Co zakwasza a co odkwasza organizm?

Kiwi ma działanie alkalizujące, odkwasza organizm biegacza. Fot. istockphoto.com

Fot. istockphoto.com

Zakwaszenie organizmu wzrasta znacząco po ciężkim treningu. Ale największy wpływ na równowagę kwasowo-zasadową na co dzień ma to, co jemy. Zakwaszenie organizmu nie jest korzystnym zjawiskiem, spowalnia regenerację, pogarsza samopoczucie. Przedstawiamy listę produktów, które działają zakwaszająco i odkwaszająco na organizm.

WYSOCE ALKALIZUJĄCE

Warzywa:
SZPARAGI
CEBULA
PIETRUSZKA
ŚWIEŻY SZPINAK
BROKUŁY
CZOSNEK
Owoce:
CYTRYNA
ARBUZ
LIMONKA
GREJPFRUT
MANGO
PAPAJA
SOKI OWOCOWE
Tłuszcze:
OLIWA Z OLIWEK
Napoje:
HERBATA ZIOŁOWA
SOK CYTRYNOWY
Inne:
STEWIA

ALKALIZUJĄCE

Warzywa:
KABACZEK
BURAK
SELER
SAŁATA
CUKINIA
SŁODKIE ZIEMNIAKI
Owoce:
DAKTYLE
FIGI
MELON
KIWI
WINOGRONA
OWOCE JAGODOWE
JABŁKA
GRUSZKI
RODZYNKI
Orzechy:
MIGDAŁY
Tłuszcze:
OLEJ Z SIEMIENIA LNIANEGO
Napoje:
HERBATA ZIELONA
Inne:
SYROP KLONOWY

LEKKO ALKALIZUJĄCE

Warzywa:
MARCHEW
POMIDORY
ŚWIEŻA KUKURYDZA
GRZYBY
KAPUSTA
GROCH
KALAFIOR
RZEPA
ĆWIKŁA
ŁUPINA ZIEMNIAKA
OLIWKI
SOJA
TOFU
Owoce:
POMARAŃCZE
BANANY
CZEREŚNIE
ANANAS
BRZOSKWINIA
AWOKADO
Zboża: PROSO
KASZA JAGLANA
SOCZEWICA
KUKURYDZA
DZIKI RYŻ
Nabiał:
SER SOJOWY
MLEKO SOJOWE
MLEKO KOZIE
SER KOZI
SERWATKA
ŚWIEŻE MLEKO
Orzechy:
ORZECHY BRAZYLIJSKIE
ORZECHY LASKOWE
KOKOS
ORZECHY WŁOSKIE
Napoje:
HERBATA IMBIROWA

LEKKO ZAKWASZAJĄCE

Warzywa:
GOTOWANY SZPINAK
FASOLA ZWYCZAJNA
FASOLA SZPARAGOWA
Owoce:
ŚLIWKI
PRZETWORZONE SOKI OWOCOWE
Zboża:
CHLEB ŻYTNI
RAZOWY
ORKISZOWY
BRĄZOWY RYŻ
Nasiona:
DYNIA
SEZAM
SŁONECZNIK
Mięso: WĄTROBA OSTRYGI
DZICZYZNA
RYBY

Nabiał:
JAJA
MASŁO
JOGURT
MAŚLANKA
SER ZIARNISTY
ŚMIETANKA
Tłuszcze:
OLEJ KUKURYDZIANY
SŁONECZNIKOWY
MARGARYNA
SMALEC
Napoje:
HERBATA
ZWYKŁA
KAKAO
Inne:
MIÓD

ZAKWASZAJĄCE

Warzywa:
ZIEMNIAKI BEZ ŁUPIN
BIAŁA FASOLA
Owoce:
WIŚNIE
RABARBAR
OWOCE Z PUSZKI
Zboża:
BIAŁY RYŻ
KUKURYDZA
KASZA GRYCZANA
OWIES
ŻYTO
Mięso:
DRÓB
BARANINA

Orzechy:
ORZECHY NERKOWCA
PISTACJE
Napoje:
KAWA
WINO
Inne:
CUKIER BIAŁY
CUKIER BRĄZOWY
MELASA
DŻEMY
KECZUP
MAJONEZ
MUSZTARDA
OCET

WYSOCE ZAKWASZAJĄCE

Owoce:
BORÓWKI
ŻURAWINA
SUSZONA ŚLIWKA
SŁODZONE SOKI OWOCOWE
Mięso:
WOŁOWINA
WIEPRZOWINA
OWOCE MORZA
Nabiał:
SER
MLEKO PASTERYZOWANE
LODY
BUDYŃ
Orzechy:
ORZESZKI ZIEMNE

Piotr Mańkowski, „pH”, Bieganie, wrzesień 2011

Komentarze

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE