fbpx

Dieta > Trening > Strefa kobiet

Zupa krem z pieczonych szparagów [PRZEPIS OD JoKo]

fot: bieganizm.com

fot: bieganizm.com

Sezon na szparagi trwa krótko. A szkoda, bo są nie tylko pyszne, ale również bogate w wartości odżywcze. Nie macie pomysłu na wykorzystanie ich w kuchni? Oto przepis na zupę krem od Asi Kowalczyk, autorki bloga bieganizm.com.

Zielone szparagi są fenomenalne z trzech powodów:

1) jako, że w odróżnieniu od białych wyrastają ponad ziemię to ich długie łodygi chłoną dużo słońca – są zatem najbardziej wartościowe;

2) ponieważ nie trzeba ich obierać zielone dostarczają najwięcej składników odżywczych ze wszystkich odmian tj. potas, magnes, wapń, fosfor i sód (związki mineralne zlokalizowane są tuż pod skórką);

3) są niskokaloryczne (100 g – 18 kcal), ale naszpikowane cennymi związkami m.in asparaginą, kwasem foliowym, witaminą C i z grupy B. Aż tętnią mocą. Witalność powinna być drugim imieniem zielonego szparaga. Samo zdrowie, zatem jemy!

Proponuję Wam jeden z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem tego rarytasu. Skoro szparag tylko przez krótki czas jest z nami to taki ulotny jest dla mnie niebem w ustach.

Potrzebujesz:

  • Szparagi – 2 pęczki zielonych
  • Czosnek – 7-8 ząbków
  • 2 młode marchewki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • przyprawy: czerwony pieprz i sól himalajska
  • oliwa
fot: bieganizm.com

fot: bieganizm.com

Jak robisz:

Umyj, a następnie odkrój końcówkę łodygi (ok 2-3 cm), nie obieraj (zielonych szparagów nie trzeba obierać), ułóż na papierze do pieczenia, posól, posyp ziarnami czerwonego pieprzu i upiecz na papierze (20 min w temp 200 stopni).

W tym czasie marchewkę, pora i cebulę ugotuj w 1,5 wody.

Zanim dodasz upieczony czosnek i szparagi do wywaru, odetnij z kilku szparagów zarumienione „szyszeczki”, czyli czubki i razem z 3-4 ząbkami czosnku odłóż na bok. Udekorujesz nimi potem wierzch kremu – już w miseczkach. Ich rozgryzanie będzie „wisienką na torcie”.

Wszystkie warzywa gotuj razem jeszcze ok. 15 min. na delikatnym ogniu. Następnie zdejmij garnek z kuchenki, poczekaj aż trochę ostygnie, a potem zmiksuj. Aby móc w pełni delektować się delikatnym kremem warto przecedzić całą zupę przez sitko z dużymi okami, ewentualnie przez durszlak. Ja na spodzie sitka miewam czasem kilka niezmielonych dokładnie włókien. W garnku natomiast mieni się przepiękna gładka masa, której zapach kusi tak, że od razu pragnie się nałożyć jedną porcję do miski… i zjeść. No, bo jak inaczej! Nie zapomnij udekorować kremu główkami szparagów i czosnkiem. Można dołożyć grzanki z razowego chleba.

Bon appetit!

Spodobało Ci się? Więcej przepisów na magazynbieganie.pl od JoKo znajdziesz tutaj:

magazynbieganie.pl/author/joanna-joko-kowalczyk

Wszystkie przepisy JoKo znajdziesz również na blogu: bieganizm.com.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
mm
Joanna Kowalczyk-Bednarczyk

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Ocenione przez biegaczy jako nr 1 pod względem wygody w niezależnym teście przeprowadzonym przez The Biomechanics Lab na południu Australii, odsłaniające zupełnie nowy koncept, w którym komfort pełni główną rolę, oferujące jeszcze lepszą amortyzację i […]

Najbardziej komfortowe buty do biegania? Rewolucja w konstrukcji GEL-NIMBUS 25

Czy przygotowując plany treningowe, zastanawiamy się jakie mięśnie pracują podczas biegania? Odpowiedź na to pytanie pozwoli na zaplanowanie efektywnych treningów i osiąganie jak najlepszych wyników. Chęć redukcji masy ciała, pokonania określonego dystansu czy osiągania wyników […]

Jakie mięśnie pracują podczas biegania?

Fundacja DKMS wspierająca pacjentów walczących z nowotworami krwi oraz chorobami układu krwiotwórczego dołączyła do akcji #BiegamDobrze. Od dziś istnieje możliwość wsparcia Fundacji poprzez udział w największych warszawskich biegach ulicznych. Chcesz wesprzeć Fundację DKMS – pobiegnij […]

Fundacja DKMS dołącza do akcji charytatywnej #BiegamDobrze Fundacji „Maraton Warszawski”! Nowe połączenie sił

Podbiegi to jednostka treningowa, która pojawia się w programie przygotowań, jak i planach treningowych, do biegów na różnym dystansie. Wykorzystanie podbiegów w treningu biegacza to najlepszy sposób na poprawę siły biegowej. Pod warunkiem że będziemy […]

Podbiegi. Jak wykonać je poprawnie? [VIDEO]

Eliminacja produktów odzwierzęcych z diety coraz rzadziej jest wyłącznie przejawem światopoglądu, a coraz częściej stanowi świadomy wybór podyktowany względami zdrowotnymi. Czy takie rozwiązanie sprawdzi się w przypadku biegaczy? Na czym polega dieta roślinna? Już na […]

Dieta roślinna a bieganie, jak to połączyć?

Jeżeli wciąż jeszcze nie masz planów na ostatnią niedzielę marca, to przypominamy, że tego dnia odbywa się 17. Półmaraton Warszawski. Bez względu na to, czy jesteś zapalonym biegaczem, dopiero stawiasz pierwsze biegowe kroki czy nawet […]

Witamy wiosnę w Warszawie! Kilka powodów, dla których warto pojawić się 26 marca w stolicy

Nice To Fit You – jedna z najstarszych firm diet pudełkowych w Polsce, po sukcesie współpracy z Fundacją „Maraton Warszawski” w 2022 roku, postanowiła ponownie zostać sponsorem stołecznych biegów. W tym roku marka rozszerza swoje […]

“Dieta, która biegnie z Tobą.” – Nice To Fit You oficjalnym sponsorem 17. Półmaratonu Warszawskiego i 45. Maratonu Warszawskiego

Sezon halowy 2023 dopiero się rozkręca, a na listach już mamy kilka naprawdę ciekawych wyników. Co jeszcze ciekawsze, autorami co najmniej kilku z nich są reprezentantki i reprezentanci Polski. Zobaczcie, co przyniosły nam pierwsze halowe […]

Początek sezonu halowego pełen wartościowych rezultatów