Truskawki jakich nie znacie [PRZEPISY]
Są pyszne, w sezonie śmiesznie tanie, a na dodatek zdrowe. Nie wiesz co z nimi zrobić prócz tradycyjnego koktajlu? Oto 3 proste przepisy z użyciem truskawek.
Truskawki mają chyba same zalety. Prócz tego, że są obłędnie smaczne, to na dodatek niskokaloryczne i niesamowicie zdrowe. Stanowią źródło wapnia, fosforu, potasu, witaminy C. A najlepsze jest to, że można je wykorzystać praktycznie w każdym daniu. Nie wierzysz? Zobacz.
Deser kokosowo-truskawkowy
Pamiętacie z dzieciństwa danie w postaci truskawek ze śmietaną i cukrem? Opcja z mlekiem kokosowym jest równie pyszna, sycąca, a przy okazji zdrowsza.
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 0,5 kg truskawek
- 3 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
- płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe miksować blenderem do momentu uzyskania gładkiego kremu. Umieścić w pucharku, dodać truskawki, polać syropem z agawy, posypać płatkami migdałowymi.