Dieta > Trening > Strefa kobiet
Dieta biegacza: batony bananowe domowej roboty [PRZEPIS]
Czy wychodząc na długie wybieganie, jesteśmy skazani tylko na sklepowe żele energetyczne? Niekoniecznie. Batony bananowe domowej roboty są proste w wykonaniu, tanie i odżywcze. Spróbuj!
Składniki
- 2 banany
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki otrąb owsianych
- 2 łyżki nasion chia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
ZOBACZ TEŻ: WEGAŃSKI BLOK CZEKOLADOWY Z CIECIERZYCĄ [PRZEPIS]
ZOBACZ TEŻ: SKĄD CZERPAĆ ŻELAZO, MAGNEZ, POTAS, WAPŃ? [PRZEWODNIK]
Przygotowanie
- Banany rozgniatamy widelcem, po czym dodajemy do nich sypkie składniki, olej i mieszamy.
- Powstałe ciasto przekładamy na blachę (20 cm x 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy 30 min. w temperaturze 180 st C.
- Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto studzimy i dzielimy na dwie różne części.
- Połowę ciasta smarujemy masłem orzechowym, następnie nakładamy dżem i kładziemy na to drugą połowę ciasta. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Po wyciągnięciu z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki.
Przepis pochodzi z książki „Vegenerata bieg przez kuchnię, czyli szalone menu ultramaratończyka” wyd. Burda
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.