fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Przepis na izotonik własnej roboty

lemoniada

Łyżka cukru, trochę wody, szczypta soli i esencja pomarańczy albo cytryn – jak kto woli. „Uwarzenie” izotoniku nie wymaga zdolności kulinarnych. Składniki są  tanie i łatwo dostępne, więc można sobie pozwolić na wiele prób zanim napój zacznie nam smakować.

Napój izotoniczny, czyli taki, który jest osmotycznie podobny do płynów znajdujących się w naszym organizmie, powinien być spożywany przed, podczas oraz po dużym wysiłku fizycznym. Jego podstawowe zadanie polega na wyrównywaniu poziomu wody i elektrolitów wydzielanych z organizmu wraz z potem oraz uzupełnianiu minerałów podczas zawodów lub intensywnego treningu. Profesjonalne napoje tego typu są stosunkowo kosztowne, a ponadto może się czasami okazać, że nasz żołądek ich nie toleruje. Zachęcam do przygotowania własnego napoju izotonicznego, które daje nam większą możliwość zmiany i kombinacji składników.

Składniki do przyrządzenia 1,2 litra napoju izotonicznego:

– 200 ml koncentratu z pomarańczy lub 2 łyżki soku z cytryny

Ten składnik nadaje smak naszemu napojowi. Można także użyć innych soków lub na przykład zielonej herbaty. Uwaga na zawartość cukru, szczególnie w sokach, bo możemy przesłodzić i napój będzie hipertoniczny, czyli mniej strawny.

– szczypta soli

Niezbędna w naszej recepturze, może być jodowana lub morska. Sód zawarty w napojach izotonicznych przeciwdziała powstawaniu skurczów mięśni.

– 1 litr wody

Najlepiej mineralnej lub źródlanej – nie polecam gazowanej. Nie należy chłodzić wody w lodówce gdyż najlepiej przyswajalna będzie taka o temperaturze pokojowej.

– łyżka cukru

Ponieważ możemy stosować różne rodzaje słodzików, w tym składniku mamy największe pole do manewru. Powszechnie dostępny cukier, który dodajemy do herbaty, to dwucukier – sacharoza, zbudowana z cząsteczki fruktozy i glukozy. Cukier taki można dodać do napoju izotonicznego lub w zamian użyć miodu, w ilości około dwóch łyżek. Jako składnik napoju nie polecam fruktozy, która nie jest lekko strawna i może wywołać kłopoty, szczególnie gdy jest spożywana podczas biegu. Do słodzenia napoju nie polecam również słodzików, takich jak na przykład aspartam, które oprócz smakowych, nie posiadają żadnych innych pozytywnych właściwości, a mogą w większych ilościach powodować problemy gastryczne.

Uwaga: napój izotoniczny powinien zawierać łącznie od 50 do 70 gramów węglowodanów na litr napoju. Zawartość węglowodanów zmieniamy w zależności od temperatury otoczenia. Przykładowo – podczas upałów warto przygotować napój o zawartości 50 g węglowodanów, a w czasie chłodnego dnia – o zawartości 70 g.

Zawartość węglowodanów w składnikach używanych do przygotowania napoju izotonicznego:

– cukier – sacharoza (1 łyżka) 12 g
– miód (1 łyżka) 8 g
– koncentrat z pomarańczy (200 g)  70 g
– sok pomarańczowy (200 g) 20 g
– sok z cytryny (1 łyżka ) 2.5 g
– sok winogronowy (200 g) 31 g
– sok jabłkowy (200 g) 22 g

Aleksandra Bykowska, “Sposób na własny izotonik”, Bieganie, wrzesień 2010

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Aleksandra Bykowska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

32. Bieg Konstytucja 3 Maja był pierwszą tegoroczną imprezą z cyklu Warszawskiej Triady Biegowej „Zabiegaj o Pamięć”. Organizatorzy biegu, Fundacja „Maraton Warszawski” wraz ze Stołecznym Centrum Sportu Aktywna Warszawa przyjęli na mecie ponad pięć tysięcy […]

32. Bieg Konstytucji 3 Maja przechodzi do historii! Na mecie ponad pięć tysięcy osób! [GALERIA ZDJĘĆ]

Gościem kolejnego odcinka z cyklu Czy tu się biega? jest Sławek Konopka – organizator zawodów spod szyldu Tour de Zbój, czyli legendarnego Janosika w wydaniu letnim i zimowym, Ultra Roztocza czy Smoczego Cross Maratonu. Sławek […]

Natura znajdzie nas sama, gdy się na nią otworzymy. Sławek Konopka nie tylko o Ultra Roztoczu

Weekend majowy wielu osobom kojarzy się z otwarciem sezonu grillowego. Jeśli szukasz pomysłów na grilla, które urozmaicą spotkanie z przyjaciółmi, mamy coś dla Ciebie. Przy okazji wyjaśniamy, czy korzystanie z rusztu w ogóle może być […]

Ciekawe pomysły na grilla. Dania i przekąski

Maraton to piękny, choć niełatwy dystans. To również fantastyczna przygoda, do której trzeba się dobrze przygotować. Po to, by potem cieszyć się każdą chwilą na trasie i na mecie tak rewelacyjnych imprez, jak maratony w […]

World Marathon Majors to piękna przygoda! Finiszerka cyklu Ola Mądzik w ramach projektu 100 twarzy maratonu

32. Bieg Konstytucja 3 Maja już w najbliższy piątek! To pierwsza tegoroczna impreza w ramach Warszawskiej Triady Biegowej „Zabiegaj o Pamięć”. Organizatorzy biegu, Fundacja „Maraton Warszawski” wraz ze Stołecznym Centrum Sportu Aktywna Warszawa, przygotowali trasę […]

32. Bieg Konstytucji 3 Maja startuje już niebawem! Zapisy zostały zamknięte!

Nieco ponad tydzień temu chomikował na bieżni warszawskiego stadionu Polonez, a już za kilka dni znowu będzie uciekał przed Kapitanem Wąsem. Darek „szybkie bieganie” Nożyński – bo o nim mowa – ma na swoim koncie […]

Dariusz Nożyński: od chomikowania na bieżni w rekordowym tempie po ucieczkę przed Kapitanem Wąsem, czyli ja się tak łatwo nie zatrzymuję

W 1924 roku odbył się pierwszy w Polsce bieg na dystansie maratonu. W tym samym miejscu, w którym startował ten historyczny wyścig, ale sto lat później – spotkamy się i wyjątkowy sposób uhonorujemy okrągły jubileusz. […]

Rondo im. Polskich Maratończyków, Aleja Sław Maratonu i wspólny czas – przybiegnijcie świętować 100 lat maratonu w Polsce

Adam Nowicki imponującym biegiem obronił tytuł Mistrza Polski w Maratonie. Natomiast wśród kobiet tytuł Mistrzyni Polski podczas DOZ Maratonu Łódź zdobyła Aleksandra Brzezińska. Mimo wysokiej temperatury, która miała wpływ na wyniki, emocji nie zabrakło. Rywalizacja […]

Adam Nowicki i Aleksandra Brzezińska z tytułami mistrzostw Polski – relacja z DOZ Maratonu Łódź