fbpx

Dieta > Trening > Strefa kobiet

Jarmuż, natka pietruszki, szpinak – nie lubisz zieleniny? W tej postaci jej się nie oprzesz

pixabay.com

pixabay.com

Zielone warzywa liściaste kojarzą nam się głównie z sałatkami i dietą pełną wyrzeczeń. Niesłusznie. Można je jeść na zimno, na ciepło, na słono, pikantnie, a nawet na słodko. Oto kilka pomysłów, dzięki którym odkryjesz zieleninę na nowo.

Zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak, czy natka pietruszki, to bogactwo minerałów. Zawierają żelazo, wapń, potas, magnez, a także witaminę C. To, że warto je jeść, nikt nie ma wątpliwości, jednak nie każdy je lubi. Spróbuj zatem z nimi nieco  poeksperymentować, gdyż w diecie (biegacza i nie tylko) są one naprawdę niezastąpione.

Poniżej kilka propozycji. Masz swoje sposoby na zieleninę? Podziel się nimi w komentarzu!

Domowe pesto

Zielone pesto (niekoniecznie z bazylii) jest idealne o każdej porze roku, szczególnie po długim wybieganiu. Aby je przygotować, musisz mieć blender, dowolną zieleninę (np. natkę pietruszki, bazylię, jarmuż, szpinak), dużą garść dowolnych orzechów oraz oliwę. Wszystkie składniki miksujesz, doprawiasz solą, pieprzem i łączysz z makaronem. Proste, energetyczne, tanie i rzecz jasna, pyszne.

Zielone koktajle

Wielu osobom trudno sobie wyobrazić zieleninę w słodkim koktajlu. Jednak nie ma się czego bać! W połączeniu z dojrzałymi bananami liściaste warzywo nie stanowi zagrożenia dla kubków smakowych. Do blendera można dorzucić dodatkowo gruszkę, jabłko, orzechy (lub masło orzechowe), mleko krowie lub roślinne (np. sojowe, kokosowe, migdałowe) i co tylko Ci się żywnie podoba. Tutaj zdecydowanie warto eksperymentować.

Dodatek do kasz, ryżu oraz mięsnych lub warzywnych sosów

Kilka listków jarmużu lub szpinaku dodanych do kaszy lub ryżu wzbogaci ich smak i podbije jeszcze bardziej wartość energetyczną posiłku.

Podobnie jest z sosami. Zielenina, pod warunkiem, że doda się ją w rozsądnych ilościach, pasuje praktycznie do każdego sosu: czy to mięsnego, czy warzywnego. Szczególnie dobrze prezentuje się z cukinią, papryką, warzywami strączkowymi.

Farsz do pierogów i naleśników

Nigdy nie byłam fanką naleśników czy pierogów ze szpinakiem, jednak jeśli zielone liście stanowią tylko dodatek do innych warzyw, to czemu nie? Pierogi z soczewicą i szpinakiem zdecydowanie dają radę! Podobnie jak naleśniki z serem typu feta i zieleniną.

Chipsy z jarmużu

No dobrze, chipsy z jarmużu nigdy nie smakowały, nie smakują i nie będą smakowały tak, jak te ziemniaczane. I być może nazwa tej przekąski jest marketingowo podkręcona, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do niej chociaż spróbować się przekonać. Szczególnie, że wykonanie jarmużowych chipsów jest banalnie proste.

Liście jarmużu umyj, pozbądź się łodyg. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na nie jarmuż. Polej nieco olejem (np. rzepakowym), dodaj ulubionych przypraw: sól, pieprz, słodką paprykę, paprykę wędzoną, chili. Wymieszaj. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. około 180 stopni. Uważaj jednak, bo jarmuż szybko się przypala. Gotowe!

A jeśli to Cię nie przekonało, zajrzyj tutaj:

Przepis na smażoną sałatę rzymską z czosnkiem od JoKo

Joko

mm
Iwona Ludwinek-Zarzeka

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

U rekordzisty świata w biegu na 400 m Wayde’a Van Niekerka stwierdzono zakażenie koronawirusem. Reprezentant Republiki Południowej Afryki miał właśnie rozpocząć tegoroczny sezon, gdy dowiedział się o chorobie. To oznacza, że jego przerwa w starach […]

Aktualny rekordzista świata i mistrz olimpijski z COVID-19!

Pandemia koronawirusa spowodowała, że w naszym życiu zaszło wiele zmian. Nie ominęły one również środowiska biegowego, bo obostrzenia wprowadzone przez rząd zablokowały organizację zawodów. Nawet po ich zluzowaniu nie jest tak jak dawniej, a wiele […]

Czy warto bronić się przed biegami wirtualnymi?

Przeciążenie w połowie przygotowania do ważnego biegu to koszmar każdego biegacza i każdej biegaczki. Co wtedy robić, jak reagować na różne objawy bólowe?

Przeciążenia w treningu – jak reagować?

Rosnąca liczba odwołanych imprez oraz próby organizacji biegów wirtualnych sprawiła, że miałem ostatnio przerażającą senną wizję przeszłości. Przyszłości, w której bieganie miało zupełnie inny wymiar i w której stałem się jednym z tych, którzy opowiadali […]

Biegowe science-fiction, czyli kilka słów o tym, jak to się drzewiej startowało w zawodach… [Felieton]

Biegacze lubią wyzwania i chętnie je podejmują. Start w maratonie, czy biegu ultra kusi wielu, bo dystans… ma znaczenie. Jednak bywają zawody, w których liczba kilometrów stanowi zagadkę. Tak zdarza się podczas zawodów o określonym […]

Jak przygotować się do biegu 24-godzinnego? Radzi Patrycja Bereznowska

Uchwalono nowe przepisy dotyczące dozwolonych butów biegowych. Koniec z dowolnością producentów.

Nowe regulacje dotyczące butów dozwolonych na zawodach

Jak co roku, w środku lata wielu biegaczy zmaga się z upałem i wysokimi temperaturami. Jak przetrwać ten okres bez większego uszczerbku dla naszych treningów? Poznaj 5 podstawowych zasad trenowania w upalne dni! Chociaż każdy […]

5 podstawowych zasad treningów w upalne dni

Ze względu na trwającą epidemię koronawirusa SARS-CoV2, 21. PKO Poznań Maraton zostaje przełożony na 17 października 2021 roku. – W organizacji naszych Imprez zawsze na pierwszym miejscu stawialiśmy na bezpieczeństwo. Nadal w tej kwestii nic […]

21. PKO Poznań Maraton przełożony na rok 2021!