Akcja Zdrowie > Dieta > Polecane > Promocje > Slider
Sałatka z kuskusem i olejem rzepakowym [PRZEPIS]
Kuskus to idealny produkt dla biegaczy. Syci, dobrze smakuje, a przy tym nie wymaga gotowania. Wystarczy go zalać wrzątkiem i… to wszystko! W połączeniu z owocami i wytrawnymi składnikami może stanowić pełnowartościowy posiłek na co dzień. Poznaj zatem przepis na sałatkę z kuskusem i olejem rzepakowym.
Kuskus, uznawany jest za kaszę. Jednak warto sobie uzmysłowić , że wyrabia się go z mąki durum. Tej samej, którą wykorzystuje się przy produkcji makaronu. A zatem bliżej mu do makaronu właśnie, niż kaszy.
W Maroku, skąd pochodzi, uznaje się go za symbol szczęścia i obfitości. I jak mu się przyjrzeć – nie bez powodu. Jest źródłem białka, żelaza, wapnia, fosforu, witamin z grupy B. Jest sycący, a jednocześnie lekkostrawny, więc sprawdzi się zarówno na około godzinę przed bieganiem, jak i tuż po ciężkim treningu. Szczególnie, że jego przygotowanie jest ultra szybkie – wystarczy jedynie zalać go wrzątkiem.
Kolejnym bohaterem proponowanej sałatki, jest olej rzepakowy. Jest on bowiem źródło niezbędnych kwasów omega-6 i omega-3 w optymalnych proporcjach (2:1), zawierając tych ostatnich 10 razy więcej (!) niż oliwa z oliwek. Ponadto zawiera tylko 7% kwasów tłuszczowych nasyconych, czyli o połowę mniej niż wspomniana już powyżej oliwa. Świetnie komponuje się z sałatkami, tak jak w tym przypadku, ale również warto go używać przy różnego rodzaju wypiekach.

Reszta składników wydaje się błędem redaktora (tu: mistrza kuchni). Ale wcale tak nie jest. Wbrew pozorom owoce, ser feta i czosnek bardzo dobrze się ze sobą komponują.
Cały posiłek domyka niewielka ilość dzikiego ryżu. Podbija sałatkę pod względem energetycznym i nadaje jej szczególnego charakteru.
Składniki:
- pół szklanki kaszy kuskus
- mała kiść ciemnych winogron
- pół opakowania sera feta
- garść pestek granatu
- 100 g dzikiego ryżu
- 1-2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
- kilka liści mięty
- dwa ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kuskus zalej gorącą wodą na wysokość ok. 1 cm powyżej ziaren. Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Winogrona przekrój na połówki, ser feta pokrój w kostkę.
By zrobić dressing czosnek przeciśnij przez praskę, liście mięty posiekaj, następnie zalej te dwa składniki olejem rzepakowym, wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki.
Pozostałe składniki wrzuć do naczynia i dokładnie wymieszaj. Sałatkę zalej zrobionym wcześniej dressingiem.
Smacznego!