Co zakwasza a co odkwasza organizm?

Kiwi ma działanie alkalizujące, odkwasza organizm biegacza. Fot. istockphoto.com

Fot. istockphoto.com

Zakwaszenie organizmu wzrasta znacząco po ciężkim treningu. Ale największy wpływ na równowagę kwasowo-zasadową na co dzień ma to, co jemy. Zakwaszenie organizmu nie jest korzystnym zjawiskiem, spowalnia regenerację, pogarsza samopoczucie. Przedstawiamy listę produktów, które działają zakwaszająco i odkwaszająco na organizm.

WYSOCE ALKALIZUJĄCE

Warzywa: SZPARAGI
CEBULA
PIETRUSZKA
ŚWIEŻY SZPINAK
BROKUŁY
CZOSNEK
Owoce: CYTRYNA
ARBUZ
LIMONKA
GREJPFRUT
MANGO
PAPAJA
SOKI OWOCOWE
Tłuszcze: OLIWA Z OLIWEK
Napoje: HERBATA ZIOŁOWA
SOK CYTRYNOWY
Inne:
STEWIA

ALKALIZUJĄCE

Warzywa: KABACZEK
BURAK
SELER
SAŁATA
CUKINIA
SŁODKIE ZIEMNIAKI
Owoce: DAKTYLE
FIGI
MELON
KIWI
WINOGRONA
OWOCE JAGODOWE
JABŁKA
GRUSZKI
RODZYNKI
Orzechy: MIGDAŁY
Tłuszcze: OLEJ Z SIEMIENIA LNIANEGO
Napoje: HERBATA ZIELONA
Inne:
SYROP KLONOWY

LEKKO ALKALIZUJĄCE

Warzywa: MARCHEW
POMIDORY
ŚWIEŻA KUKURYDZA
GRZYBY
KAPUSTA
GROCH
KALAFIOR
RZEPA
ĆWIKŁA
ŁUPINA ZIEMNIAKA
OLIWKI
SOJA
TOFU
Owoce: POMARAŃCZE
BANANY
CZEREŚNIE
ANANAS
BRZOSKWINIA
AWOKADO
Zboża: PROSO
KASZA JAGLANA
SOCZEWICA
KUKURYDZA
DZIKI RYŻ
Nabiał: SER SOJOWY
MLEKO SOJOWE
MLEKO KOZIE
SER KOZI
SERWATKA
ŚWIEŻE MLEKO
Orzechy: ORZECHY BRAZYLIJSKIE
ORZECHY LASKOWE
KOKOS
ORZECHY WŁOSKIE
Napoje: HERBATA IMBIROWA

LEKKO ZAKWASZAJĄCE

Warzywa: GOTOWANY SZPINAK
FASOLA ZWYCZAJNA
FASOLA SZPARAGOWA
Owoce: ŚLIWKI
PRZETWORZONE SOKI OWOCOWE
Zboża: CHLEB ŻYTNI
RAZOWY
ORKISZOWY
BRĄZOWY RYŻ
Nasiona: DYNIA
SEZAM
SŁONECZNIK
Mięso: WĄTROBA OSTRYGI
DZICZYZNA
RYBY
Nabiał: JAJA
MASŁO
JOGURT
MAŚLANKA
SER ZIARNISTY
ŚMIETANKA
Tłuszcze: OLEJ KUKURYDZIANY
SŁONECZNIKOWY
MARGARYNA
SMALEC
Napoje: HERBATA
ZWYKŁA
KAKAO
Inne: MIÓD

ZAKWASZAJĄCE

Warzywa: ZIEMNIAKI BEZ ŁUPIN
BIAŁA FASOLA
Owoce: WIŚNIE
RABARBAR
OWOCE Z PUSZKI
Zboża: BIAŁY RYŻ
KUKURYDZA
KASZA GRYCZANA
OWIES
ŻYTO
Mięso: DRÓB
BARANINA
Orzechy: ORZECHY NERKOWCA
PISTACJE
Napoje: KAWA
WINO
Inne: CUKIER BIAŁY
CUKIER BRĄZOWY
MELASA
DŻEMY
KECZUP
MAJONEZ
MUSZTARDA
OCET

WYSOCE ZAKWASZAJĄCE

Owoce: BORÓWKI
ŻURAWINA
SUSZONA ŚLIWKA
SŁODZONE SOKI OWOCOWE
Mięso: WOŁOWINA
WIEPRZOWINA
OWOCE MORZA
Nabiał: SER
MLEKO PASTERYZOWANE
LODY
BUDYŃ
Orzechy: ORZESZKI ZIEMNE

Piotr Mańkowski, „pH”, Bieganie, wrzesień 2011

Komentarze