fbpx

Bez kategorii > Dieta > Zdrowie i motywacja

Sezonowe owoce i ich dobrodziejstwa dla biegaczy

Gruszki. Fot. Istockphoto.com

Gruszki. Fot. Istockphoto.com

Lato powoli dobiega końca, na drzewach pojawia się coraz więcej kolorów. To samo może dotyczyć naszych talerzy. Wrzesień jest jednym z najbardziej obfitych owocowo i warzywnie miesięcy. Sezonowość tych produktów wpływa bardzo korzystnie również na cenę, więc nie dość, że taniej to jeszcze świeżo i zdrowo. Zapraszamy na spacer po naszym polskim sadzie.

Zaczniemy od kilku lubianych przez wszystkich owoców, a często przegrywających z cytrusami z marketowych półek.

 GRUSZKA 

Gruszka jest bardzo dobrym źródłem potasu, zawiera również duże ilości fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, jodu, żelaza i sodu. Potas ma właściwości alkalizujące, bardzo przydatne biegaczom, którzy nie tylko dietą, ale i poprzez intensywne treningi znacznie zakwaszają organizm. Spadek poziomu potasu (który tracimy podczas biegu) może spowodować osłabienie siły mięśni i znaczny spadek regeneracji. Gruszka dostarcza nam także wielu witamin, np. A, B1, B2, B6, C i PP. Są również bogatym źródłem kwasów owocowych oraz błonnika. Obecny w nich bor wpływa korzystnie na zdolność koncentracji, pobudzając szare komórki do pracy. Pierwiastek ten jest także odpowiedzialny za transport wapnia w organizmie, co sprawia, że owoc ten powinien trafić do menu osób cierpiących na osteoporozę oraz dla biegaczy, którzy dzień po dniu wystawiają swoje ciało na ciągłe wstrząsy i przeciążenia.
Obecne w gruszce związki bardzo dobrze wpływają na płuca usuwając z nich nadmiar śluzu, nawilżając je, dzięki czemu owoc ten przyczynia się do złagodzenia ataków kaszlu w trakcie przeziębienia. Gruszki są używane również do leczenia zaparć, zranień skóry oraz przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego.

 ŚLIWKA 

Śliwki są ogromnym źródłem witamin C, A, witamin z grupy B, E, potasu, żelaza, magnezu, wapnia oraz fosforu.Ten ostatni bierze udział w procesach produkcji energii, jest niezbędny do przenoszenia impulsów w tkance nerwowej. Śliwki działają kojąco na układ nerwowy, a ponadto mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe, dzięki zawartej w pestkach amigdalinie. Owoce te są zalecanym środkiem na zaparcia oraz w przypadku chorób wątroby czy przy cukrzycy. Są również dobrym źródłem energii dla sportowców z racji swojej dość wysokiej kaloryczności. Zawierają dużą ilość pektyn, które zmniejszają wchłanianie metali ciężkich z przewodu pokarmowego, zmniejszając ryzyko ich kumulacji w organizmie, a przy okazji sprzyjają odchudzaniu.

Śliwki. Fot. Istockphoto.com

Fot. Istockphoto.com

 WINOGRONA 

Winogrona są bogate w potas, co wpływa korzystnie na serce oraz układu krwionośny oraz mięśnie. Zawierają również sporo fosforu i wapnia czyli głównego budulca kości i zębów. Winogrona są bardzo dobrym źródłem magnezu oraz chloru, które regulują pracę systemu nerwowego. Magnez uczestniczy w metabolizmie wysiłkowym i syntezie białek. Bierze również udział w przewodzeniu impulsów nerwowych i w procesie rozkurczu mięśni. Winogrona są również bogate w cynk, miedź i bor. Deficyty cynku są wiązane z częstszymi zachorowaniami po ciężkich zawodach czy intensywnym treningu. Świeże winogrona podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL, jednocześnie hamując utlenianie cholesterolu LDL oraz zapobiegając miażdżycy. Owoce te zawierają wiele cennych soli komórkowych, które budują i oczyszczają krew. Winogrona korzystnie działają zarówno na nerki jak i na wątrobę i wzmacniają tkanki związane z tymi narządami (kości oraz ścięgna). Używane są również przy leczeniu reumatyzmu. Winogrona mają działanie moczopędnie, zmniejszają obrzęki i leczą schorzenia układu moczowego.

 JAGODY 

Jagody korzystnie wpływają na uzupełnienie w naszym organizmie składników mineralnych takich jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo i mangan. Zapotrzebowanie na te pierwiastki u osób regularnie trenujących jest zwiększone niż u osób nieaktywnych. Jagody zawierają też kwas elagonowy oraz resweratrol, czyli roślinne składniki odżywcze mające zdolność regenerowania komórek wątroby. Owoce jagód są bogatym źródłem kwasu foliowego i zawierają również mnóstwo błonnika. Posiadają zdolność zabijania wirusów, bakterii, obniżają też poziom złego cholesterolu. Jagody uelastyczniają naczynia krwionośne, a do tego biorą aktywny udział w produkcji czerwonych krwinek jednocześnie skutecznie przeciwdziałając anemii. Te właściwości biegacze z pewnością docenią w jagodach najbardziej. Ich owoce z racji tego, że są bogate w witaminę A są również polecane dla osób o słabym wzroku, zapobiegają jaskrze oraz zaćmie.

blueberries

Fot. Istockphoto.com

Okres między latem a jesienią to idealny moment na poszerzenie swoich umiejętności kulinarnych i zdobywanie nowej wiedzy na temat produktów, do których mamy tak rewelacyjnie łatwy dostęp. Wykorzystajcie to!

Przeczytaj drugą część artykułu, o warzywach sezonowych.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
mm
Dominika Śliwińska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Można już zgłaszać się do udziału w 11. PKO Cracovia Półmaratonie Królewskim, który zostanie zorganizowany 12 października 2025 roku! Rozpoczęły się zapisy internetowe do największej pod względem frekwencji z imprez Królewskiej Triady Biegowej, a w […]

11. PKO Cracovia Półmaraton Królewski: zapisy rozpoczęte!

Suunto wprowadza na rynek nowość – zegarek Suunto Run, zaprojektowany z myślą o biegaczach na każdym poziomie zaawansowania. Sprawdzi się on zarówno dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tą formą aktywności, jak i […]

Suunto Run. Nowy model zegarka niebawem trafi do sprzedaży.

Bieganie jest świetnym sposobem na utrzymanie dobrej ogólnej kondycji organizmu. Należy jednak pamiętać, że bieganie, to również bardzo duże obciążenia dla ciała. Jeśli mamy niewłaściwą technikę, to pojawiają się bóle i dolegliwości w stawach biodrowych, […]

Stawy biegacza – jak warto o nie dbać?

Bieg Urodzinowy Gdyni z Decathlon został tylko wspomnieniem, a przed nami kolejne sportowe wyzwanie. Mowa o czerwcowym Nocnym Biegu Świętojańskim z Decathlon, który odbędzie się 20 czerwca. Już dziś w Panelu Zawodnika można zgłaszać zamówienie […]

Wystartuj po zmroku w Nocnym Biegu Świętojańskim z Decathlon!

Już za kilka dni, 18 lipca, Lądek-Zdrój ponownie stanie się areną międzynarodowych zmagań trailowych. W ramach Dolnośląskiego Festiwalu Biegów Górskich (DFBG) odbędzie się kolejny etap prestiżowego cyklu Golden Trail Series, który wyłoni reprezentantów na finałowe […]

Golden Trail Series powraca do Lądka-Zdroju – walka o złote bilety podczas DFBG!

Woda kokosowa to naturalna alternatywa dla popularnych napojów izotonicznych. Dostarcza elektrolitów, minerałów i witamin wspomagających regenerację. Ale czy rzeczywiście sprawdzi się równie dobrze co sklepowe izotoniki? A może wystarczy po prostu pić “zwykłą” wodę? W […]

Woda kokosowa – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie. Czy nawadnia lepiej niż woda?

Do 47. Nationale-Nederlanden Maratonu Warszawskiego pozostało 20 tygodni. Z tej okazji w ramach naszej akcji treningowej przygotowaliśmy dla Was plany treningowe na wyniki 3:30, 3:40, 3:45, 3:50 lub 4:00 oraz oddzielny plan dla początkujących. Jak […]

Plany treningowe do 47. Nationale-Nederlanden Maratonu Warszawskiego

Good Coach App aplikacja dla trenerów

Czy aplikacja do trenowania zawodników faktycznie ułatwia pracę trenera? W jakim zakresie stanowi wsparcie? Jakie dodatkowe funkcje ułatwiają współpracę z zawodnikami? Jeżeli jesteś trenerem i prowadzisz zawodników, np. trenując ich online, koniecznie poznaj możliwości, jakie […]

Dla trenerów biegania: aplikacja Good Coach App – jak wypada po ponad 3 miesiącach testów?

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział