Iidlo nowe liofilizaty
Popularność żywności liofilizowanej rośnie z roku na rok. Staje się ona coraz popularniejsza i to nie tylko w kręgu himalaistów czy alpinistów, ale wszędzie tam, gdzie liczy się niska waga, niewielka objętość i krótki czas przygotowania.
Żywność liofilizowana to po prostu jedzenie, które jest prawie w 100 proc. pozbawione wody. Dzięki temu właśnie zajmuje niewiele miejsca, mało waży i ma długi czas przydatności do spożycia. Weźmy na przykład grzyby. Surowe zepsują się najpóźniej po kilku dniach. Ususzone zajmą o wiele mniej miejsca, będą znacznie lżejsze i wytrzymają wiele miesięcy. Żywność Iidlo, co istotne, nie posiada żadnych sztucznych dodatków. Niektóre wybrane produkty śniadaniowe mają w składzie miód lub cukier. Nie uświadczymy żadnych konserwantów, przeciwutleniaczy i innej chemii. Nie jest to wcale takie oczywiste w przypadku innych produktów, gdzie w składzie możemy uświadczyć antyoksydanty, syrop glukozowy, stabilizatory nie mówiąc już o cukrze. W tym przypadku nic takiego nie ma. Weźmy na przykład skład risotta grzybowego Iidlo. Znajdziemy w nim:
- ryż
- pieczarki
- pomidory
- cebula
- czosnek
- sól
- por
Same naturalne składniki, a dania do wyboru to: ristto grzybowe, zupa krem grzybowa, kasza gryczana z wodorostami, makaron z grzybami, zupa indyjska, mają się także pojawić dania mięsne . Oprócz dań obiadowych, Iidlo jak jeden z nielicznych producentów oferuje także śniadania takie jak np. kasza jaglana z żurawiną, musli z orzechami, banany z suszonymi owocami, płatki owsiane z morelami i rodzynkami, kasza kukurydziana z chia i makiem. Musli ma składzie miód, a kasza jaglana cukier. Oprócz tego są oferowane są nieco bardziej klasyczne naturalne batoniki oraz bardzo sprytna w zaparzaniu kawa.