fbpx

Dieta

Ciecierzyca – właściwości i przepisy

ciecierzyca

Roślina ta jest bogatym źródłem białka, przez co stanowi alternatywę dla potraw mięsnych. W jej składzie znajdziemy wiele minerałów i witamin, dzięki czemu skutecznie wzmacnia ona odporność organizmu. Ze względu na niską kaloryczność doskonale nadaje się dla osób, które zamierzają się odchudzać. Znana jest również jako niezawodny afrodyzjak. Co to za cudo? To ciecierzyca.

Groch włoski

Ciecierzyca to krzaczasta, jednoroczna roślina strączkowa z rodziny bobowatych. Występuje w Afryce, Azji oraz Europie. Inna nazwa tej rośliny to fasola garbanzo oraz groch włoski. W Polsce uprawiana indywidualnie oraz w wyspecjalizowanych plantacjach. Znane są dwa jej rodzaje, czyli desi i kabuli. Te drugie najbardziej popularne są duże, a ich ziarna mają kremowy kolor. Ciecierzyca ma specyficzny słodkawy smak.

Składniki odżywcze ciecierzycy

Ze względu na zawartość ok. 25% białka jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie spożywają mięsa. W jej składzie występuje wiele cennych substancji mineralnych. Należą do nich cynk, żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas. Jest bogatym źródłem błonnika. Ciecierzyca zawiera również witaminy A, B, C, K, a także ryboflawinę, kwas foliowy, czy tiaminę.

Właściwości zdrowotne ciecierzycy

Ciecierzyca wyróżnia się niskim poziomem kaloryczności. Dzięki temu w swojej diecie powinny uwzględniać ją osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Świetnie się też sprawdza przy podnoszeniu odporności organizmu, więc jesienią i zimową porą warto, żeby znalazła się w naszym menu. Ma też właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Spożywanie ciecierzycy bardzo dobrze wpływa na skórę. Jeśli mamy na niej jakieś ranki, to łatwiej się goją. Pomaga w efektywniejszym funkcjonowaniu układu nerwowego człowieka. Wpływa na hamowanie starzenia się, polepsza pracę serca i usprawnia krążenie. Dzięki zawartości błonnika sprawdza się także jako środek na zaparcia.

Afrodyzjak

Składniki występujące w ciecierzycy wpływają pobudzająco na organizm człowieka. Sprawiają, że znika uczucie zmęczenia i osłabienia. Dzięki takim właśnie właściwościom roślinę tę od wieków uważano za naturalny afrodyzjak. Nadal postrzega się ją jako substancję pobudzającą erotycznie np. w Egipcie. Jednak przy spożywaniu ciecierzycy warto zwrócić uwagę, że powoduje ona wzdęcia, co może nieco zaburzyć komfort miłosnych igraszek. Dlatego dobrym pomysłem będzie przed spożyciem zamoczyć ciecierzycę w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Po tym należy ją odcedzić i gotować w świeżej wodzie.

Ciecierzyca – zastosowanie

Po ugotowaniu można ciecierzycę spożywać jako dodatek do zup. Sprawdzi się również na drugie danie. Z tej rośliny tworzy się też pasty np. w rodzaju humusu, który jest przysmakiem dla wielu osób. Wegetarianie oraz ci, którzy nie jedzą mięsa mogą przygotować z ciecierzycy kotlety, a także farsz do pyz, czy pierogów. Wystarczy tylko uruchomić wyobraźnie, bo wariantów i możliwości jest wiele. W Egipcie np. wyrabia się z niej smaczne falafele. Idealnie też nadaje się do różnego rodzaju sałatek na zimno (po ugotowaniu i wystudzeniu), jak i na gorąco.

Przepisy z ciecierzycy

 Zupa krem 

Najpierw ok. 200 g ciecierzycy należy moczyć w chłodnej wodzie przez ponad 10 godzin. Potem trzeba ją odcedzić, przepłukać i zalać jednym litrem wody. Garnek wstawiamy na średni ogień i gotujemy przez pół godziny. W tym samym czasie obieramy jedną cebulę, jedną marchewkę i 3 ząbki czosnku. Następnie kroimy wszystkie te warzywa oraz jedną łodygę selera naciowego i wrzucamy je na patelnię polaną wcześniej 6 łyżeczkami oliwy z oliwek. Kiedy są delikatnie podsmażone, to dodajemy je do garnka z ciecierzycą, jeśli jest już miękka. Doprawiamy do smaku 3 łyżeczki soku z cytryny, 2 szczypty kminu rzymskiego, 3 sztuki liścia laurowego, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę bazylii oraz sól. Po ok. 20 minutach gotowania miksujemy wszystko. Całość należy posypać natką pietruszki. Spożywamy z pieczywem żytnim.

 Hummus 

Na początek ok. 250 g ciecierzycy należy moczyć w chłodnej wodzie przez ponad 10 godzin. Potem trzeba ją odcedzić, przepłukać, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka. Obieramy po dwie małe marchewki i cebule. Następnie warzywa należy piec w piekarniki w temperaturze 180 st. przez pół godziny. Teraz do pojemnika wkładamy ciecierzycę, marchewki, cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sezamu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki przegotowanej wody, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, sól i pieprz do smaku oraz pół łyżeczki cystyny. Wszystko należy dokładnie zblendować i pasta jest już gotowa.

 Kotlety z ciecierzycy 

Przygotowujemy 2 szklanki ciecierzycy, którą należy moczyć w chłodnej wodzie przez ponad 10 godzin. Potem trzeba ją odcedzić, przepłukać i zalać wodą. Gotujemy, aż będzie miękka. Następnie kroimy na drobno obrane wcześniej dwie duże cebule. Na patelnię wlewamy 3 łyżeczki oliwy z oliwek, a następnie smażymy cebulę. Do tego wyciskamy 3 ząbki czosnku. Po zeszkleniu odstawiamy do wystudzenia. Średniej wielkości marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o małych oczkach. Teraz gotujemy pół szklanki kaszy jaglanej, aż będzie miękka.

Kiedy woda się wchłonie, należy ją ostudzić, a potem zblendować na masę. Gdy również ciecierzyca jest już ugotowana, to blendujemy ją, ale nie na zbyt gładką masę. Dodajemy do niej podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz startą marchewkę, kaszę jaglaną i rozbijamy jedno jajko. Dosypujemy pół łyżeczki słodkiej papryki, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy w jednym pojemniku. Z takiej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy ją. Następnie dokładnie smażymy kotlety.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Jarosław Cieśla

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Marcina Świerca nikomu, kto choć trochę kojarzy światek polskich biegów górskich, przedstawiać nie trzeba. Zawodnik, który jako jedyny z Polaków stawał na podium podczas festiwalu UTMB, czyli biegowej Ligi Mistrzów. Teraz, w 2024 roku, wraca […]

Dobrze jest wrócić. Znowu mogę biegać! Jeszcze powalczę na trasie. Marcin Świerc prosto z Pieniny Ultra Trail

W najbliższą sobotę i niedzielę odbędzie się DOZ Maraton Łódź, jedno z najważniejszych biegowych wydarzeń w Polsce. Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji dla uczestników, a my mamy dla Was garść przydatnych informacji, które pozwolą Wam przygotować […]

Już w ten weekend: DOZ Maraton Łódź! Przygotuj się na wyjątkowe wydarzenie!

Mamy za sobą 9. już edycję lubianego i cenionego cyklu biegów przełajowych w mieście, czyli CITY TRAIL. Jakie zmiany czekają imprezę w związku z zakończeniem współpracy z Nationale-Nederlanden? Jakie było ostatnie pół roku? Ilu zawodników […]

Od Grand Prix Poznania do Grand Prix CITY TRAIL, czyli prawie dekada pięknej trailowej przygody w 10 miastach w Polsce

Pęcherze na stopach nie są niczym niezwykłym. Zapewne każdy borykał się z taką przypadłością przynajmniej raz. Medycyna ludowa zna wiele sposobów na pozbycie się pęcherzy. Nie wszystkie są polecane przez współczesną medycynę. Skąd się biorą […]

Jak szybko usunąć odciski i pęcherze ze stóp? Domowe sposoby na bolesne rany

Jak zakochać się w sporcie od najmłodszych lat? Czy bieganie to sport indywidualny? Kto najlepiej motywuje do bycia aktywnym? Czy grywalizacja ma sens? Czym jest ruch #długodystansZDROWI? Jak wygląda w praktyce employer branding i dlaczego […]

Sport mam we krwi od dzieciństwa, a o zdrowiu myślę długodystansowo. Ada Stykała. Ruch #długodystansZDROWI

Konkurs rzutu młotem z udziałem największych gwiazd tej konkurencji będzie głównym punktem tegorocznej odsłony Memoriału Czesława Cybulskiego. Na Stadionie POSiR Golęcin nie zabraknie również rywalizacji na bieżni i skoczniach. Od środy 24 kwietnia można kupować […]

Memoriał Czesława Cybulskiego już 23 czerwca! Rusza sprzedaż biletów

Jak wygląda proces projektowania nowych butów biegowych? Jakie czynniki trzeba w nim uwzględnić? Co wyróżnia najbardziej zaawansowane modele i w którym kierunku może pójść rynek butów biegowych w kolejnych latach? O tym i wielu innych […]

Rohan van der Zwet z ASICS: Nie podążamy za żadnymi trendami, ale sezon po sezonie wprowadzamy innowacje i udoskonalamy produkt po produkcie

W miniony weekend odbył się w festiwal Pieniny Ultra-Trail®, w ramach którego rozegrano PZLA Mistrzostwa Polski w Biegach Górskich na trzech dystansach: Vertical, Mountain Classic oraz Short Trail. Był to dzień wielkiego triumfu Martyny Młynarczyk, […]

Pieniny Ultra-Trail®z rekordową frekwencją i rewelacyjnymi wynikami. Poznaliśmy mistrzów Polski w biegach górskich na 3 dystansach