fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Dieta biegacza: Batony energetyczne własnej roboty

Baton energetyczny. Fot. Łukasz Pura

Fot. Łukasz Pura

Przygotowanie domowych wysokoenergetycznych batonów jest równie proste, jak bieganie. Ich przyrządzenie poza podstawowym urządzeniem blendującym, dobrej jakości składnikami i głową pełną pomysłów, do ich przygotowania nie wymaga żadnych skomplikowanych przepisów oraz dodatkowych kuchennych rewolucji.

Dodatkowo, sam kontrolujesz składniki – ich proporcje oraz dodatki. W efekcie otrzymujesz lekkostrawną, przed- lub potreningową przekąskę wyróżniającą się dużą gęstością odżywczą przy małej objętości porcji.

Tekst pochodzi z najnowszego numeru Biegania marzec 2015. Zobacz co jeszcze znajdziesz w tym numerze.

Wytrawny baton z suszonymi pomidorami. Fot. Łukasz Pura

Fot. Łukasz Pura

 Wytrawny baton z suszonych pomidorów i nasion chia 

  • 6 ćwiartek suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 szklanka pestek z dyni
  • 1/4 szklanki amarantusa
  • 1/3 szklanki nasion chia
  • 4 łyżeczki pasty pomidorowej
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka agaru
  • szczypta soli

Wytrawny baton z suszonych pomidorów, pestek dyni i amarantusa kryje w sobie ogromną moc i dawkę biegowej energii. Stanowi bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, minerałów, witamin i przeciwutleniaczy walczących z uszkodzeniami komórek wywołanymi przez wolne rodniki podczas wysiłku. Dodatkowo, ze względu na zawartość nasion chia, ma cenne właściwości hydrofilowe wspomagające nawilżanie organizmu. Amarantus stanowi istotne źródło białka oraz węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym.

Przygotowanie batonów rozpoczynamy od zblendowania suszonych pomidorów i pestek dyni. Następnie łączymy razem wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do pojemnika wyłożonego papierem i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Na koniec wycinamy średniej wielkości batony.

Baton ze spiruliną i jagodami Goji. Fot. Łukasz Pura

Fot. Łukasz Pura

 Półwytrawny baton ze spiruliną i nasionami goji 

  • 16 suszonych fig
  • 1 szklanka pistacji
  • 1/3 szklanki prażonego sezamu
  • 1/3 szklanki jagód goji
  • 3 łyżeczki spiruliny
  • 1 łyżeczka agaru

Wchodzące w skład batona jagody goji, okrzyknięte najzdrowszymi owocami świata, poza silnymi właściwościami przeciwutleniającymi są bogate w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Zawierają 18 rodzajów aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych – nieprodukowanych przez organizm, występujących tylko w jedzeniu. Równie ważnym składnikiem półwytrawnego batonu jest spirulina posiadająca zasadotwórczy, wspomagający regenerację chlorofil. Te glony morskie, to także cenne źródło białka roślinnego, wspomagającego rozbudowę masy mięśniowej. Na dziesięć gramów spiruliny przypada aż sześć gramów białka w niehemowej postaci. Natomiast sezam to bogate źródło białka i wapnia, pierwiastka mającego ogromny wpływ na stan kości.

Baton z jagodami Goji. Fot. Łukasz Pura

Fot. Łukasz Pura

Chcąc przygotować domowe energetyczne batony, na początku blendujemy suszone figi i pistacje, ewentualnie z odrobiną wody. Następnie uzyskaną masę łączymy z pozostałymi składnikami i odstawiamy w pojemniku wyłożonym papierem na dwie godziny do lodówki, po czym wycinamy gotowe batoniki.

Owocowy baton z żurawiną. Fot. Łukasz Pura

Fot. Łukasz Pura

 Owocowy baton z żurawiną i masłem z nerkowców 

  • 1 szklanka żurawiny
  • 1 szklanka nerkowców
  • 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
  • 1/2 szklanki owsianych płatków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka agaru

Przyrządzając energetyczne batony można eksperymentować z różnymi składnikami. Nie ma złych połączeń, jednak należy pamiętać, aby w efekcie otrzymać odpowiednią zwartą konsystencję masy, z której zostaną uformowane batony. Ostatnia propozycja, to przede wszystkim źródło wysokiej jakości węglowodanów i łatwo przyswajalnej energii o bardzo owocowym smaku. Istotnym ich składnikiem są nerkowce – najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witaminy E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Daktyle to jedno z najlepszych źródeł energii, doskonale uzupełniające niedobór glikogenu w mięśniach, a żurawina to cenne źródło witaminy C – najważniejszego przeciwutleniacza wspomagającego regenerację po treningu.

Batony przygotowujemy blendując nerkowce z daktylami, ewentualnie z odrobiną wody. Uzyskaną masę następnie łączymy z pozostałymi składnikami i odstawiamy w pojemniku wyłożonym papierem do lodówki. Po upływie dwóch godzin wycinamy prostokątne batony.

Fot. Łukasz Pura. Batony energetyczne

Fot. Łukasz Pura

Łukasz Pura, „Batonowa energia”, Bieganie marzec 2015.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Pęcherze na stopach nie są niczym niezwykłym. Zapewne każdy borykał się z taką przypadłością przynajmniej raz. Medycyna ludowa zna wiele sposobów na pozbycie się pęcherzy. Nie wszystkie są polecane przez współczesną medycynę. Skąd się biorą […]

Jak szybko usunąć odciski i pęcherze ze stóp? Domowe sposoby na bolesne rany

Jak zakochać się w sporcie od najmłodszych lat? Czy bieganie to sport indywidualny? Kto najlepiej motywuje do bycia aktywnym? Czy grywalizacja ma sens? Czym jest ruch #długodystansZDROWI? Jak wygląda w praktyce employer branding i dlaczego […]

Sport mam we krwi od dzieciństwa, a o zdrowiu myślę długodystansowo. Ada Stykała. Ruch #długodystansZDROWI

Konkurs rzutu młotem z udziałem największych gwiazd tej konkurencji będzie głównym punktem tegorocznej odsłony Memoriału Czesława Cybulskiego. Na Stadionie POSiR Golęcin nie zabraknie również rywalizacji na bieżni i skoczniach. Od środy 24 kwietnia można kupować […]

Memoriał Czesława Cybulskiego już 23 czerwca! Rusza sprzedaż biletów

Jak wygląda proces projektowania nowych butów biegowych? Jakie czynniki trzeba w nim uwzględnić? Co wyróżnia najbardziej zaawansowane modele i w którym kierunku może pójść rynek butów biegowych w kolejnych latach? O tym i wielu innych […]

Rohan van der Zwet z ASICS: Nie podążamy za żadnymi trendami, ale sezon po sezonie wprowadzamy innowacje i udoskonalamy produkt po produkcie

W niedzielę, 12 maja odbędzie się jedenasta edycja PKO Białystok Półmaratonu, największego biegu w Polsce wschodniej, imprezy z prestiżowego cyklu Korona Polskich Półmaratonów. Już wiadomo, że uczestnicy będą pokonywać dokładnie taką samą trasę jak przed […]

Trasa 11. PKO Białystok Półmaratonu. Zapamiętacie ją na długo!

Stowarzyszenie Sportowe Polskie Ultra zaprasza w sobotę, 20 kwietnia, na V edycję biegu „6 godzin pełnej MOCY”. Uczestnicy tej wyjątkowej rywalizacji powalczą o tytuł Mistrzyni i Mistrza Polski na dystansie czasowym 6 godzin. Wśród nich […]

V edycja biegu „6 godzin pełnej MOCY” w ten weekend na stadionie OSiR Targówek

Długość kroku biegowego i kadencja to czynniki, które wzbudzają wiele emocji w biegowym świecie. Nic dziwnego, to bowiem jedyne sposoby, które pozwalają nam zwiększyć prędkość biegu. Czy jednak istnieją konkretne liczby, które określają, jakie wartości powinny przyjmować te czynniki?

180 to mit, czyli kadencja i długość kroku jako sposoby zwiększania prędkości biegu

W sobotę 25 maja odbędzie się 21. edycja Biegu Ulicą Piotrkowską Rossmann Run. Uczestnicy tradycyjnie pobiegną na szybkiej trasie o długości 10 kilometrów, której większa część prowadzi główną ulicą miasta. Jakie atrakcje czekają na biegaczy […]

21. Bieg Ulicą Piotrkowską Rossmann Run – trwają zapisy!