fbpx

Dieta

Kilka prostych trików na poświąteczne “zero waste”

istock.com

istock.com

Kup trzy a czwarta sztuka gratis, duże opakowanie, niższa cena – w okresie świątecznym hasła te atakują nas wyjątkowo agresywnie. Dołączmy do tego wciąż częstą praktykę przygotowywania ogromnych ilości jedzenia w myśl zasady „zastaw się a postaw się”. Finalnie otrzymujemy lodówki i szafki pełne gotowych dań jak i zakupionych produktów/półproduktów.

Idealnym rozwiązaniem byłoby unikanie tego problemu poprzez przemyślane zakupy i gotowanie. Jednak nie zawsze idealne rozwiązania znajdują swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości. Poniżej kilka sposobów na to, by nie wyrzucać jedzenia, a przy okazji nie dojadać wszystkiego do Sylwestra. To właśnie czas pomiędzy świętami a Nowym Rokiem jest najbardziej zgubny dla sylwetki.

1. Mrożenie

Jest to jedna z najlepszych metod przechowywania żywności, a przy tym wiele potraw świetnie się do tego mrożenia nadaje. Takie mrożone ciasta czy mięsa wcale nie tracą wiele na smaku, jednak trzeba pamiętać by dokonać tego odpowiednio wcześnie. Ciasta warto poporcjować, a także przechowywać w odpowiednich odstępach między kolejnymi kawałkami. Keks, makowiec, sernik, a nawet kapusta z grzybami czy pierogi jak najbardziej można zamrozić.

2. Oddawanie innym

W wielu miastach organizowane są zbiórki jedzenia, które przekazywane jest osobom potrzebującym. W niektórych przypadkach nie trzeba się nawet ruszać z domu – to wolontariusz przyjedzie je odebrać. Z pewnością to świetna opcja dla tych, którzy nie chcą dojadać świątecznych potraw, a z drugiej strony na pewno nie chcą go wyrzucać. Podzielić się można również z bliskimi czy przyjaciółmi – być może część z nich spędzała święta za granicą/na wyjazdach i nie przygotowywali tradycyjnych smakołyków.

3. Kuchenny recykling

Produkty kupowane z myślą o typowo świątecznych daniach można wykorzystać również na inne sposoby. Poniżej propozycje takich dań, w których wykorzystamy buraki z barszczu, ser twarogowy kupowany na sernik (uwaga na skład w przypadku tzw. „twarogów sernikowych”!) oraz główny składnik bigosu czyli kapustę kiszoną.

 Śniadaniowe placuszki twarogowe 

• 2 jajka
• 200g sera twarogowego
• 4 łyżki płatków owsianych (w całości lub zmielonych)
• ½ banana
• ½ łyżeczki cynamonu (można pominąć)

Oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na pianę. W osobnej misce rozgniatamy twaróg lekko ugniatamy widelcem wraz z żółtkami, bananem i cynamonem. Dodajemy do ubitych białek wraz z płatkami owsianymi (lub płatkami zmielonymi na mąkę). Delikatnie mieszamy aby połączyć masę. Smażymy beztłuszczowo na teflonie lub z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.

 Pesto z buraka 

• 2 średnie ugotowane buraki
• 1-2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
• 1 duży ząbek czosnku
• 1/3 szklanki orzechów włoskich (lub pinii)
• 4 łyżki parmezanu (w wersji wegańskiej zastąpić płatkami drożdżowymi)
• 2-3 łyżki soku z cytryny/limonki
• sól, pieprz

Buraki wraz z czosnkiem, orzechami, serem oraz sokiem z cytryny umieszczamy w blenderze. Miksujemy, w przypadku zbyt gęstej masy dodajemy oliwę z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pesto sprawdzi się zarówno jako dodatek do makaronu jak i pasta kanapkowa.

 Placki z kiszonej kapusty (fuczki) 

• 250g kapusty kiszonej odciśniętej z nadmiaru soku
• 125g mleka (lub napoju roślinnego)
• 1 jajko
• 150g-200g mąki (np. owsianej lub pszennej jasnej i pełnoziarnistej w stosunku 1:1)
• 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka mielonego kminku
• Pieprz do smaku

Mąkę, jajko i mleko miksujemy razem na gładkie ciasto. Odciśniętą z nadmiaru soku kapustę szatkujemy drobno i dodajemy do przygotowanego ciasta. Przyprawiamy je do smaku kminkiem, majerankiem oraz pieprzem. Wykładamy łyżką na papier do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach do zarumienienia (ok. 30 minut).

mm
Agnieszka Falborska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Fundacja “Maraton Warszawski” wydała oświadczenie dotyczące Maratonu i Półmaratonu Warszawskiego. O ile na “połówkę” trzeba będzie poczekać do przyszłego roku, to wszystko wskazuje na to, że jesienią Warszawa pobiegnie na królewskim dystansie. Tyle, że na […]

42. Maraton Warszawski jednak się odbędzie!

Najbliższa edycja „Żyrardów w Biegu” zbliża się wielkimi krokami. Zmagania na dystansie 5 i 10 kilometrów odbędą się w dniu 30 sierpnia (niedziela). Organizator zapewni niezbędne środki bezpieczeństwa oraz zapowiada udział jednej z najlepszych polskich […]

Rywalizacja nad Zalewem Żyrardowskim już wkrótce!

Wprowadzenie do biegania treningu siły zależy od zrozumienia, jak to działa. Przedstawiamy prawdziwą encyklopedię, przegląd biegowego treningu siły od kuchni. Co, jak i dlaczego działa.

Siła w bieganiu – kompendium wiedzy

Dave Wottle kończy dziś 70 lat. Prawdopodobnie nie kojarzycie tego nazwiska. Ale jest również bardzo prawdopodobne, że widzieliście flimik z jego fenomenalnym wyczynem z 1972 r. Wyczynem, który dał mu mistrzostwo olimpijskie i wprawił cały […]

Dave Wottle – bohater jednego z najbardziej emocjonujących biegów kończy 70 lat!

Komfort, ochrona, prędkość i trakcja – te określenia butów do biegania stanowią o sile kolekcji marki ASICS na sezon jesień-zima 2020. Kultowe modele w nowej odsłonie zostały zaprezentowane w trakcie spotkania pod hasłem „Poczuj różnicę” […]

ASICS zaprezentował nową kolekcję biegową AW20’

U rekordzisty świata w biegu na 400 m Wayde’a Van Niekerka stwierdzono zakażenie koronawirusem. Reprezentant Republiki Południowej Afryki miał właśnie rozpocząć tegoroczny sezon, gdy dowiedział się o chorobie. To oznacza, że jego przerwa w starach […]

Aktualny rekordzista świata i mistrz olimpijski z COVID-19!

Pandemia koronawirusa spowodowała, że w naszym życiu zaszło wiele zmian. Nie ominęły one również środowiska biegowego, bo obostrzenia wprowadzone przez rząd zablokowały organizację zawodów. Nawet po ich zluzowaniu nie jest tak jak dawniej, a wiele […]

Czy warto bronić się przed biegami wirtualnymi?

Przeciążenie w połowie przygotowania do ważnego biegu to koszmar każdego biegacza i każdej biegaczki. Co wtedy robić, jak reagować na różne objawy bólowe?

Przeciążenia w treningu – jak reagować?