fbpx

Dieta

4 niedrogie przepisy na wegetariańskie i bezglutenowe potrawy

Pancakes iStock_000080333087_Small

Dieta wegańska czy bezglutenowa bywają kojarzone z „egzotycznymi” zamiennikami. Sojonez, mąka kokosowa czy kasztanowa są z pewnością produktami, które pozwalają urozmaicić dietę. Czasem za ich sprawą możemy odtworzyć smaki czy tekstury podobne do tradycyjnych potraw. Wcale jednak nie muszą być ich bazą. Można konstruować ciekawe i smaczne posiłki również bez ich użycia.

Co ciekawe, część tych zamienników można uzyskać samodzielnie – wystarczy dokładnie zmiksować w blenderze wiórki kokosowe by uzyskać mąkę. Podobnie otrzymamy mąkę owsianą, gryczaną. Koszt nieporównywalnie niższy, a przy tym nie wymaga wiele zachodu. Samodzielnie jesteśmy w stanie zrobić też napoje roślinne. Jednak minusem jest to, że nie będą wówczas zawierały wapnia, w który fortyfikowane są niektóre napoje dostępne w sklepach.

Cynamonowe jaglane pancakes (gluten free)

  •  szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  •  1 jajko (średniej wielkości)
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  1 łyżka oleju kokosowego/oleju rzepakowego
  •  ½ dużego, dojrzałego banana – dzięki temu nie będzie konieczne dodawanie zamienników cukru czy innych substancji słodzących
  •  ok. pół szklanki wody (lub mleka)
  •  ½ łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej*

*opcjonalne – pancakes wyjdą również bez jej dodatku

Przestudzoną kaszę jaglaną blendujemy/miksujemy dokładnie razem z jajkiem, bananem oraz olejem. Masa nie powinna mieć grudek. Następnie dodajemy mąkę i cynamon oraz część wody (ok. połowy), powtarzamy czynność blendowania. Kontrolując gęstość masy dolewamy pozostałą ilość wody. Masa nie może być zbyt rzadka, pożądana jest konsystencja gęstej śmietany. Mieszamy i smażymy na patelni teflonowej.

Pacakes świetnie będą smakowały z owocami (np. kiwi, truskawkami, malinami) a także jogurtem/serkiem.

wegetariański obiad, wege kotlety

Kotlet z fasoli (vege)

  •  puszka fasoli czerwonej/ ok. 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 2-3 łyżki płatków owsianych lub dowolnej mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Jeśli korzystamy z płatków owsianych to rozpoczynamy od ich zmielenia na mąkę. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek na części oleju. ¾ fasoli miksujemy na gładką masę. Pozostałą ilość siekamy nożem – kawałki powinny być widoczne, nie warto siekać ich dokładnie i bardzo drobno. Kroimy także natkę pietruszki. Następnie dodajemy wszystkie składniki – zblendowaną masę, posiekaną fasolę, cebulę z czosnkiem, mąkę owsianą, pozostały olej, natkę oraz przyprawy i mieszamy. Formujemy płaskie kotleciki i smażymy beztłuszczowo lub pieczemy. Czas pieczenia to około 30 minut w 180 stopniach. Po połowie upływu tego czasu powinniśmy je obrócić na drugą stronę.

Te kotlety bardzo dobrze spisują się w burgerach – należy jedynie pamiętać o tym, aby odpowiednio uformować kształt kotleta. Łatwiej pieką się płaskie kotlety.

Ciastka z ciecierzycy (vege + gluten free)

  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (można wykorzystać również tą z puszki czy słoika)
  • 5 sporych łyżek masła orzechowego (dowolne, polecam migdałowe)
  • ½ szklanki daktyli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej (lub ¼ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki proszku do pieczenia)
  •  szczypta soli

Daktyle zalewamy gorącą wodą, trochę powyżej ich poziomy – daktyle powinny być w niej zanurzone. Odstawiamy na co najmniej 15 minut (jeszcze lepiej gdy mogą postać trochę dłużej – ok.1h). Blendujemy, w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody – powinna być to półpłynna konsystencja. Do blendera wrzucamy ciecierzycę, masło orzechowe, zmiksowane daktyle, sodę i sól – pominąć dodatek soli jeśli używamy solonego masła orzechowego. Zmiksować na gęstą masę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę i formujemy spłaszczone ciasta (będą się lepiej piekły). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut. Warto jest kontrolować stan upieczenia – gdy wetknięty patyczek będzie suchy a ciastka rumiane i odchodzące od papieru, jest to czas by je wyjąć.

Do ciastek można dodać również kawałki czekolady, zmielone orzechy czy ziarna. Tak samo zmiksowane daktyle można spróbować wymienić na tak samo przygotowane rodzynki albo dodać dojrzałego banana. Wszystkie te produkty odpowiadają za słodycz.

Prosty pomidorowy chleb gryczany (gluten free + vege)

  • 500g kaszy gryczanej niepalonej
  • ok. 700ml letniej wody (zalać tak, aby woda była nieznacznie nad poziomem ziarna)
  • 200ml passaty pomidorowej (może być z dodatkiem bazylii czy ziół prowansalskich)
  • ½-1 łyżki soli (w zależności od tego jak słona jest passata)
  • 4 łyżki nasion słonecznika*
  • 4 łyżki pestek dyni*

*opcjonalne

Kaszę należy dokładnie opłukać zimną wodą. Następnie zalać letnią wodą i odstawić na 24h-48h (na przykład przykrywając ściereczką). Kaszę warto przemieszać kilkukrotnie w ciągu tego okresu. Następnie, po upływie czasu dodajemy sól i passatę i blendujemy. Sposób zmiksowania będzie wpływał na strukturę. Mniej dokładnie zmiksowana kasza da nam bardziej gruboziarnisty chlebek. Następnie dodajemy ziarna. Masę przelewy do foremki – polecam silikonową gdyż nie wymaga wysmarowania czy papieru – i odstawiamy na kilka godzin w suchym miejscu (w wersji dla niecierpliwych – chociaż na godzinę). Po tym czasie pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 200 stopni.
Chlebek można wykonać również w wersji podstawowej, bez dodatku passaty. W przypadku gdybyśmy użyli zbyt dużo wody do moczenia i została jej pewna ilość, przed dodaniem passaty należy ją zlać, aby masa nie była zbyt wodnista. Jak widać sam proces przygotowania nie jest trudny, jednak wymaga cierpliwości w związku czasem oczekiwania. Taki chlebek jest alternatywą dla pieczywa bezglutenowego, który skład zwykle pozostawia wiele do życzenia.

Wskazane potrawy wymagają użycia blendera – z większością poradzi sobie także mikser. Jedynie w przypadku rozdrabniania ciecierzycy i fasoli warto najpierw rozgnieść nasiona widelcem, a później użyć miksera.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Agnieszka Falborska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Marcina Świerca nikomu, kto choć trochę kojarzy światek polskich biegów górskich, przedstawiać nie trzeba. Zawodnik, który jako jedyny z Polaków stawał na podium podczas festiwalu UTMB, czyli biegowej Ligi Mistrzów. Teraz, w 2024 roku, wraca […]

Dobrze jest wrócić. Znowu mogę biegać! Jeszcze powalczę na trasie. Marcin Świerc prosto z Pieniny Ultra Trail

W najbliższą sobotę i niedzielę odbędzie się DOZ Maraton Łódź, jedno z najważniejszych biegowych wydarzeń w Polsce. Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji dla uczestników, a my mamy dla Was garść przydatnych informacji, które pozwolą Wam przygotować […]

Już w ten weekend: DOZ Maraton Łódź! Przygotuj się na wyjątkowe wydarzenie!

Mamy za sobą 9. już edycję lubianego i cenionego cyklu biegów przełajowych w mieście, czyli CITY TRAIL. Jakie zmiany czekają imprezę w związku z zakończeniem współpracy z Nationale-Nederlanden? Jakie było ostatnie pół roku? Ilu zawodników […]

Od Grand Prix Poznania do Grand Prix CITY TRAIL, czyli prawie dekada pięknej trailowej przygody w 10 miastach w Polsce

Pęcherze na stopach nie są niczym niezwykłym. Zapewne każdy borykał się z taką przypadłością przynajmniej raz. Medycyna ludowa zna wiele sposobów na pozbycie się pęcherzy. Nie wszystkie są polecane przez współczesną medycynę. Skąd się biorą […]

Jak szybko usunąć odciski i pęcherze ze stóp? Domowe sposoby na bolesne rany

Jak zakochać się w sporcie od najmłodszych lat? Czy bieganie to sport indywidualny? Kto najlepiej motywuje do bycia aktywnym? Czy grywalizacja ma sens? Czym jest ruch #długodystansZDROWI? Jak wygląda w praktyce employer branding i dlaczego […]

Sport mam we krwi od dzieciństwa, a o zdrowiu myślę długodystansowo. Ada Stykała. Ruch #długodystansZDROWI

Konkurs rzutu młotem z udziałem największych gwiazd tej konkurencji będzie głównym punktem tegorocznej odsłony Memoriału Czesława Cybulskiego. Na Stadionie POSiR Golęcin nie zabraknie również rywalizacji na bieżni i skoczniach. Od środy 24 kwietnia można kupować […]

Memoriał Czesława Cybulskiego już 23 czerwca! Rusza sprzedaż biletów

Jak wygląda proces projektowania nowych butów biegowych? Jakie czynniki trzeba w nim uwzględnić? Co wyróżnia najbardziej zaawansowane modele i w którym kierunku może pójść rynek butów biegowych w kolejnych latach? O tym i wielu innych […]

Rohan van der Zwet z ASICS: Nie podążamy za żadnymi trendami, ale sezon po sezonie wprowadzamy innowacje i udoskonalamy produkt po produkcie

W miniony weekend odbył się w festiwal Pieniny Ultra-Trail®, w ramach którego rozegrano PZLA Mistrzostwa Polski w Biegach Górskich na trzech dystansach: Vertical, Mountain Classic oraz Short Trail. Był to dzień wielkiego triumfu Martyny Młynarczyk, […]

Pieniny Ultra-Trail®z rekordową frekwencją i rewelacyjnymi wynikami. Poznaliśmy mistrzów Polski w biegach górskich na 3 dystansach