fbpx

Dieta

Jedna porcja, czyli ile? Zaglądamy do warzywno-owocowej miski biegacza

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie 5 porcji warzyw i owoców dziennie, przy czym ich łączna objętość powinna wynosić przynajmniej 400 g. Rodzime zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią nawet o łącznie 7 porcjach warzyw i owoców, z czego warzyw powinno być więcej. Czy jednak plaster cienkiego pomidora na kanapce zaliczymy jako jedną z porcji?

Porcja definiowana jest jako 80-100 g produktu gotowego do spożycia, czyli po usunięciu niejadalnych części (na przykład ogonków, gniazd nasiennych). W związku z tym wywołany do tablicy plaster to będzie zdecydowanie za mało. O ile ze spożyciem porcji owoców zazwyczaj nie mamy problemu, o tyle warzywa nie zawsze tak chętnie goszczą w jadłospisach w większych ilościach.

Wielkość porcji najprościej oszacować poprzez ważenie, jednak z pomocą mogą przyjść także portale typu ileważy.pl.

Przyczyny tego stanu są różne: szpinakowo-burakowe traumy przedszkolne, brak znajomości niektórych typów warzyw i ich sposobów przygotowania, niechęć do ich smaku, często również przyczyny ekonomiczne – szczególnie jeśli mówimy o spożywaniu warzyw zimą, gdy ich ceny w związku z importem są wysokie. Na wiele z tych powodów można jednak znaleźć rozwiązanie.

W związku z tym warzywa zawsze powinny znajdować się na naszych listach zakupów. Zwłaszcza z tego powodu, że te świeże nie mają zbyt długiego terminu przydatności do spożycia. Jednak i na to poniekąd mamy rozwiązanie – mrożenie. Wiele warzyw z powodzeniem można przechowywać w formie zamrożonej. Straty witaminowe nie są wcale tak duże jak według legend o bezwartościowych mrożonkach. To również dobra opcja na zakupy w korzystnej cenie – większe ilości promocyjnego czy kupionego hurtowo produktu mrozimy.

Traktuj je jak skarb – ukryj

By zwiększyć ilość warzyw w diecie, nie trzeba od razu przechodzić na dietę „królika” opartą ona sałacie. Skutecznie można je przemycać w mniej oczywistych formach. To świetne rozwiązanie również dla dzieci. Czasem okazuje się, że póki nie widzimy danego składnika w daniu, to kompletnie on nam nie przeszkadza. Ba, bywa że w ogóle go nie wyczujemy – nawet gdy deklarujemy, że jest nielubiany. Zatem zmiksowanie warzyw jako elementu smoothie, zupy krem czy sosu jest skutecznym sposobem na włączenie ich do jadłospisu.

Przemysły na smoothie z dodatkiem szpinaku czy rukoli znajdziecie tu:

Eksperymentuj z obróbką

Nie każdemu musi smakować surowa papryka. Smak pieczonej papryki to jednak już zupełnie coś innego. Oczywiście warto jak najwięcej warzyw spożywać bez dodatkowej obróbki termicznej, jednak nie przez każdego są one tolerowane zarówno w kontekście zdrowotnym, jak i smakowym. Czasem wystarczy zmienić sposób, w jaki przygotowujemy warzywa, by ich spożycie stało się prostsze – bo smaczniejsze.

Korzystaj z roślinnych inspiracji

Nie zawsze niskie spożycie warzyw jest związane z niechęcią do nich. Czasem brakuje nam pomysłów na to, co zrobić z nich oprócz surówki czy sałatki. Nawet jeśli jesteś mięsożercą, wegetariańskie i wegańskie blogi z pewnością dostarczą sporej liczby pomysłów na to, co można przygotować z warzyw czy w jaki sposób je ze sobą łączyć.

Lubiane łącz z nielubianym/nieznanym

Zdarza się, że określamy produkt jako nielubiany, mimo że nigdy go nie jedliśmy. W tej grupie są też czasem osoby z mglistymi wspomnieniami z dzieciństwa, podczas którego nie lubili pewnych warzyw. Preferencje smakowe mogą zmieniać się na przestrzeni czasu, zwłaszcza gdy ewoluuje nasz sposób żywienia. Opór przed dawnym nieprzyjacielem może być już na dobrą sprawę nieaktualny. Trudne jednak bywa przeskoczenie zakodowanej w głowie informacji „tego nie lubię”.

O ile nie ma nic złego w tym, że nie smakują nam wybiórcze produkty, o tyle znaczne ograniczenie jadłospisu z tego powodu może generować problemy w jego bilansowaniu. Komponowanie posiłku w ten sposób, by składał się z lubianych składników i dodatku czegoś nieznanego/nielubianego może być drogą do rozszerzenia jadłospisu. W jednym z eksperymentów dzieci chętniej jadły brokuła, gdy był on podany z lubianym… ketchupem.

Zrób z nich słodycze

Choć brzmi to jak kolejny dziwny pomysł szalonego dietetyka, to jednak wiele warzyw sprawdza się jako baza do słodyczy. Proteinowe ciastka z ciecierzycy, brownie z batatów, czekoladowe ciasto z fasoli czy cukinii, to tylko przykłady takich propozycji. Warzywa nie tylko pozostają niewyczuwalne w smaku i zapachu, ale odpowiednio przygotowane po prostu smakują bardzo dobrze. Dodatkowo w bardzo korzystny sposób wpływają na wartość odżywczą takich słodkości.

Batoniki energetyczne własnej roboty. Fot. istockphoto.com

Dorzuć je na kanapkę

…na przykład w formie pasty. Taka pasta, jeśli użyjemy do jej stworzenia nasion roślin strączkowych, będzie przy tym dobrym źródłem roślinnego białka. Podstawą mogą być również produkty odzwierzęce, a warzywa jej uzupełnieniem. W takiej zmiksowanej formie łatwiej spożyć większe ilości warzyw, niż podczas prób tworzenia na kanapce piramidy z ogórków i sałaty. Jednak niewątpliwie pozytywnym nawykiem byłoby dodawanie na talerz obok kanapek porcji pokrojonych warzyw.

Sprawdź, jak przygotować wegańskie pasty kanapkowe.

Jeśli podjadasz – wybierz warzywa

W idealnym świecie podjadanie między posiłkami nie istnieje. Często jednak, czy to z powodów towarzyskich, czy po prostu z głodu, zaczynamy szukać czegoś do „podgryzania”. Jeśli jesteś na etapie próby eliminacji podjadania, ale wciąż jest to trudne, pośrednim rozwiązaniem może być zastąpienie dotychczasowych przekąsek świeżymi warzywami.

Nie traktuj zup po macoszemu

Zupy często postrzegane są jako dodatek do dania głównego. Tymczasem wiele z nich spokojnie może grać pierwsze skrzypce! Zupa stwarza możliwość spożycia sporej ilości warzyw. Jeśli zawiera dodatkowo ziemniaki czy kaszę, a także jej składniki są źródłem białka oraz tłuszczów, może stanowić pełnowartościowe i sycące danie. Dla nieprzekonanych – sprawdzi się również jako inny posiłek w ciągu dnia, np. jako kolacja. Odpowiednie będą zarówno zupy-krem, jak i niemiksowane, takie jak np. jarzynowa.

To kilka sposobów na to, jak zwiększyć spożycie warzyw w diecie. Pamiętajmy przy tym, że są one źródłem błonnika pokarmowego, który do prawidłowego działania potrzebuje wody. Jeśli pijesz jej mało i jednocześnie wprowadzasz większe ilości warzyw do jadłospisu, zwróć również na to uwagę.

1 porcja to:

  • pół średniego pomidora/5 pomidorków koktajlowych,
  • pół papryki,
  • 2 średnie ogórki gruntowe,
  • 1/3 bakłażana,
  • 2 średnie marchewki,
  • 4 garście świeżego szpinaku,
  • 1 spora pietruszka.
Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Magazyn Bieganie

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

To już dziś! W piątek, 19 kwietnia rozpoczyna się 11. edycja Pieniny Ultra-Trail® w Szczawnicy. Podczas trzech dni imprezy uczestnicy będą rywalizować na 7 trasach od 6,5 do 96 kilometrów. W trakcie wydarzenia rozegrane zostaną […]

Szczawnica stolicą górskiego biegania, czyli startuje 11. edycja Pieniny Ultra-Trail®

Gościem czwartego odcinka cyklu RRAZEM W FORMIE. Sportowy Podcast, który powstaje we współpracy z marką Rough Radical jest Andrzej Rogiewicz. Znakomity biegacz, świeżo upieczony wicemistrz Polski w półmaratonie, “etatowy”, bo czterokrotny zwycięzca w Silesia Maratonie. […]

Zaufaj procesowi. Dobre wyniki rodzą się w ciszy. RRAZEM W FORMIE. Sportowy podcast – odcinek 4. z Andrzejem Rogiewiczem

Medal: najważniejsza nagroda dla wszystkich przekraczających linię mety, trofeum, którym chwalimy się wśród znajomych i nieznajomych. Jak będzie wyglądał medal 32. Biegu Konstytucji 3 Maja? Właśnie zaprezentowane wizualizację. Przy tej okazji dowiedzieliśmy się też, że […]

Oto on: medal 32. Biegu Konstytucji 3 Maja! PKO Bank Polski Sponsorem Głównym imprezy

Wszystkie tkanki mięśniowe naszego ciała pracują podczas biegu. Od ich dyspozycji i formy zależy końcowy wynik osiągnięty podczas zawodów. Wiadomo więc, że należy je wzmacniać stosując ćwiczenia poza treningiem biegowym. Jednak bywa tak, że po […]

Trening biegowy i trening siłowy w jednym

Z Katarzyną Selwant rozmawiała Eliza Czyżewska Czym jest trening mentalny?istock.com To wiedza, jak ćwiczyć głowę, taka siłownia dla umysłu. W skład treningu mentalnego wchodzą różne zagadnienia, np. wzmacnianie pewności siebie, wyznaczanie prawidłowej motywacji, cele sportowe, […]

Trening mentalny biegacza [WYWIAD]

Karmienie piersią a bieganie – czy to dobre połączenie? Jakie zagrożenie niesie ze sobą połączenie mleczanu z… mlekiem matki? Odpowiadamy! Zanim zajmiemy się tematem karmienie piersią a bieganie, przyjrzyjcie się bliżej tematowi pokarmu matki: mleko […]

Karmienie piersią a bieganie

Kultowe sportowe wydarzenie otwierające Warszawską Triadę Biegową „Zabiegaj o Pamięć” już 3 maja. Poznaliśmy wzór oficjalnych koszulek biegu – są w kolorze błękitnym i prezentują hasło „Vivat Maj, 3 Maj”. Ich producentem jest marka 4F, […]

Koszulka 32. Biegu Konstytucji 3 Maja wygląda właśnie tak! Marka 4f partnerem technicznym Warszawskiej Triady Biegowej

Choć największy podziw budzą Ci, którzy linię mety przekraczają jako pierwsi, to bohaterami są wszyscy biegacze. Odważni, wytrwali i zdeterminowani, by osiągnąć cel – wyznaczony dystansem 42 km i 195 m – w liczbie 5676 […]

21. Cracovia Maraton: 5676 śmiałków pobiegło z historią w tle