Makaron na śniadanie. Dlaczego warto? [PRZEPIS]

Makaron – źródło węglowodanów w diecie biegacza
Utarło się, że makaron to przede wszystkim danie obiadowe. Możesz go jednak wykorzystać również jako śniadanie czy posiłek przedtreningowy, który powinien się różnić w zależności od tego, czy planujesz tylko lekkie rozbieganie, czy porządną dawkę interwałów.
Makaron na śniadanie
Wybierz najbardziej wartościowy spośród makaronów, czyli pełnoziarnisty. Połącz go ze źródłem pełnowartościowego białka. Może to być twaróg, który dostarczy także wapnia oraz witaminy B2. Aby w pełni wykorzystać właściwości białego sera, nie odsączaj „białej wody”, która z niego wycieka. To serwatka, w której także znajdują się ważne dla biegacza aminokwasy. Rano potrzebna jest także nieduża porcja produktu tłuszczowego. Po nocnym poście potrzebujesz również potężnej dawki witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Dostarczysz ich poprzez świeże i/lub suszone owoce.
Makaron z twarogiem i żurawiną (ok. 520 kcal)
Makaron pełnoziarnisty – 60 g suchego produktu
Twaróg półtłusty – 150 g
Żurawina suszona – 2 łyżki
Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przełóż do głębokiego talerza. Dodaj rozdrobniony twaróg i żurawinę, polej tłuszczem. Wymieszaj.