Owoce, po które najlepiej sięgać latem (+ przepisy z ich wykorzystaniem)
Lato rozgościło się u nas w najlepsze, a wraz z nim pora na pyszne sezonowe owoce. Łatwo dostępne i relatywnie tanie, stanowią wartościowy dodatek do diety osób aktywnych fizycznie. Poznaj sezonowe letnie owoce i dowiedz się, w jaki sposób ich spożywanie może wpłynąć na Twoją formę sportową.
Dlaczego warto sięgać po sezonowe owoce letnie?
Skoro Polska jest cenionym producentem owoców na skalę europejską (w 2017 r. udział przemysłu owocowego w ogólnej produkcji roślinnej wyniósł 12%), grzechem byłoby z tego dobrobytu nie korzystać. Przyczyn, dla których warto sięgnąć po letnie owoce jest wiele.
Odżywianie się zgodnie z porami roku jest dietą najbardziej naturalną i zbieżną z ewolucją. Decydując się na produkty sezonowe, wybieramy owoce, które rosną w naszym klimacie. Nie wymagają czasochłonnego transportu w niekorzystnych warunkach, a ich droga z sadu na talerz jest bardzo krótka i prosta. W efekcie otrzymujesz produkty roślinne o możliwie największej zawartości związków odżywczych, dojrzałe i smaczne.

Polskie owoce na lato to także mądry wybór dla osób, które dbają o zdrowie. Są pryskane środkami owadobójczymi w znacznie mniejszym stopniu niż płody rolne, które przypływają na statkach towarowych z innych krajów. Gospodarstwa stosujące naturalne metody upraw w ogóle zaś nie korzystają z syntetycznych środków kontroli wzrostu roślin, co w przypadku produktów zagranicznych jest niemożliwe.
Nie bez znaczenia ma też niższy koszt owoców sezonowych. Konieczności długotrwałego magazynowania i transportu powoduje, że z roku na rok za wiele produktów roślinnych płacimy coraz więcej.
Jakie owoce są latem? Poznaj sezonowe dary natury
Świeżych owoców i warzyw w diecie nie da się zastąpić. Dostarczają witamin i minerałów w najczystszej postaci, lepiej przyswajalnej niż z jakichkolwiek suplementów diety. Są też smaczne, aromatyczne i można je wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Choć zgodnie z zaleceniami WHO powinniśmy dziennie zjadać około 400-500 gramów warzyw i owoców (z przewagą tych pierwszych), jeśli regularnie trenujesz, powinieneś zwiększyć tę porcję nawet dwukrotnie. W ten sposób zaspokoisz zwiększone zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki odżywcze. Jakie owoce jeść latem, aby nie przepłacać i mądrze zainwestować w zdrowie?

Truskawki
Zasobne w witaminę C i wapń truskawki wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym (IG=40), dlatego mogą po nie sięgać również osoby, którym zależy na kontroli masy ciała. Dostarczają flanowoidów (silnych przeciwutleniaczy) oraz błonnika poprawiającego perystaltykę jelit.
Borówki wysokie
Borówki są źródłem silnych przeciwutleniaczy redukujących wolne formy tlenu – witaminy C oraz A, a także polifenoli, flawonoli, kwasów fenolowych i antocyjanów. Wspierają one układ krążenia przeciwdziałając rozwojowi miażdżycy oraz zwiększają wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Jest to szczególnie istotne dla osób borykających się z cukrzycą.
Żurawina
Jagody żurawiny zawierają duże ilości witamin C, E i K oraz miedzi i manganu. Regularne spożywanie żurawiny działa hipoglikemicznie i wzmacnia siłę skurczu mięśnia sercowego. Jej prawdziwa siła drzemie jednak w wysokiej zawartości antocyjanów. Barwniki z grupy flawonoidów działają dobroczynnie na układ moczowy, zwalczając infekcje oraz zmniejszając prawdopodobieństwo powtórnego zakażenia. Każdy, kto regularnie biega w zimie wie, że to uciążliwy problem, z którym ciężko się walczy.
Maliny
W malinach znajdziemy bogactwo witamin – C, E oraz całą gamę witamin z grupy B. Dostarczają też potas, wapń, mangan, żelazo i fosfor oraz fenolowe antyoksydanty i antocyjany, a także ketony malinowe, kolejny silny przeciwutleniacz. Podczas infekcji spożywanie malin przyspiesza powrót do zdrowia, ponieważ wykazują one właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Co ciekawe, dzięki zawartości kwasu elagowego działają również antynowotworowo.
Jeśli nie wiesz, jakie owoce jeść w upały, sięgnij właśnie do sezonowych jagód, truskawek lub malin. Ich wspólnym mianownikiem jest wysoka zawartość wody. Dzięki temu łatwiej będzie Ci wytrzymać wysokie temperatury, a wraz z wodą dostarczysz do organizmu wiele wartościowych składników.

Jak spożywać owoce sezonowe w lecie?
Sezonowe owoce letnie najlepiej spożywać na surowo, bez obróbki termicznej. Dzięki temu nie tracą niczego ze swoich właściwości. Jeśli zależy Ci na zdrowych przekąskach, możesz przygotować z nich lekkostrawne smoothie lub szejki, w sam raz po treningu. Dobrze sprawdzą się też jako świeży dodatek do porannej owsianki. Szukasz kulinarnych inspiracji? Mamy je dla Ciebie:
- naleśniki z mąki orkiszowej z jogurtem typu skyr i owocami letnimi;
- granola z dodatkiem jogurtu, świeżych malin, jagód i borówek;
- kasza jaglana z mlekiem, gorzką czekoladą i malinami.
Każdy z tych pomysłów możesz wykorzystać zarówno jako posiłek przed- lub potreningowy w zależności od przerwy między aktywnością a wysiłkiem.
Jeśli zależy Ci, aby zachować letnie owoce na zimę, możesz je zamrozić lub wysuszyć lub poddać liofilizacji. Zwłaszcza liofilizacja jest korzystna pod względem dietetycznym, ponieważ pozwala na zatrzymanie niemal pełni wartości odżywczych produktu. Dla osób, które nie chcą poświęcać czasu na przygotowywanie posiłków, polecamy dietę pudełkową Glow Up od Nice To Fit You. To zbilansowany jadłospis pełen superfoods oraz nieprzetworzonych produktów. Zapewnij sobie zastrzyk energii, zadbaj o koncentrację i odporność organizmu na co dzień.
