fbpx

Akcja Zdrowie > Dieta > Slider

6 produktów żywnościowych wspomagających odporność

Gdy nadchodzi czas jesieni, wiele osób zastanawia się, jak zadbać o odporność organizmu. Tak naprawdę budujemy ją na co dzień – poprzez to, co jemy i jaki styl życia prowadzimy. Natomiast każdy moment jest dobry na to, by przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i wprowadzić do diety produkty wspomagające budowanie odporności. Efekt nie będzie widoczny jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, ale w końcu zgodnie ze znaną zasadą „lepiej zapobiegać, niż leczyć”.

Artykuł jest częścią cyklu #KierunekZdrowie, przygotowanym wspólnie z PZU i ORLEN, którego celem jest podniesienie świadomości oraz propagowanie zdrowego trybu życia wśród kobiet i mężczyzn aktywnych fizycznie.

Płatki owsiane

Zdecydowanie nie jest to produkt, który od razu przychodzi na myśl, gdy mowa o budowaniu odporności. Jednak ma na nią znaczny wpływ. Przede wszystkim płatki owsiane zawierają błonnik pokarmowy w formie rozpuszczalnych w wodzie beta-glukanów. W jelitach stanowią pożywkę dla korzystnych bakterii probiotycznych i nasilają ich wzrost. Zwiększają również produkcję kwasów istotnych dla poprawnego funkcjonowania błony śluzowej jelita (m.in. kwasu masłowego). To wszystko ma wpływ na działanie układu immunologicznego.

Korzystne będzie zarówno spożywanie płatków owsianych, jak i otrębów.

Ogórki kiszone

Kiszenie jest bardzo dobrym sposobem na konserwację żywności i zachodzi z wykorzystaniem fermentacji mlekowej. Bakterie kwasu mlekowego wpływają pozytywnie na skład mikrobioty jelit. Takie produkty będą szczególnie pomocne przy jej odbudowywaniu po antybiotykoterapii. Ogórki są tylko jednym z warzyw, które można kisić. Oprócz równie popularnej kapusty warto spróbować kiszonej marchewki czy rzodkiewek, które świetnie urozmaicą jadłospis.

Kurkuma

Uprawiana na dużą skalę przede wszystkim w Indiach. Jej prozdrowotne właściwości wynikają z obecności związku, jakim jest kurkumina. Ma działanie przeciwzapalne i antydrobnoustrojowe – dzięki temu może być pomocna w ochronie naszego organizmu przez patogenami. Sprzyja wzrostowi aktywności enzymów przeciwutleniających, które zajmują się niwelowaniem wolnych rodników tlenowych – ich nadmiar w organizmie wpływa negatywnie na układ odpornościowy. Aby zwiększyć jej przyswajalność, należy połączyć ją z czarnym pieprzem.

Jak wykorzystać ją w kuchni? Sprawdź nasz przepis na zielony koktajl z imbirem oraz kurkumą.

Czosnek

To produkt, który wiele osób kojarzy ze wspomaganiem odporności za sprawą różnego typu domowych metod leczenia przeziębień. Warto jednak spożywać go również przed zachorowaniem. Czosnek ma właściwości bakteriobójcze. Wszystko za sprawą obecnej w nim alliny, która pod wpływem enzymu zmienia się w allicynę. Aktywacja enzymatyczna jest możliwa dzięki rozdrobnieniu i dlatego zalecane jest zmiażdżenie ząbków (pokrojenie, przeciśnięcie przez praskę). Czosnek działa także immunomodulująco poprzez stymulowanie komórek odpornościowych, które są jedną z linii obrony organizmu przed drobnoustrojami.

Maliny

W przypadku gorszego samopoczucia jednym ze sposobów naszych babć jest podawanie malin, zazwyczaj w formie soku. Nic dziwnego — są bogate w witaminę C, zawierają także kwercetynę, kwasy organiczne i polifenole. O obecności tych ostatnich świadczy charakterystyczny kolor owoców. Substancje aktywne w malinach wykazują działanie przeciwzapalne. Wpływają pozytywnie również na mikrobiotę jelitową, co zaobserwowano w badaniach eksperymentalnych. Natomiast związki przeciwutleniające zawarte w malinach pomagają zwalczać wolne rodniki tlenowe.

Imbir

Jego kłącze jest szczególnie chętnie używane w kuchni azjatyckiej i jak się okazuje, warto je wprowadzić także do swojego jadłospisu na stałe. Imbir jest niezwykle bogaty w substancje aktywne. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne, co wynika z jego wpływu na syntezę prostaglandyn (odpowiadających za reakcje zapalne).

Warto przede wszystkim korzystać ze świeżego korzenia. Możesz go dodać do dań, inspiracje znajdziesz tutaj. Samodzielnie przygotowana woda z dodatkiem imbiru i cytryny nabierze nowego smaku – to świetny sposób na zwiększenie ilości wypijanych płynów wśród osób, które nie przepadają za piciem wody w czystej postaci.

Jednocześnie dbając o swoją dietę, warto pamiętać o odpowiedniej dawce snu oraz regeneracji. W przypadku osób aktywnych fizycznie ma to kolosalne znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego. Intensywna aktywność fizyczna może działać na odporność negatywnie, dlatego biegacze powinni pamiętać o profilaktyce.

mm
Agnieszka Falborska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Świat nadal stoi w obliczu pandemii, a globalne społeczeństwa odczuwają jej negatywne skutki między innymi w zakresie zdrowia psychicznego. ASICS, jako marka odpowiedzialna społecznie, wraca do swoich korzeni, aktualizując logotyp i uruchamiając globalną akcję charytatywną […]

ASICS uderza sportem w pandemię – rusza akcja charytatywna #SunriseMind!

Początek stycznia to dla wielu osób okazja do podjęcia nowego postanowienia. Dość popularnym wyzwaniem jest rozpoczęcie swojej biegowej przygody. To doskonały pomysł. Warto jednak robić to z głową i właściwym planem. Osoby początkujące często zadają […]

Bieganie dla początkujących: jak często trenować?

Kontuzja, przedłużone roztrenowanie, dłuższy okres lenistwa czy jakikolwiek inny powód mogą wyeliminować nas z biegania na kilka tygodni, a nawet miesięcy. Chcąc wrócić do treningów zaczynamy niemal od zera. Jeśli jednak wcześniej biegaliśmy regularnie, nasze […]

Jak wrócić do biegania po przerwie? Plan treningowy

Rok 2020 nie był tak zły, jak go przedstawiają – przynajmniej w bieganiu. Owszem, nie odbyły się Igrzyska Olimpijskie, odwołano sporo imprez, inne przesunięto… ale sprzyjało to bieganiu szybko. Rewolucja sprzętowa oraz zmiany w kalendarzu dały wysyp nowych rekordów. Pod tym względem miniony rok był wyjątkowy!

Rok 2020 był… dobrym rokiem!

Niezwykły i niekoniecznie najszczęśliwszy dla pasjonatów biegania rok 2020 dobiegł końca. Na horyzoncie już mamy kolejny sezon. Wielu biegaczy zastanawia się nad tym, czy warto w ogóle szykować formę na jakiekolwiek starty w tym roku. […]

Szykować formę na sezon 2021 czy nie? Oto jest pytanie [Felieton]

3 złote medale olimpijskie, rekordy świata w biegach na 800 m, 1000 m, 1 milę i absolutna dominacja w biegach średnich w pierwszej połowie lat 60. XX w. – to krótkie podsumowanie dokonań sportowych Petera […]

Po 60 latach, jego rekord jest wciąż aktualny. Jak trenował Peter Snell?

Bieganie to zajęcie, które wiele osób traktuje jako prawdziwą pasję. I chociaż, jak to w przypadku hobby, wystarczy je lubić, by je uprawiać, akurat ta aktywność niesie ze sobą dodatkowe profity. Ich lista jest naprawdę […]

5 korzyści, które daje bieganie

Według badań, czas snu przeciętnego człowieka w ostatnich latach regularnie się zmniejsza. Tymczasem sen jest nam niezbędny do życia, a jego niedobór powoduje nie tylko gorszą formę sportową, ale i np. zaburzenia pamięci. Z kolei […]

15 wskazówek, jak zadbać o lepszy sen