fbpx

Pikantna zupa kokosowo-fasolowa [PRZEPIS]

zupa fasolowa

W zimowych miesiącach apetyt na surowe warzywa i sałatki zazwyczaj spada, zaczynamy potrzebę dodania do naszej diety czegoś ciepłego i kalorycznego. Z pomocą przychodzą zupy! Rozgrzewają, nawadniają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Ale ile można jeść pomidorówkę i barszcz? Proponujemy więc coś innego: przepis na zupę kokosowo-fasolową.

  • 1 cebula
  • 400 g suchej fasoli czerwonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 litra wody
  • 300 ml mleka kokosowego
  • szklanka tartego sera
  • limonka
  • pieprz, liść laurowy
  • pieprz kajeński
  • sól
  • papryka w proszku
  • kurkuma

Fasolę dzień wcześniej odstawić na noc w wodzie do namoczenia. Pokroić cebulę. W garnku podgrzać olej i zeszklić cebulę z pieprzem, liściem laurowym, pieprzem kajeńskim, papryką i kurkumą. Fasolę przepłukać na sitku, a następnie włożyć do rozgrzanego garnka. Przemieszać, dusić 2 minuty i zalać wodą oraz mlekiem kokosowym. Gotować 15-20 minut, po czym osolić do smaku i dodac łyżkę soku z limonki. Powstałą zupę ostudzić, po czym zmiksować na jednolitą konsystencję. Posypać pietruszką i serem.

Smacznego!

WIĘCEJ INFORMACJI NA TEMAT ZIMOWEJ DIETY BIEGACZA ZNAJDZIESZ W APLIKACJI “MAGAZYN BIEGANIE”

4-grudnia-magazyn-bieganie-okladka

6 przemyśleń nt. „Pikantna zupa kokosowo-fasolowa [PRZEPIS]

  1. Ja lubię do takich gęstych zup dodać kilka kropel włoskiej oliwy z oliwek, to zawsze mega podkręca smak 🙂

    1. ja też używam włoskiej extra virgin z chilli. podsmażam na tym cebulkę, bo takie dania to muszą być na ostro!

      1. masz jakąś ulubioną, bo niestety ta co kupiłam ostatnio, śmierdziała mi raczej zjałczałym masłem niż oliwą 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Advertisment ad adsense adlogger