fbpx
Owsianka - śniadanie biegacza

Dieta > Zdrowie i motywacja

Śniadanie biegacza: Owsianka

Owsianka - śniadanie biegacza. Fot. istockphoto.com

 Fot. istockphoto.com

Owsianka, przygotowywana na wodzie, rzadziej na mleku, to jedno ze śniadań najchętniej wybieranych przez maratończyków. Jest porcją wolno uwalnianej energii, jest smaczna, sycąca, a przygotowana z orzechami i miodem ma mnóstwo wartości odżywczych. Podajemy przepis i co znajdziemy w składnikach.

Nasza podstawa:

Płatki owsiane

Najlepiej wybrać błyskawiczne (przygotowanie zajmie mało czasu). Ich wartość energetyczna to 366 kcal na 100 gramów. Taka ich ilość zawiera ponadto 13,5 g białka, 61,2 g węglowodanów, 7 g tłuszczu i 6,7 g błonnika.

 Łyżka miodu

Da płatkom słodki smak, a słodzenie miodem jest korzystniejsze niż cukrem. Pomimo że kaloryczność jest podobna (cukier 409 kcal/100 g, miód 327 kcal/100 g), to miód jest bogaty w aktywne biologicznie enzymy, witaminy, mikroelementy i aminokwasy.

 Orzechy włoskie

Zawierają magnez, wapń, cynk i żelazo. Chociaż mają w sobie aż 59 g tłuszczu, są to głównie tłuszcze wielo- i jednonienasycone. Poza tym aż 24 gramy na 100 to białko. Są bardzo kaloryczne (618 kcal na 100 g).

Albo: orzechy nerkowca

(prażone, bez soli) mają 580 kcal (na 100 g) i zawierają 16,84 g białka, 47,77 g tłuszczu, są bogate w wapń, żelazo, magnez i cynk.

 Jabłko

Obrane ze skórki i ugotowane jabłko ma 53 kcal w 100 gramach. Niedużo, a dodaje owsiance trochę słodko-kwaśnego smaku.

Jabłka. Fot. istockphoto.com

 Fot. istockphoto.com

 Cynamon

Jest po prostu pyszny i bardzo dobrze komponuje się z jabłkiem.

Jak przygotować?

Do około 1-1,5 kubka gotującej się w garnuszku wody dodajemy łyżkę miodu. Dorzucamy do niej orzechy i cząstki jabłka. Pozwalamy im zmięknąć. Wtedy dosypujemy płatki (około szklanki) i mieszamy. Szybko rozeznamy się w ilości płatków, jaka nam odpowiada (gęsta owsianka smakuje lepiej). Po kilku minutach powinniśmy uzyskać w miarę gęstą papkę – można ją zostawić na trochę pod przykryciem – płatki wchłoną resztę wody.

Owsiankę przekładamy do głębokiego talerza albo do miseczki. Można dodać rodzynki i jeść już w takiej formie, albo dorzucić trochę jogurtu naturalnego – który ma mało kalorii, a dodaje kwaśnego i mlecznego smaku. Tak przygotowana owsianka jest pożywnym i bardzo smacznym śniadaniem, które bardzo szybko się przygotowuje.

Owsianka, chociaż jest sycąca, nie obciąża żołądka przez długi czas i raczej nie wywołuje żołądkowych sensacji. Można ją więc zjeść mając w planach trening o poranku, niezbyt długo po śniadaniu. Zjedzona po treningu łatwo i szybko dostarczy nam węglowodanów do odbudowy rezerw glikogenu.

Magdalena Ostrowska-Dołęgowska, „Śniadanie biegacza: Owsianka”, Bieganie, maj 2012

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Magda Ostrowska-Dołęgowska

Podoba ci się ten artykuł?

5 / 5. 1

Przeczytaj też

Przyszłoroczne mistrzostwa Polski w biegu maratońskim odbędą się 28 września w Warszawie przy okazji 47. edycji biegu. – Maraton Warszawski to doskonale znana w środowisku biegowym impreza, która jest gwarantem najwyższego poziomu organizacyjnego – podkreśla […]

Mistrzostwa Polski w Maratonie wracają do stolicy! Wystartowały zapisy na 47. Maraton Warszawski

Bieganie w górach zimą, to dobry i niezwykle przyjemny sposób na zbudowanie bazy pod kątem nowego sezonu. Skorzystają z tego nie tylko ultrasi, ale również ambitni maratończycy. Pod warunkiem, że będą wiedzieli, jak się do […]

Zimowy trening w górach. Na co zwracać uwagę i co zabierać? [KOMPENDIUM WIEDZY]

Za nami dość intensywny weekend pod względem wydarzeń biegowych, zwłaszcza mając na uwadze okres roku. W ostatnich dniach byliśmy świadkami mistrzostw Europy w biegach przełajowych, mistrzostw świata w biegu na 100 km oraz halowy mityng […]

Weekend z mistrzostwami Europy, świata i rekordem Polski!

Z końcem sezonu plan treningowy każdego biegacza ulega zmianie. Częściowo modyfikuje się go z myślą o zawodach, których terminy przypadają na początek przyszłego sezonu, ale nie sposób zignorować fakt, że inaczej podchodzimy do treningów również […]

Roztrenowanie biegacza – kiedy, jak długo, po co

Dominik Tabor w świecie biegów górskich i trailowych należy do polskiego topu i z każdym kolejnym sezonem coraz bardziej rozpycha się także na arenie międzynarodowej. Co stoi za siłą jego spokoju? Jak trenuje, co ma […]

Bieganie to ciągła nauka, także siebie. Dominik Tabor w Czy tu się biega?

Już 10 grudnia o godzinie 17:00 odbędzie się webinar zamykający projekt Running For Clean Air, realizowany przez World Athletics we współpracy z Miastem Stołecznym Warszawą, Polskim Alarmem Smogowym, Polskim Związkiem Lekkiej Atletyki oraz Fundacją „Maraton […]

Biegamy w smogu czy w czystym powietrzu? Warszawa na tle świata – weź udział w podsumowaniu projektu Running For Clean Air

Ruszyły zapisy na pierwsze biegi organizowane przez Fundację „Maraton Warszawski” w 2025 roku. Będą to 19. Półmaraton Warszawski i New Balance Bieg na Piątkę – oba odbędą się w niedzielę 30 marca. Sukcesy sportowe i […]

Ruszyły zapisy na 19. Półmaraton Warszawski i New Balance Bieg na Piątkę! 30 marca to data początku biegowej wiosny!

Po wielu dniach żmudnej pracy poszukiwawczo-weryfikacyjnej, mamy podsumowanie akcji #POLiczmysię! Jak wynika z informacji, do których udało nam się dotrzeć, w 177 „Biegach Niepodległości” w całym kraju udział wzięło ponad 77 tysięcy osób! To tak, […]

Akcja #POLiczmysię – średnio ok. 436 osób startowało w każdym z niemal 200 biegów z okazji Święta Niepodległości!