fbpx

Dieta

Proste i szybkie przepisy dla biegaczy

l1770162

Próbując wpleść trening między obowiązki zawodowe i domowe, trudno czasem znaleźć czas na gotowanie zdrowych potraw. Dlatego przygotowaliśmy dla ciebie trzy proste przepisy, dzięki którym nie będziesz musiał rezygnować ani z biegania, ani z wartościowego jedzenia. Niektóre z tych potraw przygotujesz w 15 minut!

Pasta z białej fasoli i awokado

czas przygotowania: 15 min

Kto powiedział, że hummus musi być z cieciorki (ciecierzycy), że nie można zamiast niej użyć innego strączka, typu biała fasola, dodatkowo wzbogaconej awokado? Tak więc dziś przyszła kolej na zmianę standardowego pojęcia hummusu i w mojej kuchni na stałe wprowadził się „hummus w wersji 2”: z białej fasoli, tahini (pasta z prażonego sezamu) i awokado. Do tego czosnek, sok z cytryny i bardzo zimna woda, czyli reszta jak w klasycznym palestyńskim przepisie.

Przyznam, że nie spodziewałam się takiej pysznej alternatywy, smak pasty przeszedł moje oczekiwania – fasola jest delikatna w smaku, aksamitna. Taka jest i pasta – puszysta, choć to czosnek dodaje jej większego pazura niż tahini. Przygotowanie hummusu z białej fasoli zajmuje tyle czasu co tradycyjny, a zawsze to jakaś odmiana w mojej roślinnej lodówce.

Co potrzebujesz:

  • 1 puszkę białej fasoli (ekspresowe wykonanie, bo wydłużone to kupno nasion białej fasoli i moczenie ich przez noc)
  • ½ obranego awokado
  • 1 duża łyżka tahini
  • 3 ząbki czosnku polskiego (można użyć więcej np. 5, jeśli ktoś lubi)
  • łyżka soku z cytryny
  • ¼ szklanki lodowatej wody
  • sól i pieprz do smaku

Jak robisz:

Wszystkie składniki dokładnie blendujesz, w drugiej kolejności powoli dolewając wodę, na koniec przyprawiasz do smaku i gotowe. Pasta doskonale smakuje rozsmarowana na pieczywie z kiszonym ogórkiem.

Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami

czas przygotowania: 15 minut

Jeśli biegacz nie wie co ma zjeść niech zje makaron. Z makaronem każde danie może być szybkie i sycące. A jeśli doda się do niego suszone pomidory, pomarańczę, uprażone pestki dyni oraz słonecznika otrzymujemy przepyszną, energetyczną i sytą sałatkę uzupełniającą węglowodany.

Co potrzebujesz:

opakowanie makaronu typu penne (pszenny lub razowy)
słoiczek suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
10 pomidorków koktajlowych lub 1 opakowanie
1 pomarańcza wraz z sokiem
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
½ łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka melasy trzcinowej lub syropu z agawy
sól i pieprz

Jak robisz:

Makaron (każdy) gotujesz zawsze minutę krócej niż jest podane na opakowaniu. W tym czasie kroisz do miski: suszone pomidory w paseczki, pomidory koktailowe w ćwiartki, a obraną pomarańczę na małe trójkąty. Sok puszczony podczas krojenia przez pomarańczę wlewasz do miski. Pestki dyni i słonecznika prażysz na patelni aż lekko się podrumienią i również wsypujesz do sałatkowych składników. W słoiczku przygotowujesz sos, na który składa się: oliwa z oliwek lub oliwa, w której były suszone pomidory, musztarda, ocet balsamiczny, syrop z agawy lub melasa trzcinowa, sól i pieprz. Zamykasz dokładnie słoik przykrywką i mieszasz zawartość wstrząsając. Kiedy makaron będzie ugotowany, przepłukany zimną wodą dodajesz do sałatki i na koniec mieszasz wszystko z sosem. Pyszne!

Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania: 45 min wraz z pieczeniem

Kiedy moja mama po raz pierwszy gościła mnie w domu już jako wegankę upiekła specjalnie na mój przyjazd roślinne ciasto marchewkowe – proste w wykonaniu, gdzie najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie się ciasta w piekarniku, czyli 35 minut. Kiedy tylko ciasto pojawia się na stole znika w tempie równie szybkim co zostało zrobiono – zarówno w domu jak i w gościach.

Co potrzeba:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka startej na grubych oczkach marchewki
  • pełna garść namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek
  • ½ szklanki syropu z agawy lun brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sodu oczyszczonej
  • 6 łyżek dobrego oleju roślinnego np. ryżowego, słonecznikowego, rzepakowego
  • ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • Jak robisz:

W czasie kiedy piekarnik będzie się rozgrzewał do temperatury 180 stopni C, wszystkie składniki mieszasz dokładnie w misce, a następnie przekładasz do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczesz 35 minut w piekarniku o wskazanej temperaturze. Po upieczeniu smarujesz wierzch syropem z agawy lub posypujesz cukrem pudrem.

Gotowe! Palce lizać!

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Joanna Kowalczyk-Bednarczyk

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Już w najbliższą niedzielę, 20 października będziemy świętować okrągły jubileusz – po raz 10. wystartuje Cracovia Półmaraton Królewski. Do biegu zgłosiło się aż 12000 osób, na 50 dni przed imprezą wyczerpując i tak dwukrotnie zwiększany […]

Już w ten weekend będziemy świętować 10. jubileusz Cracovia Półmaratonu Królewskiego! Zapowiada się rekord frekwencji

Od biegania, by schudnąć po liczne zwycięstwa w biegach górskich – tym razem gościem Czy tu się biega? jest Jarek Zbozień, znakomity biegacz górski i trailowy. Jest samoukiem, rzadko bywa na Stravie i w social […]

W bieganiu nie zawsze jest z górki. Jarek Zbozień w Czy tu się biega?

Znana i nadal szybka, choć lekko zmodyfikowana z uwagi na planowane rozpoczęcie prac remontowych w dobrze znanych biegaczom punktach stolicy – taka jest trasa 34. Biegu Niepodległości. Już niedługo, oczywiście 11 listopada, pobiegnie nią kilkanaście […]

Trasa 34. Bieg Niepodległości! 11 listopada świętować będziemy na biegowo!

Nim się obejrzeliśmy, zastała nas jesień. A wraz z nią: coraz krótsze dni, coraz mniej słońca, czas przeziębień i herbatki z serialem – wszystko spod kocyka. Ale czy na pewno? Oczywiście, że nie. Bo jesień […]

Kobiety w biegu, a nie tylko w pędzie. Chodź pobiegać w CITY TRAIL!

Regularny wysiłek fizyczny to duże obciążenie dla organizmu. Aby mu sprostać, nasze ciało potrzebuje paliwa pod postacią pożywienia. Nie wystarczy jednak dbać o odżywianie przedtreningowe. Dla prawidłowej regeneracji ogromne znaczenie mają również posiłki spożywane po […]

Co jeść po bieganiu dla efektywnej regeneracji?

46. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski i towarzysząca mu Nice To Fit You Warszawska Dycha były nie tylko wymagającymi wyzwaniami sportowymi, ale także wyjątkową okazją do zrobienia czegoś dobrego. Biegacze nie przepuszczają takiej okazji! Tych, którzy pobiegli […]

Ponad 800 tysięcy złotych na cele charytatywne. podsumowanie akcji charytatywnej #BiegamDobrze

Saucony Hurricane 24 to najbardziej amortyzowany but ze stajni Saucony, w jakim miałem okazję biegać. Do tego jest modelem, który ma zapewniać dodatkową stabilizację. Jak to wypada w praktyce? Czym wyróżnia się model Hurricane 24 […]

Saucony Hurricane 24 – maksymalna amortyzacja w wykonaniu Saucony [TEST]

Mohamed Chaaboud z Maroka i Celestine Temko Kwachuwai z Kenii zwyciężają w 23. Poznań Maratonie im. Macieja Frankiewicza. Miejsca na podium wywalczyli reprezentujący Polskę Andrzej Rogiewicz, który zameldował się na mecie jako drugi, a wśród […]

Polacy na podium 23. Poznań Maratonu: Rogiewicz drugi, Paszkiewicz trzecia wśród kobiet