fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Chia – nasiona mocy

Chia Seed and Pomegranate Parfait

Deser z nasionami chia – nadają jogurtowi żelową konsystencję. Fot. Istockphoto.com

Czytaliście „Urodzonych biegaczy” Christophera McDougalla? Jest tam poruszony wątek biegających Indian Tarahumara. Jednym z ich sekretów są nasiona chia. Dlaczego warto je poznać i wprowadzić do swojej diety?

Nasiona szałwii hiszpańskiej kryją w sobie wiele mocy. W przeliczeniu na wagę, chia zawiera m.in. dwa razy więcej potasu niż banan, trzy razy więcej żelaza niż szpinak, sześć razy więcej białka niż fasola i osiem razy więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 niż łosoś. Są też źródłem wapnia, magnezu, fosforu, cynku, przeciwutleniaczy, błonnika i witamin E i B. Oczywiście nasion chia nie jemy w tak dużych porcjach jak fasolę czy łososia, ale porównania te pokazują ich możliwości.

 Nawilżają i pomagają 

Bardzo ważną cechą nasion chia są ich właściwości hydrofilowe. Chodzi o wysoką absorpcję wody oraz jej stopniowe uwalnianie podczas procesu trawienia, co wspiera nawadnianie organizmu np. podczas długotrwałego wysiłku fizycznego. Nasiona pęcznieją w kontakcie z płynem (zwykle używa się ich po prostu z wodą) wchłaniając nawet kilkunastokrotnie więcej wody niż same ważą. Ta ich właściwość nadaje przyjemną konsystencję produktom, z którymi połączymy nasiona – np. mleko kokosowe lub jogurt stają się gęstsze, nieco żelowe.
Ponadto, dzięki tym właściwościom, nasiona chia nie tylko wspomagają nawadnianie organizmu, ale i regulowanie poziomu cukru we krwi, co ma ogromne znaczenie dla diabetyków. Nasiąknięte wodą nasiona chia tworzą żel, który w żołądku spowalnia przemianę węglowodanów złożonych w proste i dostarczanie glukozy. Nasiona szałwii hiszpańskiej, podobnie jak np. siemię lniane, zwiększają uczucie sytości i zmniejszają łaknienie, co pomaga w procesie odchudzania.

 Zastosowanie w kuchni 

Nasiona chia mają sporo zastosowań w przygotowywaniu potraw. Można je jeść same (najlepiej po namoczeniu w wodzie), ale są też dobrym dodatkiem do musli, owsianek, koktajli, sałatek, chleba, ciastek i tak dalej. Same w sobie nie mają wyraźnego smaku, więc nie wpływają na smak potrawy, do której je dodamy.
Jedną z ciekawszych propozycji wykorzystania nasion chia jest napój iskiate, polecany m.in. przez znanego ultramaratończyka Scotta Jurka. Na szklankę wody dodajemy łyżeczkę nasion chia, łyżeczkę soku z limonki i łyżeczkę czegoś słodkiego (miód lub syrop z agawy będą idealne). To naturalny i smaczny napój, który orzeźwia i dodaje energii. Świetnie sprawdzi się szczególnie na najdłuższych treningach kolarskich lub biegowych.

 Przeciwwskazania 

U niewielkiej części społeczeństwa nasiona chia mogą prowadzić do czasowych problemów jelitowo-żołądkowych czy wzdęć, zdarzają się też osoby na szałwię hiszpańską uczulone. Przypadki te zdarzają się jednak rzadko. Według norm unijnych dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 gramów.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Amazfit T-Rex 3

Zepp Health wprowadza na rynek nowy smartwatch Amazfit T-Rex 3. Z lepszym i większym ekranem, wydajniejszą baterią oraz mocniejszą konstrukcją. W porównaniu z drugą edycją fani przygód odkryją w najnowszym modelu niemal 30 nowych rozwiązań! […]

Amazfit T-Rex 3: Wytrzymały smartwatch dla aktywnych z lepszym wyświetlaczem i 30 nowymi funkcjami [premiera]

W sezonie jesienno-zimowym, polska szerokość geograficzna wystawia naszą motywację na ciężką próbę. Eksperci i projektanci marki Salomon przekonują jednak, że nie musimy rezygnować ze swoich pasji! Salomon, światowy lider w produkcji sprzętu outdoorowego, wykorzystuje innowacyjne […]

Jesień i zima bez kompromisów!  Poznaj nową kolekcję Salomon Trail Running

Choć ciężko o uniwersalną receptę dla wszystkich, to w tym odcinku podcastu i tak pokusimy się o zbiór rad i patentów, jak dobrze przejść przez ostatnie tygodnie przed startem w maratonie. Co warto robić, a […]

Jak nie zepsuć ostatnich tygodni przed startem w maratonie? Jerzy Skarżyński w Czy tu się biega?

Nie żyje Rebecca Cheptegei, ugandyjska olimpijka, która w tragicznych okolicznościach została podpalona przez swojego partnera. Zaledwie niedawno spełniła jedno ze swoich największych marzeń, startując w maratonie podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu, gdzie zajęła 44. miejsce. […]

Olimpijka z Ugandy nie żyje – brutalny atak zakończył życie Rebecci Cheptegei

4 września rozpoczęło się przyjmowanie zgłoszeń internetowych do Mini Melts Kraków Run, który odbędzie się 21 września – na dzień przed 17. PKO Biegiem Trzech Kopców. Najmłodsi biegacze wystartują przy Błoniach Krakowskich, w okolicy Stadionu […]

Mini Melts Kraków Run: zgłoś swoje dziecko na wyjątkowy bieg przed 17. PKO Biegiem Trzech Kopców!

#RazNa100Lat – pod takim hasłem przebiegają obchody stulecia maratonu w Polsce, które odbędą się już w najbliższą sobotę, 7 września. Happening Biegowy, odsłonięcie tablicy z nazwą Ronda Polskich Maratończyków i spotkania z najsłynniejszymi polskimi maratończykami […]

#RazNa100Lat, czyli celebrujemy stulecie maratonu w Polsce. Wydarzenie już 7 września w Rembertowie

Trening treningiem, a życie życiem. Najlepiej jest, kiedy do maratonu podchodzi się w pełni przygotowanym, po wykonaniu solidnego planu. Nie zawsze jest to jednak możliwe. Co zrobić, gdy z jakiegoś powodu w treningu pojawiły się […]

Luki w treningu do maratonu. Jak się ratować w ostatnich 4 tygodniach przed startem?

Jeśli w planach macie jesienne starty biegowe, warto już teraz zadbać o kompleksowe przygotowanie ciała. Nasza ekspertka od treningów funkcjonalnych, Nicole, zaprasza Was do nowego cyklu #TrenujzNicole, w którym co poniedziałek będzie prezentować zestawy ćwiczeń […]

Ruszamy z nowym cyklem treningów funkcjonalnych #TrenujzNicole