiero stawiasz pierwsze biegowe kroki czy nawet […]

Witamy wiosnę w Warszawie! Kilka powodów, dla których warto pojawić się 26 marca w stolicy

Nice To Fit You – jedna z najstarszych firm diet pudełkowych w Polsce, po sukcesie współpracy z Fundacją „Maraton Warszawski” w 2022 roku, postanowiła ponownie zostać sponsorem stołecznych biegów. W tym roku marka rozszerza swoje […]

“Dieta, która biegnie z Tobą.” – Nice To Fit You oficjalnym sponsorem 17. Półmaratonu Warszawskiego i 45. Maratonu Warszawskiego

Sezon halowy 2023 dopiero się rozkręca, a na listach już mamy kilka naprawdę ciekawych wyników. Co jeszcze ciekawsze, autorami co najmniej kilku z nich są reprezentantki i reprezentanci Polski. Zobaczcie, co przyniosły nam pierwsze halowe […]

Początek sezonu halowego pełen wartościowych rezultatów