Czekolada z chilli, marchewka z cynamonem. 4 przepisy na rozgrzewające koktajle

Autor: Magda Olszewska • 07.11.2018
fot: Surojadek.com

fot: Surojadek.com

Gdy za oknem ponuro, deszczowo i zimno, zdecydowanie chętniej sięgamy po coś rozgrzewającego. To wcale nie oznacza, że do wyboru pozostaje tylko gorąca herbata, a Twój blender ma wakacje aż do wiosny. Jeśli źle znosisz niskie temperatury i szybko marzniesz, mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Rozgrzewające koktajle, które dodadzą Ci energii. Jak je zrobić? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów.

Jak przygotować rozgrzewający koktajl?

Oto kilka wskazówek:

• wzbogacaj swoje koktajle o naturalnie rozgrzewające przyprawy takie jak imbir, kurkuma, kardamon, cynamon, goździki, pieprz czy chili. Nie tylko rozgrzewają, ale też wspomagają trawienie. Dodatkowo są źródłem wielu cennych związków chemicznych, które mają udowodnione działanie prozdrowotne;

• korzystaj jak najczęściej z warzyw i owoców lokalnych, takich jak gruszki, jabłka czy dynie. Owoce z naszej strefy klimatycznej nie mają takich wychładzających właściwości jak owoce tropikalne.

• dodaj odrobinę naturalnego tłuszczu do swojego koktajlu w postaci np. awokado, orzechów czy ziaren. Świetnie sprawdzi się siemię lniane, nasiona konopi czy nasiona chia. Taki dodatek nie tylko poprawi smak koktajlu, ale też ułatwi przyswajanie witamin i zapewni zdrowy zastrzyk energii;

• unikaj dodawania schłodzonej wody, kostek lodu czy mrożonych owoców, które sprawią, że palce będą przymarzały do szklanki. Taki efekt może być całkiem przyjemny w upalne dni, ale niekoniecznie w sezonie jesienno-zimowym. Oczywiście warto korzystać z owoców mrożonych, ale trzeba je odpowiednio wcześniej rozmrozić.

Pora na 4 rozgrzewające koktajle naszpikowane po brzegi fito-związkami. Mniej lub bardziej słodkie. Do wyboru. Jest wśród nich coś dla miłośników czekolady, dla fanów płatków owsianych, a także zwolenników zielonych liści. Wszystkie pyszne, naturalne i sycące.

Gorąca czekolada z chili

Lubisz gorącą czekoladę? Koniecznie spróbuj z dodatkiem chili, smakuje piekielnie dobrze.
Ten pyszny czekoladowy koktajl jest podwójnie rozgrzewający. Po pierwsze podawany jest na gorąco, a po drugie kryje w sobie idealnie rozgrzewający duet w postaci chili i cynamonu. Przyprawy to nie tylko lepszy smak, ale też bogate źródło antyoksydantów.

Składniki:

• 1- 1,5 szklanki mleka roślinnego (w zależności od tego, jak gęstą czekoladę lubisz)
• 1/2 kubka płatków owsianych (60g)
• 3 łyżki dobrej jakości gorzkiego kakao
• 2 łyżeczki masła migdałowego lub orzechowego
• 1 łyżka syropu klonowego (lub więcej, według uznania)
• 1 łyżeczka cynamonu, najlepiej cejlońskiego
• kilka płatków chili
• szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

1. Płatki owsiane wsyp do miseczki, zalej niewielką ilością wody i zostaw na 2-3 godziny lub na całą noc. Dzięki temu płatki staną się miękkie, a koktajl będzie miał idealnie gładką konsystencję.

2. Namoczone płatki wraz z pozostałymi składnikami przełóż do kielicha blendera i miksuj do uzyskania aksamitnej konsystencji.

3. Gotowy koktajl przelej do małego garnka i podgrzej, by stał się gorącą czekoladą 🙂 Pamiętaj o mieszaniu podczas podgrzewania, by uniknąć przypalenia.

4. Serwuj tak jak lubisz – w kubku lub filiżance.
Jeśli masz wysokoobrotowy blender możesz pominąć ten krok. Dłuższe blendowanie na bardzo wysokich obrotach sprawi, że koktajl będzie ciepły, a nawet gorący.

Ciasto marchewkowe z naturalną multiwitaminą

Tym razem to ciasto bez pieczenia. Orzechowe, sycące i pełne naturalnej słodyczy. Smakuje jak deser i zapewnia dużą dawkę energii, która jest nam wyjątkowo potrzebna w chłodne jesienno-zimowe dni. Pijąc ten koktajl zapomnisz nie tylko o podjadaniu słodyczy, ale też o przeziębieniu. Kryje się w nim magiczny składnik. To pyłek pszczeli, jedno z najbogatszych, naturalnych źródeł witamin. Ale nie tylko. Okazuje się, że pyłek pszczeli może zawierać więcej białka niż inne bogate w białko pokarmy pochodzenia zwierzęcego. A w dodatku jest to białko częściowo strawione, więc bardzo łatwo przyswajalne.

Składniki:

• 1 średniej wielkości marchewka
• 10 orzechów pekan (jeśli to możliwe wcześniej namoczonych na 4-6h)
• 1,5 kubka mleka roślinnego (możesz użyć lekko ciepłego)
• 1 łyżeczka cynamonu w proszku
• 2 świeże daktyle bez pestki (lub miód dla dodania słodyczy)
• 1 łyżka pyłku pszczelego (opcjonalnie)
• szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Jeśli nie masz blendera wysokoobrotowego zacznij od zmielenia pyłku pszczelego (pod warunkiem, że go używasz). Możesz to zrobić w młynku do kawy.

2. Obierz marchewkę i pokrój ją na mniejsze kawałki, żeby blender sobie z nią szybciej poradził.

3. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i miksuj, aż powstanie jednolity koktajl.

4. Delektuj się smakiem

fot: Surojadek.comfot: Surojadek.com

Pikantny Pumpkin Pie

Pikantny i aromatyczny. Jednym słowem to koktajl z charakterem. Oprócz smaku kryje w sobie wyjątkowo odżywcze warzywo. Mowa o dyni. Jest pełna witamin i przeciwutleniaczy. Czy wiesz, że 1 kubek gotowanej dyni zapewnia aż 245% dziennego zapotrzebowania na witaminę A? Na liście rozgrzewających koktajli nie mogło więc zabraknąć naszej polskiej dyni w towarzystwie super przypraw jak kardamon, goździki czy imbir.

Składniki:

• 1/2 kubka dyni ugotowanej lub upieczonej (możesz ją zastąpić batatami)
• 1 kubek mleka roślinnego
• 2 łyżki masła migdałowego lub orzechowego
• 2 świeże daktyle, bez pestki
• 1 łyżeczka cynamonu, najlepiej cejlońskiego
• 1 łyżeczka świeżo startego kłącza imbiru
• po 1/6 łyżeczki zmielonego kardamonu i goździków

Sposób przygotowania:

Włóż wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj. Prawda, że proste?

fot: Surojadek.com

fot: Surojadek.com

Rozgrzewający zielony koktajl z imbirem

Zielone koktajle też mogą być rozgrzewające. Wystarczy do nich dodać odrobinę naturalnie rozgrzewających przypraw. W tym koktajlu gwiazdą nr 1 jest świeży, aromatyczny i niezwykle zdrowy imbir. Ta przyprawa nie tylko przyjemnie rozgrzewa, ale jak pokazało jedno z badań, posiada silniejsze właściwości antybakteryjne niż niektóre antybiotyki! Idealny na mokre, chłodne dni. To obok kurkumy moja ulubiona przyprawa nie tylko w sezonie jesienno-zimowym.

Składniki:

• 1,5 kubka świeżych liści szpinaku
• 1,5 kubka wody
• 2 małe soczyste gruszki lub 1 duża, bez gniazd nasiennych
• 2 łyżki nasion konopi (łuskanych)
• 1 łyżka startego świeżego kłącza imbiru
• 1 łyżeczka startego świeżego kłącza kurkumy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera i zblenduj. Gotowe.

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Surojadek.com

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Advertisment ad adsense adlogger