Placki z dyni – najlepszy przepis w galaktyce

Dyniowe placki dobrze smakują z syropem klonowym lub orzechami
Gdy warzywne stragany zaczynają świecić pustkami, to znaczy, że nadchodzi sezon na dynię. A ta jest nie dość że zdrowa, to jeszcze smaczna i bardzo uniwersalna. Można bowiem zrobić z niej praktycznie wszystko. W tym pyszne, sycące, pożywne pancakes dyniowe.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia to istne bogactwo składników odżywczych. Zawiera między innymi witaminę C, A, E, K, kwas foliowy, wapń, potas, fosfor. Pomaga więc w podnoszeniu odporności organizmu, wspiera regenerację. Jest również niskokaloryczna, więc idealna dla osób, które dbają o szczupłą sylwetkę.
Pancakes z dyni
Dyniowe placki to nie ekstremalnie niskokaloryczna przekąska, ale za to pożywna i smaczna. Zaletą jest prostota i krótki czas realizacji potrawy. Ponadto takie pancakes smakują zawsze i wszędzie. Można je zjeść na śniadanie lub obiad. Zabrać do pracy w ramach lunchu lub na górskie szlaki. Dosłownie w każde miejsce!
Składniki na dyniowe pancakes:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczka soli
- ¼ szklanki cukru
- 2 jajka
- szklanka puree dyniowego
- 1,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
- przyprawy: gałka muszkatołowa, cynamon, imbir
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie rozgrzej na patelni olej, naleśniki smaż z obu stron.
Gotowe! Placki dobrze smakują z syropem klonowym i/lub orzechami.
Masz swoje ulubione dodatki do dyniowych pancakes? Podziel się z nami tą informacją!