fbpx

Dieta > Slider

6 produktów żywnościowych wspomagających odporność

Gdy nadchodzi czas jesieni, wiele osób zastanawia się, jak zadbać o odporność organizmu. Tak naprawdę budujemy ją na co dzień – poprzez to, co jemy i jaki styl życia prowadzimy. Natomiast każdy moment jest dobry na to, by przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i wprowadzić do diety produkty wspomagające budowanie odporności. Efekt nie będzie widoczny jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, ale w końcu zgodnie ze znaną zasadą „lepiej zapobiegać, niż leczyć”.

Artykuł jest częścią cyklu #KierunekZdrowie, przygotowanym wspólnie z PZU i ORLEN, którego celem jest podniesienie świadomości oraz propagowanie zdrowego trybu życia wśród kobiet i mężczyzn aktywnych fizycznie.

Płatki owsiane

Zdecydowanie nie jest to produkt, który od razu przychodzi na myśl, gdy mowa o budowaniu odporności. Jednak ma na nią znaczny wpływ. Przede wszystkim płatki owsiane zawierają błonnik pokarmowy w formie rozpuszczalnych w wodzie beta-glukanów. W jelitach stanowią pożywkę dla korzystnych bakterii probiotycznych i nasilają ich wzrost. Zwiększają również produkcję kwasów istotnych dla poprawnego funkcjonowania błony śluzowej jelita (m.in. kwasu masłowego). To wszystko ma wpływ na działanie układu immunologicznego.

Korzystne będzie zarówno spożywanie płatków owsianych, jak i otrębów.

Ogórki kiszone

Kiszenie jest bardzo dobrym sposobem na konserwację żywności i zachodzi z wykorzystaniem fermentacji mlekowej. Bakterie kwasu mlekowego wpływają pozytywnie na skład mikrobioty jelit. Takie produkty będą szczególnie pomocne przy jej odbudowywaniu po antybiotykoterapii. Ogórki są tylko jednym z warzyw, które można kisić. Oprócz równie popularnej kapusty warto spróbować kiszonej marchewki czy rzodkiewek, które świetnie urozmaicą jadłospis.

Kurkuma

Uprawiana na dużą skalę przede wszystkim w Indiach. Jej prozdrowotne właściwości wynikają z obecności związku, jakim jest kurkumina. Ma działanie przeciwzapalne i antydrobnoustrojowe – dzięki temu może być pomocna w ochronie naszego organizmu przez patogenami. Sprzyja wzrostowi aktywności enzymów przeciwutleniających, które zajmują się niwelowaniem wolnych rodników tlenowych – ich nadmiar w organizmie wpływa negatywnie na układ odpornościowy. Aby zwiększyć jej przyswajalność, należy połączyć ją z czarnym pieprzem.

Jak wykorzystać ją w kuchni? Sprawdź nasz przepis na zielony koktajl z imbirem oraz kurkumą.

Czosnek

To produkt, który wiele osób kojarzy ze wspomaganiem odporności za sprawą różnego typu domowych metod leczenia przeziębień. Warto jednak spożywać go również przed zachorowaniem. Czosnek ma właściwości bakteriobójcze. Wszystko za sprawą obecnej w nim alliny, która pod wpływem enzymu zmienia się w allicynę. Aktywacja enzymatyczna jest możliwa dzięki rozdrobnieniu i dlatego zalecane jest zmiażdżenie ząbków (pokrojenie, przeciśnięcie przez praskę). Czosnek działa także immunomodulująco poprzez stymulowanie komórek odpornościowych, które są jedną z linii obrony organizmu przed drobnoustrojami.

Maliny

W przypadku gorszego samopoczucia jednym ze sposobów naszych babć jest podawanie malin, zazwyczaj w formie soku. Nic dziwnego — są bogate w witaminę C, zawierają także kwercetynę, kwasy organiczne i polifenole. O obecności tych ostatnich świadczy charakterystyczny kolor owoców. Substancje aktywne w malinach wykazują działanie przeciwzapalne. Wpływają pozytywnie również na mikrobiotę jelitową, co zaobserwowano w badaniach eksperymentalnych. Natomiast związki przeciwutleniające zawarte w malinach pomagają zwalczać wolne rodniki tlenowe.

Imbir

Jego kłącze jest szczególnie chętnie używane w kuchni azjatyckiej i jak się okazuje, warto je wprowadzić także do swojego jadłospisu na stałe. Imbir jest niezwykle bogaty w substancje aktywne. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne, co wynika z jego wpływu na syntezę prostaglandyn (odpowiadających za reakcje zapalne).

Warto przede wszystkim korzystać ze świeżego korzenia. Możesz go dodać do dań, inspiracje znajdziesz tutaj. Samodzielnie przygotowana woda z dodatkiem imbiru i cytryny nabierze nowego smaku – to świetny sposób na zwiększenie ilości wypijanych płynów wśród osób, które nie przepadają za piciem wody w czystej postaci.

Jednocześnie dbając o swoją dietę, warto pamiętać o odpowiedniej dawce snu oraz regeneracji. W przypadku osób aktywnych fizycznie ma to kolosalne znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego. Intensywna aktywność fizyczna może działać na odporność negatywnie, dlatego biegacze powinni pamiętać o profilaktyce.

mm
Agnieszka Falborska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

67:45:51 – tyle czasu zajęło Polakowi pokonanie 19km w wodzie, 900 km rowerem i 211 km biegiem. W ramach Bretzel Ultra Triathlon wystartował 27 czerwca, do mety dotarł w nocy 30 czerwca. Poprzednim rekordzistą dystansu […]

Adrian Kostera ustanowił rekord świata w pięciokrotnym IRONMAN!

Stowarzyszenie Biegów Ulicznych w Pile informuje, że ruszyły już zgłoszenia elektroniczne do 31. Międzynarodowego Półmaratonu Signify, który odbędzie się w dniu 4 września 2022 roku. W ramach tegorocznego półmaratonu odbędzie się Puchar Komendanta Policji, Otwarte […]

Ruszyły elektroniczne zgłoszenia do 31. Półmaratonu Signify Piła

Po zimowym okresie budowy bazy siłowej i wytrzymałościowej oraz dużych objętościowo treningach do półmaratonu, warto zmienić charakter naszego biegania – zmniejszyć kilometraż i przyspieszyć. Przygotuj się z nami do biegu na 10 km, na złamanie 50, 45 lub 40 minut.

Plan treningowy na 10 km. Przyspieszamy!

Na temat biegania krąży wiele opinii, niekiedy ze sobą sprzecznych. Z jednej strony mówi się o prozdrowotnych właściwościach tej aktywności, z drugiej – kontuzjach i nawracających schorzeniach spowodowanych bieganiem. Jak to zatem jest? Bieganie rekreacyjne […]

Bieganie rekreacyjne – czy jest zdrowe?

Już 30 lipca w godzinach wieczornych wystartuje w Warszawie 31. Bieg Powstania Warszawskiego. Na uczestników na mecie biegu na 5, a także 10 kilometrów czekać będzie wyjątkowa pamiątka. Organizatorzy, Fundacja „Maraton Warszawski” i Aktywna Warszawa, […]

Prezentacja medalu 31. Biegu Powstania Warszawskiego

Maraton Warszawski ponownie rozbiega stolicę w pierwszy jesienny weekend. Już 25 września po raz 44. wystartuje jedna z największych imprez biegowych w tej części Europy, która jako jedna z nielicznych na świecie odbywa się nieprzerwanie […]

Niespełna 100 dni do 44. Maratonu Warszawskiego. Ruszyła akcja treningowa!

Na tę chwilę czekaliśmy prawie trzy lata. Przez Poznań po długiej przerwie przebiegną fani królewskiego dystansu. Zapisy na 21. Poznań Maraton wystartowały dziś, a 16 października zawodnicy wyruszą na trasę! – Wiemy, że zawodnicy stęsknili […]

Poznań Maraton wraca na ulice Poznania – ruszyły zapisy!

Chcesz wziąć udział w Biegu Powstania Warszawskiego, ale 30 lipca nie możesz być w stolicy? Nic straconego! Wciąż możesz uczcić pamięć bohaterów i oddać honor uczestnikom Powstania razem z tysiącami innych biegaczy. Weź udział w […]

Weź udział w Biegu Powstania Warszawskiego w dowolnym miejscu na świecie!