fbpx

Dieta

Co się dzieje z wodą mineralną, zanim trafi na sklepowe półki?

Cechini

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, co się dzieje z wodą mineralną, zanim trafi do sklepów? W jaki sposób jest wydobywana? Czy jest ona w jakikolwiek sposób wzbogacana? Oczyszczana? Tego wszystkiego dowiedzieliśmy się od pana Jacka Płachty, głównego technologa w firmie Cechini Muszyna.

O wodzie powiedziano już chyba wszystko. Omawiano kwestię tego, czym się różnią poszczególne rodzaje wód, po jakie warto sięgać oraz ile jej pić dziennie. Ja natomiast nie miałam pojęcia, w jaki sposób ta woda w ogóle do nas dociera. Co więcej, do głowy mi by nie przyszło, że praca z wodą może być dla kogoś pasją. Przekonałam się o tym, rozmawiając z Jackiem Płachtą, technologiem w firmie Cechini Muszyna. Pan Jacek jest w stanie o wodzie mówić godzinami. Dosłownie!

Już pierwszy telefon do pana Jacka był swoistym przeżyciem. „Proszę pani! Ja pani mogę wszystko opowiedzieć. Ale gdyby pani tu przyjechała, zobaczyła na własne oczy, poczuła ten cały proces. To zupełnie inne doznanie” – przekonywał pan Jacek. Niestety z Warszawy do Muszyny jest kawałek drogi i mimo najszczerszych chęci, umówiłam się z panem Jackiem na kolejną rozmowę telefoniczną, podczas której zostałam wciągnięta w sam środek zupełnie innego świata.

Woda Cechini, bo głównie o niej rozmawialiśmy, jest wydobywana z serca Muszyny. Górskie tereny, żadnych zakładów przemysłowych, między zielonymi terenami poutykane są wyłącznie prywatne domki i sanatoria. Żeby dostać się do wody z głębi ziemi, należy zrobić odwiert, który sięga 200 m. Jest to optimum, które pozwala wydobyć wodę zmineralizowaną na takim poziomie, aby nadawała się ona do picia na co dzień. Zanim jednak to nastąpi, Urząd Górniczy z Krakowa wysyła swoich profesorów, którzy mają za zadanie zbadać położenie i pochodzenie wody. Jeśli wszystko jest w porządku, wykonuje się odwiert, który na głębokości 100 m zabezpiecza się tzw. sarkofagiem, aby zapobiec przedostawaniu się wód gruntowych. Teraz można już wodę wypompowywać. Co ciekawe, woda ta potrafi czasem sama wytrysnąć z ziemi, tworząc gejzer o wysokości 4-5 metrów!

Wydobyta z takiego odwiertu woda teoretycznie jest gotowa do spożycia. Zawiera sporo magnezu, żelaza, wapnia, nieco sodu, a wszystko to w otoczeniu naturalnego dwutlenku węgla, który sprawia, że minerały te nie ulegają krystalizacji. Jednak wizualnie i zapachowo odbiega ona jeszcze od tego, co możemy kupić w sklepie. Minerały zabarwiają bowiem wodę, a jej zapach może przypominać zgniłe jajko. To z racji na siarkowodory, które naturalnie występują w ziemi. Zatem taką wodę, zabezpieczoną bakteriologicznie, przewozi się do zakładu i przepuszcza przez specjalne filtry. Odprowadzają one brzydkie kolory i zapachy oraz szczątkowo skrystalizowane minerały.

iStock_000012688541Small_woda

Taka woda jest już gotowa do nalewania. Aby jednak wykluczyć ryzyko przedostania się do płynu jakichkolwiek zabrudzeń z powietrza, każda butelka jest dokładnie wypłukiwana tuż przed nalaniem do niej wody. Po napełnieniu butelki, maszyna umieszcza zakrętkę i dzięki taśmie kieruje ją dalej do miejsca, w którym zostaje przyklejona etykieta. Co ciekawe, każda butelka jest sprawdzana przez pracownika zakładu. Kontroluje on poziom wody oraz poprawność etykiety. Nie stosuje się więc żadnych urządzeń magnetycznych, które w jakichkolwiek sposób mogłyby wpłynąć na jakość wody.

Na koniec maszyna butelki foliuje i streczuje. Tak przygotowany produkt wyjeżdża na paletach do magazynu, skąd zostaje on rozprowadzony na cały kraj.

Po co to wszystko?

Jak przekonuje pan Jacek, taka woda to „izotonik przez Boga stworzony”. Z racji na zawartość sodu, wapnia, magnezu, żelaza i innych, ważnych dla organizmu minerałów, picie jej po wysiłku pomaga przywrócić organizmowi równowagę. – Minerały z wody wchłaniają się jak alkohol, natychmiastowo. To jak zastrzyk – mówi. Jednak o ile woda pozyskiwana z głębi ziemi nadaje się do spożycia, to jednak bez odpowiedniego zabezpieczenia jej, nie miałaby ona szans dojechać do sklepów bez skażenia bakteriologicznego. Byłaby ona prawdopodobnie dostępna wyłącznie dla lokalnych mieszkańców. Zatem dzięki bardzo restrykcyjnym badaniom oraz zachowaniu wręcz ekstremalnych zasad czystości, ma ona szansę dotrzeć do każdego zakątka kraju. A my, miastowi, mamy szansę wybierać taką wodę, na jaką tylko mamy ochotę w danym momencie: kranówkę, mineralną, stołową, źródlaną. Do wyboru, do koloru.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
mm
Iwona Ludwinek-Zarzeka

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Kto by pomyślał, że od pierwszej edycji GWiNT Ultra Cross minęło 10 lat! Tymczasem już za chwilę będziemy odliczać minuty do startu kolejnej odsłony tego popularnego w Wielkopolsce biegu ultra. Zanim jednak gromkimi brawami przywitamy […]

10 lat biegowej pasji: GWiNT Ultra Cross już w najbliższy weekend!

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział