fbpx

Dieta

Biegaczu, trenuj mięśnie i… jelita. Jak to zrobić?

Jelita z bakteriami Istockphotocom_resize

„Trening czyni mistrza” – fraza jak mantra powtarzana zarówno w odniesieniu do nauki języka obcego, gry na instrumencie czy postępu sportowego. Solidne przygotowanie do startu w półmaratonie czy maratonie wymaga od biegaczy odbycia sporej ilości jednostek treningowych. To zwykle nie tylko bieganie, ale również trening siłowy, koordynacyjny czy inne jego typy. Trenujemy swoje mięśnie, trenujemy „głowę”, przygotowując ją na czekające obciążenia. A czy pomyślałeś o tym, by trenować również jelita?

Surowy nauczyciel

Ten, kto chociaż raz doświadczył wątpliwych uroków zaburzeń żołądkowo-jelitowych wie, że z układem pokarmowym nie ma żartów. Nieprzewidziane reakcje z jego strony mogą stać się największym wrogiem pomyślnych startów i biegowych sukcesów. Na wiele czynników, które te problemy powodują, nie mamy wpływu. Możemy jednak próbować zmniejszyć ich ryzyko. Jak? Właśnie poprzez odpowiednie przygotowanie jelit do wysiłku.

Badań w tym zakresie jest wciąż niewiele, jednak te dostępne pokazują, że osoby które nie są przyzwyczajone do spożywania płynów a także pokarmów w trakcie treningu, były bardziej narażone na występowanie różnego typu problemów żołądkowo-jelitowych w porównaniu do sportowców, którzy te napoje oraz żywność przyjmowali.

Jelito – elastyczny „mięsień”

Pokarm spożywany w trakcie zawodów ma za zadanie dostarczyć nam energii. Musi jednak on przebyć swoją drogę i ulec konkretnym przemianom, by zostać dobrze wykorzystany. Tempo opróżniania żołądka w trakcie aktywności się zmniejsza. Jest to ściśle związane z fizjologią wysiłku fizycznego. Zatem przekąska/posiłek spożywane po to, by otrzymać zastrzyk energii, mogą po prostu zalegać w żołądku i stanowić wyłącznie balast powodujący dyskomfort. Trening żywieniowy pozwala na poprawę tempa opróżniania żołądka.

Układ pokarmowy w trakcie wysiłku musi zmierzyć się również z innym wyzwaniem. Wchłanianie węglowodanów w jelicie ma swoje ograniczenia. Ilość wymieniana w literaturze to 60g/1h (przynajmniej w odniesieniu do jednego rodzaju węglowodanów, na przykład glukozy. Kombinacja dwóch cukrów umożliwia zwiększenie tej ilości do ok. 90g/h). Nadmiar, który się nie wchłonie, może być przyczyną przykrej biegunki. Tu znów odwołujemy się do regularnego trenowania układu pokarmowego – podwyższenie podaży węglowodanów, zwłaszcza przyjmowanych podczas aktywności, powoduje zwiększenie zdolności jelita do ich wchłaniania. Spowodowane jest to zwiększeniem ilości transporterów glukozy. Podobnie sprawa ma się ze zdolnością utleniania węglowodanów. Pisząc prościej – większa liczba transporterów równa się lepszemu wchłanianiu węglowodanów. A lepsze wchłanianie w połączeniu ze zwiększeniem zdolności utleniania oznacza większą ilość energii.

„Skutki uboczne” treningu

Nie ma jednego idealnego dla wszystkich żel energetycznego. Podobnie sprawa ma się z batonami czy izotonikami. Tylko skąd mamy wiedzieć, który będzie dla nas odpowiedni? Otóż właśnie – z praktyki. Treningi to doskonała okazja do przetestowania różnego typu rozwiązań żywieniowych, które chcemy później zastosować na zawodach. Początkowy faworyt okazał się totalną klapą? Świetnie – lepiej przekonać się o tym teraz, to właśnie jest ten czas. Nie ten produkt, to może inny – rynek żywności sportowej jest na tyle duży, że z pewnością znajdziemy coś dla siebie. Takie testowanie pozwoli uniknąć rozczarowań z powodu dolegliwości żołądkowych podczas startu – a jeśli nie uniknąć całkowicie, to zminimalizować szansę ich wystąpienia.

Zagadnienie ściśle techniczne, jednak nie mniej ważne – trening ten uczy również jedzenia i picia na trasie. Czasem nawet nie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić, jak wiele problemów może przysporzyć próba otworzenia żelu czy napicia się przy jednoczesnej jak najmniejszej stracie rytmu i tempa biegu. Im więcej wykonanych prób, tym większa pewność, że i na tej płaszczyźnie wszystko zadziała.

Jak długo trenować?

Pytanie bardzo często stawiane przez podejmujących aktywność fizyczną, zatem nie może się bez niego obyć również w tym momencie. Trudno mówić o konkretnym czasie trwania adaptacji jelit, w przybliżeniu jest to kilka tygodni. W jednym z badań przeprowadzonych na ludziach był to czas ok. 28 dni. Aby trenować swoje jelita, warto jest wybrać dłuższą sesję (świetnie sprawdzą się długie wybiegania) lub taką jednostkę treningową, która najbardziej będzie przypominała start. To pozwoli na jak najwierniejsze odtworzenie warunków, w których przyjdzie nam walczyć o sportowe wyniki – oby przy jak największym wsparciu ze strony całego organizmu.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Agnieszka Falborska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

W najbliższą sobotę i niedzielę odbędzie się DOZ Maraton Łódź, jedno z najważniejszych biegowych wydarzeń w Polsce. Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji dla uczestników, a my mamy dla Was garść przydatnych informacji, które pozwolą Wam przygotować […]

Już w ten weekend: DOZ Maraton Łódź! Przygotuj się na wyjątkowe wydarzenie!

Mamy za sobą 9. już edycję lubianego i cenionego cyklu biegów przełajowych w mieście, czyli CITY TRAIL. Jakie zmiany czekają imprezę w związku z zakończeniem współpracy z Nationale-Nederlanden? Jakie było ostatnie pół roku? Ilu zawodników […]

Od Grand Prix Poznania do Grand Prix CITY TRAIL, czyli prawie dekada pięknej trailowej przygody w 10 miastach w Polsce

Pęcherze na stopach nie są niczym niezwykłym. Zapewne każdy borykał się z taką przypadłością przynajmniej raz. Medycyna ludowa zna wiele sposobów na pozbycie się pęcherzy. Nie wszystkie są polecane przez współczesną medycynę. Skąd się biorą […]

Jak szybko usunąć odciski i pęcherze ze stóp? Domowe sposoby na bolesne rany

Jak zakochać się w sporcie od najmłodszych lat? Czy bieganie to sport indywidualny? Kto najlepiej motywuje do bycia aktywnym? Czy grywalizacja ma sens? Czym jest ruch #długodystansZDROWI? Jak wygląda w praktyce employer branding i dlaczego […]

Sport mam we krwi od dzieciństwa, a o zdrowiu myślę długodystansowo. Ada Stykała. Ruch #długodystansZDROWI

Konkurs rzutu młotem z udziałem największych gwiazd tej konkurencji będzie głównym punktem tegorocznej odsłony Memoriału Czesława Cybulskiego. Na Stadionie POSiR Golęcin nie zabraknie również rywalizacji na bieżni i skoczniach. Od środy 24 kwietnia można kupować […]

Memoriał Czesława Cybulskiego już 23 czerwca! Rusza sprzedaż biletów

Jak wygląda proces projektowania nowych butów biegowych? Jakie czynniki trzeba w nim uwzględnić? Co wyróżnia najbardziej zaawansowane modele i w którym kierunku może pójść rynek butów biegowych w kolejnych latach? O tym i wielu innych […]

Rohan van der Zwet z ASICS: Nie podążamy za żadnymi trendami, ale sezon po sezonie wprowadzamy innowacje i udoskonalamy produkt po produkcie

W miniony weekend odbył się w festiwal Pieniny Ultra-Trail®, w ramach którego rozegrano PZLA Mistrzostwa Polski w Biegach Górskich na trzech dystansach: Vertical, Mountain Classic oraz Short Trail. Był to dzień wielkiego triumfu Martyny Młynarczyk, […]

Pieniny Ultra-Trail®z rekordową frekwencją i rewelacyjnymi wynikami. Poznaliśmy mistrzów Polski w biegach górskich na 3 dystansach

W niedzielę, 12 maja odbędzie się jedenasta edycja PKO Białystok Półmaratonu, największego biegu w Polsce wschodniej, imprezy z prestiżowego cyklu Korona Polskich Półmaratonów. Już wiadomo, że uczestnicy będą pokonywać dokładnie taką samą trasę jak przed […]

Trasa 11. PKO Białystok Półmaratonu. Zapamiętacie ją na długo!