fbpx

Kuchnia Biegacza. Blok czekoladowy z… ciecierzycy [PRZEPIS]

blok czekoladowy

Jest słodki, sycący, a przy tym zdrowy i pożywny. Obawiacie się strączków w deserze? Zupełnie niepotrzebnie. Wszystkie składniki tego czekoladowego bloku harmonijnie składają się w całość, tworząc wyjątkową przekąskę, którą możecie bez wyrzutów sumienia jeść po dobrym treningu.

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka kakao
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 2 gorzkie czekolady (po 100 g)
  • figi

PRZECZYTAJ TAKŻE: Szarlotka jaglana od JoKo [PRZEPIS]

Przygotowanie:

  1. Jeśli nie namoczyliśmy wcześniej ciecierzycy i nie mamy jej ugotowanej, spokojnie możemy skorzystać ze słoika lub puszki.
  2. Daktyle zalewamy na chwilę wrzątkiem (wystarczy 10 min).
  3. Odlewamy z nich wodę, po czym miksujemy je z cieciorką na gładką masę.
  4. Do masy dodajemy płatki owsiane, kakao, rodzynki, żurawinę, orzechy, nasiona wanilii, sok z cytryny oraz szczyptę soli i wszystko mieszamy.
  5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka roślinnego, po czym wlewamy ją do masy. Mieszamy.
  6. Przed wyłożeniem masy na blachę smakujemy, żeby sprawdzić, czy jest wystarczająco słodka. Jeśli nie, dosładzamy ksylitolem, stewią lub nawet cukrem, jeśli nam to nie przeszkadza.
  7. Masę przekładamy na blaszkę (25 cm x 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pocięte plastry figi i odstawiamy do zamrażalnika na 20-30 min.

Przepis pochodzi z książki Vegenerata bieg przez kuchnię, czyli szalone menu ultramaratończyka wyd. Burda

vegenerat

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Advertisment ad adsense adlogger