fbpx

Akcja Zdrowie > Dieta > Slider

6 produktów żywnościowych wspomagających odporność

Gdy nadchodzi czas jesieni, wiele osób zastanawia się, jak zadbać o odporność organizmu. Tak naprawdę budujemy ją na co dzień – poprzez to, co jemy i jaki styl życia prowadzimy. Natomiast każdy moment jest dobry na to, by przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i wprowadzić do diety produkty wspomagające budowanie odporności. Efekt nie będzie widoczny jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, ale w końcu zgodnie ze znaną zasadą „lepiej zapobiegać, niż leczyć”.

Artykuł jest częścią cyklu #KierunekZdrowie, przygotowanym wspólnie z PZU i ORLEN, którego celem jest podniesienie świadomości oraz propagowanie zdrowego trybu życia wśród kobiet i mężczyzn aktywnych fizycznie.

Płatki owsiane

Zdecydowanie nie jest to produkt, który od razu przychodzi na myśl, gdy mowa o budowaniu odporności. Jednak ma na nią znaczny wpływ. Przede wszystkim płatki owsiane zawierają błonnik pokarmowy w formie rozpuszczalnych w wodzie beta-glukanów. W jelitach stanowią pożywkę dla korzystnych bakterii probiotycznych i nasilają ich wzrost. Zwiększają również produkcję kwasów istotnych dla poprawnego funkcjonowania błony śluzowej jelita (m.in. kwasu masłowego). To wszystko ma wpływ na działanie układu immunologicznego.

Korzystne będzie zarówno spożywanie płatków owsianych, jak i otrębów.

Ogórki kiszone

Kiszenie jest bardzo dobrym sposobem na konserwację żywności i zachodzi z wykorzystaniem fermentacji mlekowej. Bakterie kwasu mlekowego wpływają pozytywnie na skład mikrobioty jelit. Takie produkty będą szczególnie pomocne przy jej odbudowywaniu po antybiotykoterapii. Ogórki są tylko jednym z warzyw, które można kisić. Oprócz równie popularnej kapusty warto spróbować kiszonej marchewki czy rzodkiewek, które świetnie urozmaicą jadłospis.

Kurkuma

Uprawiana na dużą skalę przede wszystkim w Indiach. Jej prozdrowotne właściwości wynikają z obecności związku, jakim jest kurkumina. Ma działanie przeciwzapalne i antydrobnoustrojowe – dzięki temu może być pomocna w ochronie naszego organizmu przez patogenami. Sprzyja wzrostowi aktywności enzymów przeciwutleniających, które zajmują się niwelowaniem wolnych rodników tlenowych – ich nadmiar w organizmie wpływa negatywnie na układ odpornościowy. Aby zwiększyć jej przyswajalność, należy połączyć ją z czarnym pieprzem.

Jak wykorzystać ją w kuchni? Sprawdź nasz przepis na zielony koktajl z imbirem oraz kurkumą.

Czosnek

To produkt, który wiele osób kojarzy ze wspomaganiem odporności za sprawą różnego typu domowych metod leczenia przeziębień. Warto jednak spożywać go również przed zachorowaniem. Czosnek ma właściwości bakteriobójcze. Wszystko za sprawą obecnej w nim alliny, która pod wpływem enzymu zmienia się w allicynę. Aktywacja enzymatyczna jest możliwa dzięki rozdrobnieniu i dlatego zalecane jest zmiażdżenie ząbków (pokrojenie, przeciśnięcie przez praskę). Czosnek działa także immunomodulująco poprzez stymulowanie komórek odpornościowych, które są jedną z linii obrony organizmu przed drobnoustrojami.

Maliny

W przypadku gorszego samopoczucia jednym ze sposobów naszych babć jest podawanie malin, zazwyczaj w formie soku. Nic dziwnego — są bogate w witaminę C, zawierają także kwercetynę, kwasy organiczne i polifenole. O obecności tych ostatnich świadczy charakterystyczny kolor owoców. Substancje aktywne w malinach wykazują działanie przeciwzapalne. Wpływają pozytywnie również na mikrobiotę jelitową, co zaobserwowano w badaniach eksperymentalnych. Natomiast związki przeciwutleniające zawarte w malinach pomagają zwalczać wolne rodniki tlenowe.

Imbir

Jego kłącze jest szczególnie chętnie używane w kuchni azjatyckiej i jak się okazuje, warto je wprowadzić także do swojego jadłospisu na stałe. Imbir jest niezwykle bogaty w substancje aktywne. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne, co wynika z jego wpływu na syntezę prostaglandyn (odpowiadających za reakcje zapalne).

Warto przede wszystkim korzystać ze świeżego korzenia. Możesz go dodać do dań, inspiracje znajdziesz tutaj. Samodzielnie przygotowana woda z dodatkiem imbiru i cytryny nabierze nowego smaku – to świetny sposób na zwiększenie ilości wypijanych płynów wśród osób, które nie przepadają za piciem wody w czystej postaci.

Jednocześnie dbając o swoją dietę, warto pamiętać o odpowiedniej dawce snu oraz regeneracji. W przypadku osób aktywnych fizycznie ma to kolosalne znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego. Intensywna aktywność fizyczna może działać na odporność negatywnie, dlatego biegacze powinni pamiętać o profilaktyce.

mm
Agnieszka Falborska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Podczas rozgrywanych w Gdyni mistrzostw świata w półmaratonie padł rekord Polski mężczyzn oraz rekord świata kobiet. Biegi były pod wieloma względami najszybsze w historii, ale zostały rozegrane bez publiczności oraz biegu masowego. Co pokazała reprezentacja Polski?

Mistrzostwa Świata w Półmaratonie – Gdynia 2020

Sprzęt często decyduje o sukcesie lub porażce zawodnika. Dla aktywnej kobiety bardzo ważne jest dobranie odpowiedniego biustonosza. Powinien zapewniać piersiom komfort i bezpieczeństwo. O tym, jak dobrać odpowiedni rozmawiamy z Marzeną Abramowicz, certyfikowaną brafitterką z […]

Biustonosz sportowy – jak wybrać ten idealny?

Już w najbliższy weekend 1300 zawodników z Polski i świata weźmie udział w PKO Poznań Virtual Run. Do piątku (16.10) do godz. 20.00 można zgłosić chęć udziału w evencie, a minutę po północy będzie można […]

PKO Poznań Virtual Run coraz bliżej!

Podobnie, jak organizatorzy, także i biegacze nie wyobrażają sobie października bez biegu w Poznaniu. W nadchodzący weekend miał odbyć się 21. PKO Poznań Maraton. I choć epidemia pokrzyżowała wszystkim plany to możemy połączyć się w […]

Od Pomorza do Tatr – Poznań rozbiega Polskę w najbliższy weekend!

Znalezienie programu zrzucenia 5 kilogramów wagi w 7 dni jest w obecnych czasach jedną z łatwiejszych rzeczy pod słońcem. Diety-cud, magiczne formuły, fantastyczne odkrycia rewolucjonizujące dotychczasowe myślenie o utracie wagi, akcje typu “jedz ile chcesz i chudnij” obiecują dokładnie to, o czym marzy każda osoba z nadwagą – szybki efekt. Prawda jest jednak okrutna i my nie zamierzamy nikogo zwodzić: walka z nadwagą nie jest prosta.

Pierwsze kroki: bieganie a odchudzanie – zrzucamy masę

Czy bieganie na bieżni mechanicznej jest łatwiejsze czy trudniejsze niż na zewnątrz? Zapewne odpowiedź każdego biegacza będzie uzależniona od jego preferencji. A co na ten temat mówią badania? Wraz z pogarszającą się pogodą oraz wprowadzeniem […]

Bieżnia mechaniczna – trudniejsza czy łatwiejsza niż bieganie na zewnątrz?

Po wyczerpujących treningach sportowcy nierzadko sięgają po napoje specjalnie dla nich przeznaczone. Co takiego mają w sobie izotoniki i kiedy oraz kto powinien je stosować? Na samym początku warto odpowiedzieć na pytanie, czym są napoje […]

Napoje izotoniczne. Po co? Kiedy? Dla kogo?

Pobicie rekordu świata w lekkoatletyce to coraz rzadszy widok. Jednak ustanowienie 2 najlepszych w historii rezultatów jednego wieczora to historia wręcz unikatowa. I znów byliśmy jej świadkami w tym zupełnie niestandardowym sezonie! Joshua Cheptegei i […]

2 rekordy świata padły w Walencji!