Akcja Zdrowie > Dieta > Polecane > Slider
#ZdrowieNaTalerzu: Szybka sałatka z indykiem, jajkiem i olejem rzepakowym
Wielkanocna potrawa, który jest smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu? To możliwe. Poznajcie przepis na sałatkę z indykiem i jajkiem. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 30 minut, a zatem bez problemu wyrobicie się z jej wykonaniem przed lub po świątecznym treningu.
Wielkanoc tuż tuż! Dlatego zamiast martwić się, że nie wyrobisz się z treningiem w okresie świątecznej gorączki, skorzystaj z tego przepisu. Do przygotowania potrawy będziecie potrzebowali oleju rzepakowego.
Dlaczego olej rzepakowy?
Olej rzepakowy to samo zdrowie! To doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, nazywanych niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.
Zawiera także witaminę E, niezwykle ważny składnik w diecie sportowców. Pomaga bowiem sprawniej dotlenić nasze mięśnie, dzięki czemu są one zdolne do cięższej pracy. Na dodatek spożywanie dwóch łyżek oleju rzepakowego dziennie pokrywa w 50 proc. zapotrzebowanie człowieka na witaminę K, odpowiadającą m.in za prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia krwi.
Składniki na sałatkę (4 porcje):
- Główka młodej sałaty (wybieramy jak najwięcej chrupkich liści);
- 4 jajka ugotowane na twardo;
- Pierś z indyka (ok 400 g);
- Kilkanaście pomidorków cherry;
- 2-3 kromki wczorajszego pieczywa;
- Olej rzepakowy;
- Czosnek
- Sól i świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Całe główki czosnku solimy, nacieramy olejem rzepakowym i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy czosnek przez 30-40 minut. Najlepiej to zrobić dzień wcześniej lub z samego rana. Taki czosnek po obraniu i rozdrobnieniu dodajemy do majonezu. Smak musi się “przegryźć”.
Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Indyka kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy na złoto na oleju rzepakowym. Pomidorki przekrajamy na pół, jajka obieramy i kroimy w ćwiartki – wszystko dokładamy do sałaty razem z usmażonym indykiem. Solimy do smaku i mieszamy.
Sałatka świetnie komponuje się z grzankami. Krótko przed podaniem kroimy pieczywo w kostkę i podsmażany ma suchej patelni. Doprawiamy mielonym pieprzem, serwujemy z majonezem i pieczonym czosnkiem.
Więcej przepisów oraz plany dietetyczne znajdziecie pod linkami:
DARMOWE PLANY DIETETYCZNE TRADYCYJNE
DARMOWE PLANY DIETETYCZNE DLA WEGETARIAN
Smacznego!