fbpx

Zdrowe i pożywne koktajle – 5 najlepszych przepisów (nie tylko dla biegaczy)

Autor: admin • 13.08.2018

Kolorowe koktajle domowej roboty od kilku lat triumfują w kuchni każdego, kto dba o zdrowe żywienie. I dobrze, bo są one naprawdę niezastąpione! Gdy więc wpadła nam w ręce książka, w której znajduje się aż 365 przepisów na owocowo-warzywne smoothie, wiedzieliśmy, że nie możemy trzymać tej inspirującej wiedzy wyłącznie dla siebie.

W czym tkwi magia koktajli? Nawadniają, są niesamowicie odżywcze, łatwostrawne, tanie i proste do wykonania. Czego chcieć więcej? Chyba tylko wiedzy, co z czym warto miksować. Z pomocą przychodzi inspirująca książka pt. “Zielone koktajle odchudzające i dietetyczne”. Wybraliśmy z niej pięć przepisów, które nam szczególnie przypadły do gustu. Łapcie!

Batatowo-kokosowa miska koktajlowa

Składniki na 1-2 porcje:

  • 1/2 upieczonego lub ugotowanego batatu,
  • 1/2 awokado,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • do posypania: łyżka wiórków kokosowych

Z połowy awokado bez pestki wyjmij łyżką miąższ, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gęsty koktajl. Przełóż go do miseczki i udekoruj, posypując wierzch wiórkami kokosowymi lub dodając ulubione, pokrojone owoce. Jedz łyżeczką.

Kakaowo-jabłkowa owsianka

Składniki na 1-2 porcje:

  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • pieczone jabłko,
  • łyżeczka naturalnego kakao (zmielonych ziaren kakaowca),
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • szklanka mleka owsianego lub ryżowego

Zmiksuj wszystkie składniki. Jeśli o poranku nie masz czasu na podpieczenie jabłka, użyj surowego. Jednak pieczone jabłko nadaje tej owsiance intensywniejszy smak i aromat.

Koktajl buraczany

Składniki na 1-2 porcje:

  • burak,
  • szklanka malin,
  • 3-4 listki świeżej mięty,
  • szczypta kardamonu,
  • szklanka wody lub wody kokosowej

Umyj buraka (możesz go obrać), maliny i liście mięty. Zmiksuj z kardamonem i wodą.

Zielona cukinia z melonem

Składniki na 1-2 porcje:

  • ogórek, 1/2 niedużej cukinii,
  • 1/2 melona odmiany kantalupa,
  • 2 łyżki sezamu,
  • łyżeczka soku z limonki,
  • szklanka (słabej) zielonej herbaty
  • do posypania: łyżeczka prażonego sezamu

Zaparz krótko zieloną herbatę. Warzywa i owoce umyj, obierz i zmiksuj z wystudzoną herbatą oraz sokiem z limonki. Posyp koktajl prażonym sezamem. Sok z limonki możesz zastąpić sokiem z cytryny.

Jagodowa pietruszka

Składniki na 1-2 porcje:

  • pęczek natki pietruszki,
  • szklanka jagód lub borówek,
  • szklanka mleka migdałowego,
  • kostki lodu (opcjonalnie)

Umyj pietruszkę i owoce, dodaj mleko migdałowe i zmiksuj na gładki koktajl. Najlepiej smakuje schłodzony, miksuj więc z kostkami lodu lub użyj mrożonych owoców, zwłaszcza poza sezonem.

Przepisy pochodzą z książki “Zielone koktajle odchudzające i dietetyczne 365 przepisów” wyd. Publicat

Zielone koktajle

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Advertisment ad adsense adlogger