fbpx

Dieta

Wigilia na opak, czyli czego nie powinniśmy sobie odmawiać w święta?

ciasto, makowiec

Jak nie przytyć podczas świąt? Czego nie jeść? Czego nie robić? A gdyby tak spojrzeć od drugiej strony i zobaczyć, że świąteczne dania (prócz walorów smakowych) mają jeszcze szereg pozytywów? O tym, co zdecydowanie warto jeść w święta, mówi dietetyk Agnieszka Falborska.

Dla wielu osób dbających o dietę okres świąteczny bywa solidnym wyzwaniem. Nie jest tajemnicą poliszynela, że potrawy wigilijne przygotowywane w tradycyjny sposób często nie kojarzą się z ultra zdrowymi i niskokalorycznymi posiłkami. Trików na odchudzenie dań świątecznych w sieci jest mnóstwo i każdy, komu na tym zależy, z pewnością znajdzie rozwiązania dla siebie. Nie wszyscy jednak są zwolennikami modyfikowania smaku potraw świątecznych. Co w tym przypadku? Cóż, być może remedium okaże się zmiana perspektywy. Zamiast więc umartwiać się nad ulubionym karpiem smażonym – szukajmy pozytywów.

Mak

Główny składnik jednego z ciast najbardziej kojarzących się ze świętami – makowca jak i towarzysz równie popularnych klusek. W ciągu roku niedoceniany i najczęściej pomijany w kuchni, jest absolutnym liderem pod względem zawartości wapnia. W 100g surowych ziaren maku jest go aż 1266mg! Dla porównania dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek dla zdrowych osób w wieku 19-50 lat wynosi 1000mg.

Śledź

Ryba ta bryluje na stołach pod wieloma postaciami. W oleju z cebulką, w zupie rybnej, w sałatkach i nie tylko. Jest przedstawicielem tłustych gatunków ryb, jednak wiąże się to w jego przypadku z zawartością korzystnych dla układu sercowo-naczyniowego nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto charakteryzuje się całkiem sporą zawartością deficytowej w przypadku wielu ludzi witaminy D (chociaż nie jest w stanie zastąpić suplementacji). Jest też źródłem pełnowartościowego białka.

Burak

Bez niego nie ma racji bytu barszcz wigilijny oraz ćwikła. Kojarzony przede wszystkim z żelazem. 100g buraka to 1,7mg niehemowego żelaza i 348mg potasu – zawiera go zatem więcej niż pomidor i niewiele mniej od najczęściej kojarzonego źródła potasu wśród osób aktywnych czyli banana.

Owoce suszone

Spożycie wsadu z kompotu (śliwki, jabłka, gruszki, morele) wiąże się z dostarczeniem błonnika pokarmowego, który w połączeniu z odpowiednim nawodnieniem będzie wpływał na prawidłową pracę jelit i zapobiegał zaparciom. Morele suszone zawierają sporo beta karotenu, który wpływa na prawidłowy wzrok oraz na skórę (jest on składnikiem wielu popularnych suplementów diety).

Kapusta kiszona

Składnik zarówno farszów jak i naczelny komponent – w połączeniu z grochem czy grzybami. Stanowi źródło witaminy C, przeciwutleniacza neutralizującego wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia ustroju. Trzeba mieć jednak świadomość, że proces obróbki termicznej zmniejsza jej ilość. Witaminę C w istotnej ilości zawierają również mandarynki i pomarańcze – może nie będące składnikiem konkretnych potraw, za to jednoznacznie kojarzące się wielu osobom ze świętami.

Oprócz szukania pozytywnych aspektów potraw świątecznych, punktem wyjścia powinno być uświadomienie sobie, że święta ≠ jedzenie. Owszem, jest ono elementem ściśle związanym z tradycją. Jednak to nie uginający się od półmisków wigiliny stół stanowi esencję świat.

Warto pamiętać też o tym, że na pewno nie na każdego czekają w przydziale dodatkowe kilogramy jako rezultat ciągu święta-jedzenie-tycie. Okres ten wcale nie musi wiązać się ze zbędnym balastem – jeśli tylko założymy, że nie są to Nasze ostatnie święta w życiu i w związku z tym nie musimy najeść się „na zapas”. W przeciwnym przypadku to nie samo jedzenie jest problemem, a nasze myślenie o nim.

 

mm
Agnieszka Falborska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Od ponad 40 lat ostatni weekend września przemienia się w stolicy w prawdziwe święto biegania. Nie inaczej jest i w tym roku, choć reżim sanitarny wymusił na organizatorach duże zmiany w formule oraz trasie imprezy. […]

Właśnie wystartował 42. PZU ORLEN Maraton Warszawski!

Japoński producent sprzętu sportowego, ASICS przedstawia nową linię butów do biegania, wykorzystującą materiały pochodzące z recyklingu plastikowych butelek. Kolekcja Edo Era Tribute Pack to wyraz uznania dla miasta Edo (współczesnego Tokio) i jego prężnych działań […]

Ekologia idzie w parze z modą. ASICS sięga do korzeni Tokio i prezentuje nową kolekcję z materiałów wielokrotnego użytku

Zakończyła się tegoroczna, wyjątkowa edycja 1MILI. Przez całe wakacje trwała Wirtualna 1MILA, inicjatywa łącząca bieganie z pomaganiem. A następnie, w kolejne trzy niedziele września, odbyły się symboliczne finały tych wirtualnych zmagań, czyli kameralne imprezy na […]

Wirtualna, realna i dobroczynna. 1MILA 2020 za nami!

W ostatni weekend września Warszawa zamieni się w stolicę biegania. 1000 zawodników zmierzy się na legendarnym dystansie 42km 195m. PZU ORLEN Maraton Warszawski startuje nieprzerwanie od 1979 roku i jest symbolem niezłomności, odbywał się bowiem […]

Weekend pod znakiem 42. PZU ORLEN Maratonu Warszawskiego

Gdy nadchodzi czas jesieni, wiele osób zastanawia się, jak zadbać o odporność organizmu. Tak naprawdę budujemy ją na co dzień – poprzez to, co jemy i jaki styl życia prowadzimy. Natomiast każdy moment jest dobry […]

6 produktów żywnościowych wspomagających odporność

Fizjologii nie da się oszukać – jesteśmy w dużym procencie zbudowani z wody i potrzebujemy jej do przeprowadzania procesów życiowych. Czy jednak na przestrzeni zmieniających się pór roku, a tym samym warunków pogodowych, powinniśmy zmieniać […]

Czym i jak nawadniać się biegając przez cały rok?

Chcesz rozpocząć swoją przygodę z bieganiem? To fantastyczny pomysł. Jednak wiele rzeczy może pójść nie po Twojej myśli. Jeśli będziesz je stosować, zamiast stać się biegaczem, będziesz ciągle stawać. A to różnica. Wielu osobom wydaje […]

Jak nie stawać się biegaczem? [FELIETON]

Starty w zawodach tracą na popularności, a i samo bieganie nie wydaje się tak atrakcyjne i świeże jak kilka lat temu. Czy wszyscy mamy przerzucać się na skoki ze spadochronem albo jogging w Apallachach? Czy nadeszła biegowa jesień średniowiecza?

Biegowa jesień średniowiecza