fbpx

Dieta

Sól nie taka szkodliwa jak sądzono

Sól to kolejny z produktów spożywczych, który powoli wraca do łask po latach potępiania. Podobnie jak w przypadku masła czy jajek, okazuje się, że spożywanie jej w nawet sporych ilościach na ogół nie niesie żadnego zagrożenia dla zdrowia. A odpowiednio wysokie dawki są szczególnie ważne u sportowców.

Co prawda już 10 lat temu Scientific American pisało o wątpliwych podstawach naukowych, jeśli chodzi o zalecenia zmniejszania spożycia soli, ale wiedza ta bardzo powoli przebija się w społeczeństwie. Dwa lata temu pojawiły się kolejne badania, pokazujące nie tylko, że w większości krajów świata sól nie jest problemem, ale że o wiele groźniejszy jest jej niedobór. Jak się okazuje, ryzyko problemów z sercem rośnie wraz ze zmniejszaniem, a nie zwiększaniem spożycia soli.

Oczywiście istnieje pewien bezpieczny poziom, który szacuje się na 5 gramów soli dziennie. Badania wykazały jednak, że ten poziom spożycia przekraczają jedynie Chińczycy. Co więcej, nawet bardzo wysokie dawki soli nie są problemem, jeśli towarzyszy im odpowiednio wysokie spożycie potasu, zawartego w dużych ilościach w warzywach i owocach. Dla sportowców, w tym oczywiście biegaczy, relatywnie wysokie spożycie soli jest ważne, bo sporą jej ilość tracimy wraz z potem.

Skutki niedoboru sodu

Niedobory sodu mogą prowadzić do skurczów mięśni, a ekstremalne rozcieńczenie płynów komórkowych grozi wręcz śmiercią. Hiponatremia, czyli niedobór sodu, wynikający np z bardzo wysokiego spożycia czystej wody w czasie maratonu, bez soli mineralnych, bywała już przyczyną śmierci biegaczy. Nie raportowano natomiast przypadków zgonu z powodu przedawkowania soli.

Sól to przykład tego, jak niewłaściwie zinterpretowane badania mogą wpływać na powszechne postrzeganie danego produktu. W latach 70. XX wieku pojawiły się odniesienia o tym, że wysokie spożycie soli wpływa na zwiększenie ciśnienia. Jak się okazuje, badania przeprowadzono na szczurach, którym podawano odpowiednik 500 gram soli w przypadku ludzi – podczas gdy średnia spożycia w krajach Zachodu to ok. 4 gramy.

Wykryto też zwiększanie się ilości zawałów w społeczeństwach z wysokim spożyciem soli, ale nie potwierdzono tego trendu w badaniach wewnątrz danego społeczeństwa. Mówiąc inaczej, nie istnieje związek pomiędzy podwyższonym spożywaniem soli u konkretnych ludzi a zwiększeniem ryzyka zawału. Reakcja na wysokie spożycie jest bardzo indywidualna, a u części społeczeństwa obserwuje się wręcz bardzo korzystne efekty. Samo ciśnienie u niektórych osobników wzrasta przy większym spożyciu, ale jest to wzrost o 1-2 mm Hg. Czyli u zdrowych osób będzie to potencjalny skok ciśnienia ze 120 na 121.

Rozsądek przede wszystkim

Obecny stan wiedzy sugeruje, że nie ma sensu ograniczanie ilości spożywanej soli u zdrowych osób, a oparte o tego typu poglądy zalecenia lekarskie nie mają sensu. Jak zwykle ważny pozostaje zdrowy rozsądek, bo ekstremalne ilości soli mogą być oczywiście potencjalnie szkodliwe. Na razie jednak okazuje sie, że o wiele groźniejszy od nadmiaru jest jej niedobór.

mm
Marcin Nagórek

Podoba ci się ten artykuł?

4 / 5. 5

Przeczytaj też

Wielu biegaczom Kenia kojarzy się z mekką biegania. Pomimo biegowego “sezonu ogórkowego”, w tym państwie przebywa obecnie wielu światowej klasy zawodników. Jeden z nich udostępnił szczegóły wykonanego niedawno treningu. Liczby robią wrażenie! Przeciętny kibic czy […]

Norweg, co przemierza Kenię w tempie 3:12/km

triathlon

Paweł i Sebastian Najmowiczowie plasują się na top liście polskich triathlonistów. Być może nigdy by się tam nie znaleźli, gdyby nie ich mama, która do dziś gorąco im kibicuje. „To cudowne, że mam takich wspaniałych […]

Mama zawodowych triathlonistów: „Dla mnie synowie zawsze są zwycięzcami”

Chcesz skorzystać z poprawiającej się pogody i rozpocząć swoją biegową przygodę? A może od dłuższego czasu deklarujesz, że będziesz biegać, ale nie wiesz, jak się za to zabrać? Sprawdź, co zrobić, by nie dołączyć do […]

Jak zacząć biegać? (częściej niż raz na pół roku)

Najnowsze badania pokazują, że witamina D ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o ryzyko zarażenia oraz przebieg choroby COVID-19, spowodowanej koronawirusem.

Witamina D a koronawirus powodujący COVID-19

Tego nie udało się jeszcze zrealizować żadnemu Polakowi, a tym bardziej w tak niecodziennych warunkach. Robert Wilkowiecki, najszybszy polski zawodnik elity, zaatakuje w warunkach domowych wynik trzykrotnego Mistrza Świata Jana Frodeno. Robert chce osiągnąć jeszcze […]

Robert Wilkowiecki szykuje się na złamanie 8 godzin na dystansie Ironman

43-letnia Sinead Diver z Australii nie szuka wymówek, dlaczego miałaby nie biegać szybko. Pracująca matka dwójki dzieci w zeszłym roku w Londynie przebiegła maraton w 2 godziny 24 minuty i 11 sekund, a przez pierwszą […]

Sinead Diver – biegowa supermama

W najbliższą sobotę 23 maja ulicami stolicy miał pobiec 15. Półmaraton Warszawski. Choć obecna sytuacja nie pozwala na to, abyśmy wzięli udział w tym wydarzeniu razem, zapraszamy biegaczy z całej Polski do spędzenia weekendu z […]

Przed nami wyjątkowy Weekend z Półmaratonem Warszawskim

Oficjalnie ponad pół roku trwały 2. nowożytne igrzyska olimpijskie. Zawody rozegrano 120 lat temu w Paryżu. Niewielu ówczesnych wiedziało wówczas jednak, że mają do czynienia z igrzyskami. Zapraszamy do zapoznania się z ciekawostkami (nie tylko […]

Sprinter zostaje medalistą olimpijskim w biegu na 5000 m, choć nie pokonał całego dystansu. Tak wyglądały igrzyska 120 lat temu!