fbpx

Dieta > Trening > Strefa kobiet

Zupa krem z pieczonych szparagów [PRZEPIS OD JoKo]

Sezon na szparagi trwa krótko. A szkoda, bo są nie tylko pyszne, ale również bogate w wartości odżywcze. Nie macie pomysłu na wykorzystanie ich w kuchni? Oto przepis na zupę krem od Asi Kowalczyk, autorki bloga bieganizm.com.

Zielone szparagi są fenomenalne z trzech powodów:

1) jako, że w odróżnieniu od białych wyrastają ponad ziemię to ich długie łodygi chłoną dużo słońca – są zatem najbardziej wartościowe;

2) ponieważ nie trzeba ich obierać zielone dostarczają najwięcej składników odżywczych ze wszystkich odmian tj. potas, magnes, wapń, fosfor i sód (związki mineralne zlokalizowane są tuż pod skórką);

3) są niskokaloryczne (100 g – 18 kcal), ale naszpikowane cennymi związkami m.in asparaginą, kwasem foliowym, witaminą C i z grupy B. Aż tętnią mocą. Witalność powinna być drugim imieniem zielonego szparaga. Samo zdrowie, zatem jemy!

Proponuję Wam jeden z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem tego rarytasu. Skoro szparag tylko przez krótki czas jest z nami to taki ulotny jest dla mnie niebem w ustach.

Potrzebujesz:

  • Szparagi – 2 pęczki zielonych
  • Czosnek – 7-8 ząbków
  • 2 młode marchewki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • przyprawy: czerwony pieprz i sól himalajska
  • oliwa
fot: bieganizm.com

fot: bieganizm.com

Jak robisz:

Umyj, a następnie odkrój końcówkę łodygi (ok 2-3 cm), nie obieraj (zielonych szparagów nie trzeba obierać), ułóż na papierze do pieczenia, posól, posyp ziarnami czerwonego pieprzu i upiecz na papierze (20 min w temp 200 stopni).

W tym czasie marchewkę, pora i cebulę ugotuj w 1,5 wody.

Zanim dodasz upieczony czosnek i szparagi do wywaru, odetnij z kilku szparagów zarumienione „szyszeczki”, czyli czubki i razem z 3-4 ząbkami czosnku odłóż na bok. Udekorujesz nimi potem wierzch kremu – już w miseczkach. Ich rozgryzanie będzie „wisienką na torcie”.

Wszystkie warzywa gotuj razem jeszcze ok. 15 min. na delikatnym ogniu. Następnie zdejmij garnek z kuchenki, poczekaj aż trochę ostygnie, a potem zmiksuj. Aby móc w pełni delektować się delikatnym kremem warto przecedzić całą zupę przez sitko z dużymi okami, ewentualnie przez durszlak. Ja na spodzie sitka miewam czasem kilka niezmielonych dokładnie włókien. W garnku natomiast mieni się przepiękna gładka masa, której zapach kusi tak, że od razu pragnie się nałożyć jedną porcję do miski… i zjeść. No, bo jak inaczej! Nie zapomnij udekorować kremu główkami szparagów i czosnkiem. Można dołożyć grzanki z razowego chleba.

Bon appetit!

Spodobało Ci się? Więcej przepisów na magazynbieganie.pl od JoKo znajdziesz tutaj:

magazynbieganie.pl/author/joanna-joko-kowalczyk

Wszystkie przepisy JoKo znajdziesz również na blogu: bieganizm.com.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Joanna Kowalczyk-Bednarczyk

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Przeprowadziliśmy ankietę z udziałem ośmiu polskich trenerów (Jan Fus, Grzegorz Gajdus, Edward Motyl, Grzegorz Stefanko, Piotr Mańkowski, Stanisław Bąk, Zbigniew Król, Zbigniew Nadolski). Zapytaliśmy o to, jakie elementy treningu mają największy wpływ na właściwe zbudowanie pożądanej szybkości startowej. Ciekawi wyników?

Trening na szybkość – 10 wskazówek, jak biegać szybciej

Pierwszy weekend grudnia przyniósł wiele pozytywnych wieści dla polskiego świata biegowego. Padły rekordy Polski, fenomenalne wyniki, a nasi biegacze zdobyli nawet medale mistrzostw świata. Zapraszamy do podsumowania wydarzeń z ostatnich dni. Mistrzostwa świata w biegu […]

Rekord Polski w maratonie, drużynowe mistrzostwo świata w biegu 24-godzinnym i halowe rekordy Polski w biegu na 5000 metrów [podsumowanie weekendu]

Etiopczyk Sisay Lemma ustanowił dziś nowy rekord maratonu Valencia Trinidad Alfonso ze spektakularnym czasem 2:01:48, co czyni go czwartym najszybszym człowiekiem w historii. Wśród kobiet zwyciężyła Worknesh Degefa, która przekroczyła linię mety z czasem 2:15:51. […]

Sisay Lemma z Etiopii z rekordem imprezy, Aleksandra Lisowska bije rekord Polski w maratonie [relacja z Valencia Marathon]

Maraton w Walencji to jeden z najszybszych biegów na dystansie 42,195 km na świecie. Tegoroczna edycja zapowiada się szczególnie emocjonująco, ponieważ maratoński debiut zaliczy w Hiszpanii aktualny rekordzista świata w biegach na 5000 i 10 […]

Niedzielny Valencia Marathon z jednym z najciekawszych debiutów w historii. Prezentacja elity i Polaków

Jeszcze nie zdarliśmy „dwudziestek piątek”, a właśnie na rynku pojawia się ASICS GEL-NIMBUS 26. Jak zapewnia producent, to udoskonalona wersja tego obuwia zapewnia jeszcze lepsze dopasowanie i chwyt stopy. 26-sta edycja flagowego, amortyzowanego modelu dostarczać […]

Premiera ASICS GEL-NIMBUS 26 – maksymalny komfort po kilku modyfikacjach

Mistrzostwa Polski, walka o olimpijskie paszporty i bieg po nieco zmienionej, szybkiej i ciekawej trasie. To tylko część atrakcji, jaka czeka na uczestników DOZ Maratonu Łódź w 2024 r. W dniach 5-7 kwietnia 2024 r. […]

Zapisy na DOZ Maraton Łódź 2024 rozpoczęte! 12. edycja zapowiada się niezwykle atrakcyjnie

Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz – tak o zdrowiu mówił wieki temu mistrz Kochanowski. A jak dziś zadbać o zdrowie? W 32. odcinku naszego cyklu podcastowego gościem Ewy Paciorek […]

Twoje zdrowie w Twoich rękach i… nogach. Rozmowa z dr Tadeuszem Oleszczukiem [podcast]

33. Biegiem Niepodległości zakończyła się rywalizacja w ramach drugiej edycji Ligi Mistrzów Warszawy. Znamy już końcowe klasyfikacje w poszczególnych kategoriach wiekowych. Oficjalne podsumowanie cyklu odbędzie się 7 stycznia 2024 r. – jesteś na podium Liga […]

Liga Mistrzów Warszawy rozstrzygnięta! Biegaliście w tym roku w stolicy? Aż 38 nagrodzonych