fbpx

Dieta

Sól nie taka szkodliwa jak sądzono

Sól to kolejny z produktów spożywczych, który powoli wraca do łask po latach potępiania. Podobnie jak w przypadku masła czy jajek, okazuje się, że spożywanie jej w nawet sporych ilościach na ogół nie niesie żadnego zagrożenia dla zdrowia. A odpowiednio wysokie dawki są szczególnie ważne u sportowców.

Co prawda już 10 lat temu Scientific American pisało o wątpliwych podstawach naukowych, jeśli chodzi o zalecenia zmniejszania spożycia soli, ale wiedza ta bardzo powoli przebija się w społeczeństwie. Dwa lata temu pojawiły się kolejne badania, pokazujące nie tylko, że w większości krajów świata sól nie jest problemem, ale że o wiele groźniejszy jest jej niedobór. Jak się okazuje, ryzyko problemów z sercem rośnie wraz ze zmniejszaniem, a nie zwiększaniem spożycia soli.

Oczywiście istnieje pewien bezpieczny poziom, który szacuje się na 5 gramów soli dziennie. Badania wykazały jednak, że ten poziom spożycia przekraczają jedynie Chińczycy. Co więcej, nawet bardzo wysokie dawki soli nie są problemem, jeśli towarzyszy im odpowiednio wysokie spożycie potasu, zawartego w dużych ilościach w warzywach i owocach. Dla sportowców, w tym oczywiście biegaczy, relatywnie wysokie spożycie soli jest ważne, bo sporą jej ilość tracimy wraz z potem.

Skutki niedoboru sodu

Niedobory sodu mogą prowadzić do skurczów mięśni, a ekstremalne rozcieńczenie płynów komórkowych grozi wręcz śmiercią. Hiponatremia, czyli niedobór sodu, wynikający np z bardzo wysokiego spożycia czystej wody w czasie maratonu, bez soli mineralnych, bywała już przyczyną śmierci biegaczy. Nie raportowano natomiast przypadków zgonu z powodu przedawkowania soli.

Sól to przykład tego, jak niewłaściwie zinterpretowane badania mogą wpływać na powszechne postrzeganie danego produktu. W latach 70. XX wieku pojawiły się odniesienia o tym, że wysokie spożycie soli wpływa na zwiększenie ciśnienia. Jak się okazuje, badania przeprowadzono na szczurach, którym podawano odpowiednik 500 gram soli w przypadku ludzi – podczas gdy średnia spożycia w krajach Zachodu to ok. 4 gramy.

Wykryto też zwiększanie się ilości zawałów w społeczeństwach z wysokim spożyciem soli, ale nie potwierdzono tego trendu w badaniach wewnątrz danego społeczeństwa. Mówiąc inaczej, nie istnieje związek pomiędzy podwyższonym spożywaniem soli u konkretnych ludzi a zwiększeniem ryzyka zawału. Reakcja na wysokie spożycie jest bardzo indywidualna, a u części społeczeństwa obserwuje się wręcz bardzo korzystne efekty. Samo ciśnienie u niektórych osobników wzrasta przy większym spożyciu, ale jest to wzrost o 1-2 mm Hg. Czyli u zdrowych osób będzie to potencjalny skok ciśnienia ze 120 na 121.

Rozsądek przede wszystkim

Obecny stan wiedzy sugeruje, że nie ma sensu ograniczanie ilości spożywanej soli u zdrowych osób, a oparte o tego typu poglądy zalecenia lekarskie nie mają sensu. Jak zwykle ważny pozostaje zdrowy rozsądek, bo ekstremalne ilości soli mogą być oczywiście potencjalnie szkodliwe. Na razie jednak okazuje sie, że o wiele groźniejszy od nadmiaru jest jej niedobór.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
mm
Marcin Nagórek

Podoba ci się ten artykuł?

4.2 / 5. 6

Przeczytaj też

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Kto by pomyślał, że od pierwszej edycji GWiNT Ultra Cross minęło 10 lat! Tymczasem już za chwilę będziemy odliczać minuty do startu kolejnej odsłony tego popularnego w Wielkopolsce biegu ultra. Zanim jednak gromkimi brawami przywitamy […]

10 lat biegowej pasji: GWiNT Ultra Cross już w najbliższy weekend!

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział