fbpx

Global Fit – dobry olej w diecie biegacza

Autor: admin • 04.11.2016

green_food

W dzisiejszym świecie bycie “fit” jest modne. Moda ta obejmuje nie tylko aktywność fizyczną, ale także dietę. Coraz więcej osób sięga po zdrowe, naturalne składniki. Zmieniając nawyki żywieniowe, warto przyjrzeć się m.in. temu, z jakiego oleju korzystamy w naszej kuchni.

Biegacze wydają się na ogół być grupą dość świadomych konsumentów pod względem żywienia. Na forach i portalach o bieganiu można znaleźć dużo porad żywieniowych, przepisów dla biegaczy oraz porad, co jeść, a czego nie. Pomimo rosnącej świadomości, wciąż niewiele osób zwraca uwagę na to, z jakiego oleju korzysta w kuchni. A przecież olej jest jednym z podstawowych tłuszczów w naszej codziennej diecie.

Tłuszcz jako paliwo biegacza

Tłuszcze mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka, a już w szczególności osób aktywnych. Już w szkole podstawowej możemy dowiedzieć się, że jest podstawowym źródłem energii, odpowiada za termoregulację czy umożliwia wchłanianie niektórych witamin. Dla biegacza te czynniki mają ogromne znaczenie. Szacuje się bowiem, że dla przeciętnego biegacza średnie zapotrzebowanie na tłuszcz wynosi ok 30% całego dobowego zapotrzebowania energetycznego.

To jednak nie jedyna funkcja, jaką pełnią tłuszcze w organizmie biegacza. Niektóre witaminy (A, D, E, K) rozpuszczają się właśnie w tłuszczach, co umożliwia ich przyswajanie. Tłuszcze stanowią budulec błon komórkowych oraz tkanek organizmu. Posiadają właściwości przeciwzapalne czy też biorą udział w syntezie wielu hormonów. Mogą mieć również działanie profilaktyczne w przypadku wielu chorób, np. miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca.

Na co zwrócić uwagę, wybierając olej?

Często niedocenianym, a przecież jednym z podstawowych źródeł tłuszczu w naszej codziennej diecie jest olej. Możemy go wykorzystywać nie tylko do przygotowywania potraw w wysokiej temperaturze, ale także spożywać na zimno, np. w sałatkach. Jednak olej olejowi nierówny i nie każdy dostarczy nam właściwe składniki odżywcze. Dlatego wybierając go, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka istotnych cech, jakimi powinien wyróżniać się produkt wysokiej jakości.

Wybierając olej, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jego skład i proces wytwarzania. Naturalne składniki bez dodatku aromatów i barwników oraz niepoddawane wielokrotnej i skomplikowanej obróbce powinny wzbudzić nasze zaufanie. Zgodność z naturą oraz przywiązanie do tradycji i prostoty są tymi wartościami, którymi kieruje się firma Green Food.

Innym kryterium wyboru może być też stosunek kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3. W odpowiednich ilościach jedne i drugie są pożyteczne dla zdrowia i mają szereg dobroczynnych właściwości. Jednak w typowej diecie zachodniej, w tym polskiej, stosunek spożycia kwasów Omega-6 do Omega-3 wynosi aż 10:1, a niektóre źródła podają, że nawet 30:1! Ponieważ zarówno jedne jak i drugie kwasy konkurują o te same enzymy w naszym organizmie, przy tak skomponowanej diecie pozytywny wpływ kwasów Omega-3 jest niwelowany. Dlatego warto zwrócić uwagę na produkty, które zawierają bardziej zbilansowany stosunek Omega-6 i Omega-3.

global_fit

Takimi produktami są oleje polskiej marki Global Fit, które zawierają bardzo korzystny dla naszej szerokości geograficznej stosunek kwasów omega-3 i omega-6. Global Fit to marka olejów ekologicznych należąca do polskiej firmy Green Food. Green Food aspiruje do miana lidera rynku olejów ekologicznych, dlatego produkty tej firmy gwarantują najwyższą jakość. Celem firmy jest docieranie do najbardziej świadomych i wymagających konsumentów, poszukujących najwyższej jakości naturalnych produktów. Dlatego oleje marki Global Fit powstają ze starannie dobranych, naturalnych składników.

Przykładem tak skomponowanego produktu może być tłoczony na zimno olej z rzepaku i lnu (24%) o naturalnym aromacie cytrynowym. Olej ten utrzymuje proporcje kwasów Omega-6 i Omega-3 na poziomie 1:1, co przy naszej codziennej diecie jest bardzo pożądaną wartością. Warto zwrócić uwagę na proces jego wytwarzania, czyli tłoczenie na zimno. Należy je odróżnić od często spotykanego sloganu „pierwszego tłoczenia”. Pierwsze tłoczenie mówi jedynie, że produkt powstał z jednokrotnego tłoczenia nasion, ale nie jest tożsame z tłoczeniem na zimno. To tłoczenie na zimno pozwala uzyskać najlepszą jakość końcowego produktu.

Tłoczenie na zimno odbywa się w specjalnie zaprojektowanych prasach ślimakowych, w których temperatura tłoczenia nie przekracza 50 stopni Celsjusza. Minusem tej metody jest stosunkowo niska ekonomiczność – na otrzymanie 1 litra oleju potrzeba aż 3 kg nasion rzepaku. Jednak naturalny, intensywny smak i aromat oraz właściwości prozdrowotne, w tym zawartość cennych składników odżywczych w pełni rekompensują wyższą cenę końcowego produktu. W tym przypadku płacimy bowiem za jego jakość. Tłoczony na zimno olej z rzepaku i lnu (24%) przeznaczony jest do spożywania na zimno, dlatego warto włączyć go np. do sałatek czy dipów.

Natomiast osoby, które poddają potrawy obróbce termicznej, powinien zainteresować olej z rzepaku i lnu (15%) – Global Fit “Klasyczny Smak”. Ma on stabilną strukturę i zwiększoną odporność na obróbkę termiczną oraz nie zawiera aromatów ani barwników. Jednocześnie, dzięki poddaniu go procesowi rafinacji, nie zawiera zanieczyszczeń ani katalizatorów utleniania. Dzięki temu olej może być przechowywany dłużej, nie tracąc walorów żywieniowych oraz kulinarnych, a wysoka temperatura dymienia pozwala w dużym stopniu wyeliminować szkodliwe skutki rozpadu tłuszczów. Olej ten jest również doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, co zawdzięcza swojemu składowi (olej rzepakowy i olej lniany). Te wszystkie cechy powodują, że olej z rzepaku i lnu (15%) – Global Fit “Klasyczny Smak” dostarcza naszemu organizmowi cenne składniki oraz pozwala wydobyć naturalny smak przygotowywanych potraw.

Dwukrotny laureat nagrody Nobla Linus Pauling powiedział kiedyś, że “Właściwe odżywanie będzie medycyną jutra”. Wybierając produkty, takie jak olej zarówno do spożywania potraw na zimno jak i na ciepło, warto zwrócić uwagę na skład produktu, a także jego proces produkcji. Naturalne, doskonale skomponowane i pełne cennych składników odżywczych oleje Global Fit to produkt, którego nie może zabraknąć w kuchni osoby dbającej o zdrowie.

Oleje marki Global Fit można kupić na aukcji w serwisie Allegro. Produkty będą dostępne również w stacjonarnych i internetowych eko sklepach – firma jest obecnie na etapie budowy sieci sprzedaży. Informacje o dostępności olejów będą na bieżąco publikowane na Facebooku i stronie internetowej  producenta.

Materiał reklamowy powstał we współpracy z firmą Green Food Sp. z o.o. Sp. komandytowa.

Jedno przemyślenie nt. „Global Fit – dobry olej w diecie biegacza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Advertisment ad adsense adlogger