fbpx

Dieta

Ciecierzyca – właściwości i przepisy

ciecierzyca

Roślina ta jest bogatym źródłem białka, przez co stanowi alternatywę dla potraw mięsnych. W jej składzie znajdziemy wiele minerałów i witamin, dzięki czemu skutecznie wzmacnia ona odporność organizmu. Ze względu na niską kaloryczność doskonale nadaje się dla osób, które zamierzają się odchudzać. Znana jest również jako niezawodny afrodyzjak. Co to za cudo? To ciecierzyca.

Groch włoski

Ciecierzyca to krzaczasta, jednoroczna roślina strączkowa z rodziny bobowatych. Występuje w Afryce, Azji oraz Europie. Inna nazwa tej rośliny to fasola garbanzo oraz groch włoski. W Polsce uprawiana indywidualnie oraz w wyspecjalizowanych plantacjach. Znane są dwa jej rodzaje, czyli desi i kabuli. Te drugie najbardziej popularne są duże, a ich ziarna mają kremowy kolor. Ciecierzyca ma specyficzny słodkawy smak.

Składniki odżywcze ciecierzycy

Ze względu na zawartość ok. 25% białka jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie spożywają mięsa. W jej składzie występuje wiele cennych substancji mineralnych. Należą do nich cynk, żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas. Jest bogatym źródłem błonnika. Ciecierzyca zawiera również witaminy A, B, C, K, a także ryboflawinę, kwas foliowy, czy tiaminę.

Właściwości zdrowotne ciecierzycy

Ciecierzyca wyróżnia się niskim poziomem kaloryczności. Dzięki temu w swojej diecie powinny uwzględniać ją osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Świetnie się też sprawdza przy podnoszeniu odporności organizmu, więc jesienią i zimową porą warto, żeby znalazła się w naszym menu. Ma też właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Spożywanie ciecierzycy bardzo dobrze wpływa na skórę. Jeśli mamy na niej jakieś ranki, to łatwiej się goją. Pomaga w efektywniejszym funkcjonowaniu układu nerwowego człowieka. Wpływa na hamowanie starzenia się, polepsza pracę serca i usprawnia krążenie. Dzięki zawartości błonnika sprawdza się także jako środek na zaparcia.

Afrodyzjak

Składniki występujące w ciecierzycy wpływają pobudzająco na organizm człowieka. Sprawiają, że znika uczucie zmęczenia i osłabienia. Dzięki takim właśnie właściwościom roślinę tę od wieków uważano za naturalny afrodyzjak. Nadal postrzega się ją jako substancję pobudzającą erotycznie np. w Egipcie. Jednak przy spożywaniu ciecierzycy warto zwrócić uwagę, że powoduje ona wzdęcia, co może nieco zaburzyć komfort miłosnych igraszek. Dlatego dobrym pomysłem będzie przed spożyciem zamoczyć ciecierzycę w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Po tym należy ją odcedzić i gotować w świeżej wodzie.

Ciecierzyca – zastosowanie

Po ugotowaniu można ciecierzycę spożywać jako dodatek do zup. Sprawdzi się również na drugie danie. Z tej rośliny tworzy się też pasty np. w rodzaju humusu, który jest przysmakiem dla wielu osób. Wegetarianie oraz ci, którzy nie jedzą mięsa mogą przygotować z ciecierzycy kotlety, a także farsz do pyz, czy pierogów. Wystarczy tylko uruchomić wyobraźnie, bo wariantów i możliwości jest wiele. W Egipcie np. wyrabia się z niej smaczne falafele. Idealnie też nadaje się do różnego rodzaju sałatek na zimno (po ugotowaniu i wystudzeniu), jak i na gorąco.

Przepisy z ciecierzycy

 Zupa krem 

Najpierw ok. 200 g ciecierzycy należy moczyć w chłodnej wodzie przez ponad 10 godzin. Potem trzeba ją odcedzić, przepłukać i zalać jednym litrem wody. Garnek wstawiamy na średni ogień i gotujemy przez pół godziny. W tym samym czasie obieramy jedną cebulę, jedną marchewkę i 3 ząbki czosnku. Następnie kroimy wszystkie te warzywa oraz jedną łodygę selera naciowego i wrzucamy je na patelnię polaną wcześniej 6 łyżeczkami oliwy z oliwek. Kiedy są delikatnie podsmażone, to dodajemy je do garnka z ciecierzycą, jeśli jest już miękka. Doprawiamy do smaku 3 łyżeczki soku z cytryny, 2 szczypty kminu rzymskiego, 3 sztuki liścia laurowego, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę bazylii oraz sól. Po ok. 20 minutach gotowania miksujemy wszystko. Całość należy posypać natką pietruszki. Spożywamy z pieczywem żytnim.

 Hummus 

Na początek ok. 250 g ciecierzycy należy moczyć w chłodnej wodzie przez ponad 10 godzin. Potem trzeba ją odcedzić, przepłukać, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka. Obieramy po dwie małe marchewki i cebule. Następnie warzywa należy piec w piekarniki w temperaturze 180 st. przez pół godziny. Teraz do pojemnika wkładamy ciecierzycę, marchewki, cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sezamu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki przegotowanej wody, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, sól i pieprz do smaku oraz pół łyżeczki cystyny. Wszystko należy dokładnie zblendować i pasta jest już gotowa.

 Kotlety z ciecierzycy 

Przygotowujemy 2 szklanki ciecierzycy, którą należy moczyć w chłodnej wodzie przez ponad 10 godzin. Potem trzeba ją odcedzić, przepłukać i zalać wodą. Gotujemy, aż będzie miękka. Następnie kroimy na drobno obrane wcześniej dwie duże cebule. Na patelnię wlewamy 3 łyżeczki oliwy z oliwek, a następnie smażymy cebulę. Do tego wyciskamy 3 ząbki czosnku. Po zeszkleniu odstawiamy do wystudzenia. Średniej wielkości marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o małych oczkach. Teraz gotujemy pół szklanki kaszy jaglanej, aż będzie miękka.

Kiedy woda się wchłonie, należy ją ostudzić, a potem zblendować na masę. Gdy również ciecierzyca jest już ugotowana, to blendujemy ją, ale nie na zbyt gładką masę. Dodajemy do niej podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz startą marchewkę, kaszę jaglaną i rozbijamy jedno jajko. Dosypujemy pół łyżeczki słodkiej papryki, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy w jednym pojemniku. Z takiej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy ją. Następnie dokładnie smażymy kotlety.

mm
Jarosław Cieśla

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Wszędzie chodzi boso. Biega też. Przede wszystkim parkruny, ale ma na koncie również 4 maratony. Bez obuwia biega przez cały rok, nawet zimą. Po zatrzymaniu krążenia podczas Maratonu Solidarności został uratowany dzięki błyskawicznej reakcji przypadkowej […]

Pan Andrzej ma 71 lat, jest astronomem i… biega boso. Także zimą

Na łamach naszego portalu zdecydowanie dominują tematy skierowane do biegaczy startujących na dłuższych dystansach. Nic zatem dziwnego, że w przypadku tekstów treningowych nie brakuje artykułów na temat budowania wytrzymałości, treningów interwałowych, długich wybiegań, kilometrażu, itp. […]

Sprintem przez okres “ogórkowy”!

Światowa Lekkoatletyka (dawniej Międzynarodowe Stowarzyszenie Federacji Lekkoatletycznych IAAF) odznaczyła Cracovia Maraton certyfikatem World Athletics Silver Label, potwierdzając tym samym wysokie standardy organizacyjne i sportowe krakowskiej imprezy. Tegoroczny, 19. Cracovia Maraton odbędzie się już w randze […]

Cracovia Maraton z certyfikatem World Athletics Silver Label Road Races

Nie masz czasu na gotowanie zdrowych posiłków? Mylisz się! Przyrządzenie spaghetti z domowym, pietruszkowym pesto zajmie ci maksymalnie 20 minut. Spaghetti z pesto z natki pietruszki – składniki ½ paczki makaronu Pęczek natki pietruszki Niewielka […]

Spaghetti z pesto z natki pietruszki – pomysł na szybki obiad

Wspólny apel organizatorów biegów Drodzy biegacze, to jak będzie wyglądał świat imprez biegowych w przyszłości w dużej mierze zależy dziś od Was. Jednym głosem z organizatorami imprez z całej Polski zwracamy się do Was z […]

WSPIERAM IMPREZY #wystartujępóźniej

Epidemia koronawirusa mocno wpłynęła na nasze nastroje. Wielotygodniowe przygotowania do wiosennego sezonu startowego zostały bowiem brutalnie przerwane. Większe niepokoje przeżywają jednak organizatorzy, którzy obecnie borykają się z ogromnym kryzysem finansowym. Czy będą w stanie go […]

Czy polskie biegi są skazane na upadek?

Obecny sezon stawia przed biegaczami duże wyzwanie. Odwołanie zawodów biegowych powoduje, że trening odbywa się bez kontrolnych i docelowych startów. W związku z tym osoby poważnie podchodzące do procesu przygotowania mają poważny dylemat: jak trenować […]

Sezon niestartowy. Jak teraz trenować?

Doceń najwybitniejszych biegaczy wszechczasów w Wielkim Plebiscycie Maratonu i włącz się do gry na hasło promocyjne 42. Maratonu Warszawskiego. W ramach Wielkiego Plebiscytu Maratonu uhonorujemy znakomite osobowości, które w znaczący sposób zapisały się w historii […]

Magia królewskiego dystansu – rusza Wielki Plebiscyt Maratonu!