fbpx

Wydarzenia > Aktualności > Dieta > Wydarzenia > Zdrowie i motywacja

I Zjazd Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej – relacja

zjazd

Fot. PTDS

W dniach 2-3 października 2015 w Centrum Olimpijskim w Warszawie odbyła się pierwsza konferencja zorganizowana przez powstające właśnie Polskie Towarzystwo Dietetyki Sportowej. Biorąc pod uwagę wartość merytoryczną zjazdu można oczekiwać, że przed rodzącym się dopiero PTDS-em rysuje się świetlana przyszłość. Znakomici naukowcy z Polski i zza granicy przez dwa dni wykładali słuchaczom nietuzinkową, bardzo aktualną wiedzę na temat zagadnień związanych z żywieniem sportowców.

Zjazd zatytułowany został “Od teorii do praktyki”. Oprócz – niewątpliwie istotnej – teorii dotyczącej zagadnień żywienia w sporcie oraz raportów z przeprowadzanych na całym świecie badań, uczestnicy konferencji otrzymali potężną dawkę wiedzy praktycznej, wynikającej z własnych doświadczeń wykładowców. W przypadku tak zawikłanej dziedziny, jaką jest dietetyka, dzielenie się doświadczeniami jest szczególnie cenne i pozwala spojrzeć na wiele kwestii z szerszej niż zwykle perspektywy.

Organizatorom należy się ogromna pochwała za zaproszenie szerokiego grona uznanych specjalistów, zajmujących się nie tylko dietetyką, lecz także m.in. genetyką sportową. Zarówno z ust polskich, jak i zagranicznych wykładowców dało się usłyszeć niestandardowe, daleko idące spostrzeżenia i wnioski dotyczące treningu i żywienia sportowców wyczynowych i amatorskich. Jestem absolutnie przekonana, że dla wielu polskich dietetyków i trenerów tak bogata merytorycznie konferencja może być milowym krokiem naprzód, który pomoże im w osiąganiu lepszych wyników ze swoimi podopiecznymi.

Konferencję otworzył wykład profesora Rona Maughaya, przewodniczącego grupy roboczej Komisji Medycznej Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego. Wystąpienie profesora na temat historii żywienia w sporcie było świetną zapowiedzią ogólnej myśli zjazdu. Wniosek był bowiem taki, że w dietetyce sportowej nie istnieją złote standardy czy szablony pasujące do każdego zawodnika, a co więcej – wszystko z czego korzystamy dzisiaj i co wydaje nam się najnowszym odkryciem naukowym, zostało już wcześniej wymyślone, powiedziane i przetestowane. Profesor przedstawił także przykłady wybitnych zawodników, u których sprawdzały się skrajne sposoby odżywiania, zupełnie nie przystające do obecnych teorii i metod. W dobie bezustannej presji na poszukiwanie najlepszej koncepcji żywienia i prób definiowania dobrych i złych diet, spostrzeżenia profesora dały do myślenia.

wykladowcy

prof. Maughan, prof. Jeukendrup i prof. Hawley. Fot. PTDS

Gościem specjalnym był Robert Korzeniowski, czterokrotny mistrz olimpijski w chodzie na 20 i 50 km. Opowiedział słuchaczom o “szarej rzeczywistości” żywienia w wyczynowym sporcie, jaka miała miejsce w czasach jego kariery – między innymi o tym, że nawet najwyższej klasy zawodnicy nie unikają błędów dietetycznych, teoretycznie mogących pogrzebać ich sukces, a w praktyce… nie utrudniającym zdobycia przez nich medali z najwyższej rangi zawodów.

Czy w tej materii wiele się zmieniło? Zależy jak na to spojrzeć. Z jednej strony rośnie świadomość faktu, że skoro pomiędzy złotym medalem olimpijskim a miejscem poza pierwszą dziesiątką bywa niekiedy sekunda różnicy, sposób odżywiania i suplementacji może mieć kluczowe znaczenie. Z drugiej strony wydaje się, że mistrzowie świata nierzadko zaprzątają sobie głowę dietą znacznie mniej niż przeciętny sportowiec-amator. Wielu z nich za podstawę swojego jadłospisu uznaje czekoladę i pizzę… i wcale źle na tym nie wychodzi. Pozostaje pytanie, czy dany sportowiec odnosiłby jeszcze większe sukcesy, gdyby skrupulatnie zadbał o zdrowe odżywianie.

W pewnym stopniu na to pytanie odpowiedział dr Jakub Czaja, specjalista od żywienia w sportach wytrzymałościowych. Oprócz ogromnej wiedzy teoretycznej i praktycznej, dr Czaja ma też, oparte na wieloletnim doświadczeniu, bardzo rozsądne, a dalekie od skrajności podejście do kwestii diety. Podczas prezentacji starał się uświadomić słuchaczom, że najważniejszy w osiąganiu wyniku sportowego jest trening i słuchanie własnego organizmu, a nie odżywianie się według skrupulatnie wyliczonego planu.

czaja

dr Jakub Czaja. Fot. PTDS

Podczas konferencji można było usłyszeć między innymi prof. Askera Jeukendrupa, jednego z najbardziej uznanych dietetyków sportowych na świecie, który zajmował się m.in. Chrissie Wellington, Andreasem Raelertem i Haile’em Gebrselassie’em. Jeukendrup jest także czynnym zawodnikiem triathlonu, startującym głównie na dystansie Ironmana. Naukowiec holenderskiego pochodzenia wygłosił dla słuchaczy dwa wykłady, w tym jeden poruszający bardzo niestardardowe zagadnienie treningu jelita w sporcie wytrzymałościowym.

Bardzo cenna była także możliwość wysłuchania na żywo profesora Johna Hawleya, który przyleciał na konferencję prosto z Australii. Prelegent również wygłosił dwa wykłady – jeden na temat podaży białka i jej wpływu na wydolność fizyczną, drugi poruszający kwestię treningu z niską dostępnością glikogenu. Szczególnie ostatni temat został potraktowany bardzo nowatorsko. Profesor przedstawił słuchaczom założenia i wyniki niedawno przeprowadzonych eksperymentów, traktującym o wykorzystaniu koncepcji “sleep high, train low”, zakładającej niską podaż węglowodanów (i pożywienia w ogóle) pomiędzy wieczornym a porannym treningiem.

Podczas konferencji można było także wysłuchać wykładów na tematy, które z pozoru wydają się prozaicznie proste i omówione już na wiele różnych sposobów. Jednak zarówno prezentacja dr hab. Jadwigi Malczewskiej-Lenczowskiej na temat żelaza, ani wykład Damiana Parola o witaminie D nie były tylko prostymi podsumowaniami dotychczasowych badań nad zagadnieniem. Dla przykładu, dr Malczewska-Lenczowska dokładnie wyjaśniła, jak w najbardziej wiarygodny sposób zróżnicować anemię właściwą od tak zwanej anemii sportowej, która jest zupełnie niegroźna dla organizmu człowieka, a często spędza sen z powiek zawodnikom i ich trenerom.

Wartościowe okazały się wykłady specjalistów od sportów sylwetkowych i siłowych, takich jak dr. inż. Krzysztofa Durkalca-Michalskiego o żywieniu w sportach walki, Wojciecha Zepa o grach zespołowych czy Tadeusza Sowińskiego na temat sportów sylwetkowych. Informacje praktyczne dotyczące postępowania w dyscyplinach odległych od biegania i triathlonu mogą przydać się trenerom i zawodnikom także tych sportów.

Niezwykle cenną wiedzę na temat suplementacji i związanych z nią zagrożeń dopingowych przedstawił dr Andrzej Pokrywka z Instytutu Sportu. O tym, dlaczego wyczynowy sportowiec powinien mieć się na baczności nawet wtedy, gdy kupuje mięso z dzika lub witaminę C w aptece, pokrótce napisaliśmy tutaj.

Podsumowując, październikowy zjazd PTDS uważam za niezwykle wartościowy dla każdego, kto zajmuje się sportem pod jakimkolwiek kątem. Na łamach portalu MagazynBieganie.pl będziemy prezentować najciekawsze wnioski płynące z badań przedstawionych uczestnikom konferencji. Tymczasem z niecierpliwością wyglądamy kolejnych działań Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej, które już teraz z czystym sumieniem serdecznie polecamy.

Strona organizatora

mm
Joanna Skutkiewicz

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Usain Bolt to najszybszy człowiek świata i rekordzista globu na 100 oraz 200 metrów, umięśniona maszyna do biegania. Wombat to sympatyczne, roślinożerne stworzonko, zamieszkujące Australię. Wydawać by się mogło, że wyścig Bolta i Wombata byłby […]

Kto jest szybszy? Usain Bolt czy… to zwierzątko?

Słyszeliście już o Under Armour HOVR Machina? Pierwszy kontakt z nowym modelem butów od amerykańskiego producenta za nami. Czy od razu podbiły nasze serca? Czy jest to but, jakiego świat jeszcze nie widział? Przekonajcie się, jakie pierwsze wrażenie wywarła na nas nowość amerykańskiej marki.

Under Armour HOVR Machina – jak prezentują się na pierwszy rzut oka?

Wszędzie chodzi boso. Biega też. Przede wszystkim parkruny, ale ma na koncie również 4 maratony. Bez obuwia biega przez cały rok, nawet zimą. Po zatrzymaniu krążenia podczas Maratonu Solidarności został uratowany dzięki błyskawicznej reakcji przypadkowej […]

Pan Andrzej ma 71 lat, jest astronomem i… biega boso. Także zimą

Na łamach naszego portalu zdecydowanie dominują tematy skierowane do biegaczy startujących na dłuższych dystansach. Nic zatem dziwnego, że w przypadku tekstów treningowych nie brakuje artykułów na temat budowania wytrzymałości, treningów interwałowych, długich wybiegań, kilometrażu, itp. […]

Sprintem przez okres “ogórkowy”!

Światowa Lekkoatletyka (dawniej Międzynarodowe Stowarzyszenie Federacji Lekkoatletycznych IAAF) odznaczyła Cracovia Maraton certyfikatem World Athletics Silver Label, potwierdzając tym samym wysokie standardy organizacyjne i sportowe krakowskiej imprezy. Tegoroczny, 19. Cracovia Maraton odbędzie się już w randze […]

Cracovia Maraton z certyfikatem World Athletics Silver Label Road Races

Nie masz czasu na gotowanie zdrowych posiłków? Mylisz się! Przyrządzenie spaghetti z domowym, pietruszkowym pesto zajmie ci maksymalnie 20 minut. Spaghetti z pesto z natki pietruszki – składniki ½ paczki makaronu Pęczek natki pietruszki Niewielka […]

Spaghetti z pesto z natki pietruszki – pomysł na szybki obiad

Wspólny apel organizatorów biegów Drodzy biegacze, to jak będzie wyglądał świat imprez biegowych w przyszłości w dużej mierze zależy dziś od Was. Jednym głosem z organizatorami imprez z całej Polski zwracamy się do Was z […]

WSPIERAM IMPREZY #wystartujępóźniej

Epidemia koronawirusa mocno wpłynęła na nasze nastroje. Wielotygodniowe przygotowania do wiosennego sezonu startowego zostały bowiem brutalnie przerwane. Większe niepokoje przeżywają jednak organizatorzy, którzy obecnie borykają się z ogromnym kryzysem finansowym. Czy będą w stanie go […]

Czy polskie biegi są skazane na upadek?