fbpx

Akcja Zdrowie > Dieta > Polecane > Slider

Leśny mech – słodycz w pożywnym wydaniu

Leśny mech to ciasto na każdą okazję. Święta, urodziny oraz oczywiście moment, w którym trzeba naładować węglowodany. Z dodatkiem szpinaku i oleju rzepakowego stanowi nie tylko energetyczną, ale również zdrową przekąskę.

Artykuł jest częścią cyklu #ZdrowieNaTalerzu, realizowanym z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

Deser ten właściwiej byłoby opisać jako szpinakowe ciasto. Jednak nazwa ta nie zachęca do jedzenia. Szczególnie, że posmak zielonych liści ginie pod naporem słodyczy pozostałych składników. Jednak warto podkreślać jego obecność, gdyż to on, wraz z olejem rzepakowym, dostarcza nam cennych składników.

Szpinak zawiera potas, magnez, żelazo, a także witaminę C. Z kolei olej rzepakowy jest dostarczycielem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Idealnie sprawdza się w wypiekach. Dzięki stabilności oksydacyjnej, zachowuje on swoje właściwości. Jednocześnie ma na tyle neutralny smak, że nie jest w stanie zdominować smaku ciasta.

Zatem – do roboty!

Składniki:

  • 350 g świeżego szpinaku typu ‚baby’ lub rozmrożonego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść pestek granatu
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Ubijaj jajka wraz z cukrem, aż powstanie jednolita masa. Mieszając, dolewaj stopniowo olej. Szpinak zmiksuj blenderem wraz z sokiem z cytryny. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Następne wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Nie przestawaj mieszać.

Przygotowane w ten sposób ciasto wlej do obłożonej papierem tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 45 minut.

W tym czasie zajmij się przygotowaniem kremu. Śmietanę, serek i cukier puder umieść w misce i miksuj do czasu uzyskania jednolitej masy.

Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na 2/3 wysokości. Dolną część pokryj równomiernie kremem, górną natomiast krusz i posypuj ciasto. Na koniec możesz ciasto przyozdobić kulkami granatu.

Smacznego!

Podobają Ci się nasze przepisy? To zobacz także:

Szybka sałatka z indykiem i jajkiem

Stir-fry z kurczakiem i makaronem ryżowym

mm
Magazyn Bieganie

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Śniadanie mistrzów? Oczywiście bułeczki z dżemem lub miodem. Najlepiej, jeśli są jeszcze ciepłe i chrupiące. A gdyby tak zrobić je samodzielnie w domu? Za chwilę przekonasz się, że to wcale nie jest takie trudne. Co […]

Kuchnia biegacza: domowe bułeczki z konfiturą [PRZEPIS]

Nowe buty do biegania z karbonowymi płytkami zmieniły oblicze biegów ulicznych. Mimo wprowadzenia limitów grubości podeszwy producenci nadal przedstawiają coraz lepsze modele, dopracowując detale nowych technologii. adidas przedstawił właśnie swój najnowszy karbonowy but – adizero […]

Dziś premiera adidas adizero adios Pro 2! Rozmawialiśmy o nich z rekordzistką świata, Peres Jepchirchir!

MLIGA CROSS RUN nie bez powodu zyskała uznanie wśród fanów biegania. Także tych najmłodszych. Tym razem edycja biegów zawita 26 czerwca do Mińska Mazowieckiego, a dokładniej w lasy otulające Mińsk od południa. To, co łączy […]

MLIGA CROSS RUN wystartuje w Mińsku Mazowieckim!

Dziarski 73-latek Gene Dykes nie zwalnia tempa. I to dosłownie. W ostatni weekend pokonał 50 km w czasie 3:56:43, poprawiając rekord świata w swojej kategorii wiekowej o 19 minut. Już sam fakt, że osoba w […]

Ma 73 lata i właśnie przebiegł 50 km w tempie 4:44/km

To, że robienie ćwiczeń siłowych pomaga osiągać lepsze wyniki w bieganiu, trenerzy odkryli już chyba w czasach, kiedy zawodnicy startowali jeszcze w togach podczas starożytnych igrzysk. Obecnie naukowcy tylko to potwierdzają. Co więcej, okazuje się, […]

Szykujesz się do maratonu? Ćwicz!

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie 5 porcji warzyw i owoców dziennie, przy czym ich łączna objętość powinna wynosić przynajmniej 400 g. Rodzime zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią nawet o łącznie 7 porcjach warzyw […]

Jedna na porcja, czyli ile? Zaglądamy do warzywno-owocowej miski biegacza

Holenderka Sifan Hassan bije rekord świata kobiet na dystansie 10 000 metrów. Czas 29:06,82 to marzenie wielu męskich biegaczy. Jak szybko mogą jeszcze pobiec kobiety i skąd ten wynik?

Rekord świata Holenderki na 10 000 metrów. Biega szybciej niż mężczyźni.

Cybex Zeno

RE-WO-LU-CJA! To pierwsze słowo, jakie przyszło mi na myśl, kiedy zobaczyłem wózek do biegania Cybex Zeno. Zaraz za tym nadeszła refleksja, że to nie ma prawa się udać. Czy po testach zmieniłem zdanie? Bieganie z […]

Cybex Zeno – bieganie z wózkiem zdefiniowane na nowo!