Wydarzenia > Wydarzenia > Zapowiedzi imprez
Biegi kulinarne – imprezy z jedzeniem i piciem w tle
Impreza biegowa, podczas której można zjeść coś dobrego i czegoś dobrego się napić wynagradza, chociaż po części, trud przygotowań. Zobaczcie kilka wybranych imprez, które są ciekawe pod względem kulinarnym.
Bieg Truskawki
Termin: 25 maja 2014 r.
Miejsce: Truskaw pod Warszawą
Dystans: 10 km; biegi dla dzieci
Trasa: bez atestu; szlaki Puszczy Kampinoskiej
Formuła: kategoria główna to pary mieszane (mężczyzna i kobieta), ale będą też prowadzone klasyfikacje dodatkowe: kobiet i mężczyzn, w których można wystartować indywidualnie
Zapisy: do 21 maja przez formularz on-line lub osobiście w dniu biegu (o ile wcześniej nie zostanie wyczerpany limit uczestników – 250 osób)
Wpisowe: 35 zł – zarówno dla par, jak i zawodników indywidualnych
Więcej informacji: www.kbgaleria.pl/promotion/vii-bieg-truskawki
Sama nazwa mówi wszystko. Truskawka to tutaj temat przewodni. Owocowy symbol lata będzie cieszyć oczy biegaczy już pod koniec maja. Co roku na imprezie pojawiają się uczestnicy, którzy dali upust swojej wyobraźni, tworząc barwne truskawkowe stroje. Najlepsze z nich są nagradzane. Wszyscy zawodnicy kończący bieg mogą liczyć na truskawkową wyżerkę oraz bardzo ciekawe, pamiątkowe truskawkowe medale. Bieg ma charakter rodzinny i wspominany jest jako impreza o niepowtarzalnej atmosferze.
Para przebrana za truskawki! Fot. Piotr Siliniewicz
Maraton Wigry
Termin: 23 sierpnia 2014 r.
Miejsce: Wigierski Park Narodowy (okolice Suwałk)
Dystans: ok. 42 km (Maraton Wigry), ok. 13 km (Pogoń za Bobrem)
Limit czasu: 7 godz. dla maratonu, 2 godz. dla Pogoni za Bobrem
Trasa: w większości ścieżki leśne i drogi gruntowe (na maratonie ok. 5 km asfaltu); trasa maratonu prowadzi wokół Jeziora Wigry
Zapisy: do 30 lipca przez formularz on-line lub w dniach 22-23 sierpnia w biurze zawodów (bez gwarancji wszystkich świadczeń)
Wpisowe:
– Maraton Wigry: do 30 kwietnia – 110 zł, do 30 lipca – 140 zł, po 30 lipca – 160 zł
– Pogoń za Bobrem: do 30 kwietnia – 40 zł, do 30 lipca – 55 zł, po 30 lipca – 65 zł
Więcej informacji: www.maratonwigry.pl
Jak piszą sami organizatorzy, Maraton Wigry nie jest dobrym biegiem do robienia życiówek na królewskim dystansie. To okazja do rodzinnego spędzenia wakacyjnego weekendu w otoczeniu pięknej przyrody Wigierskiego Parku Krajobrazowego. Czemu impreza znalazła się w tym zestawieniu? Organizatorzy co roku proponują uczestnikom degustację produktów regionalnych Suwalszczyzny i Sejneńszczyzny. Będzie ich można skosztować na każdym z minimum sześciu punktów odżywczych umiejscowionych na trasie Maratonu Wigry i każdym z trzech takich punktów na biegu Pogoń za Bobrem. W piątek, przed biegiem, wszyscy zawodnicy będą mogli wziąć udział w Ziemniak Party, a w sobotę wieczorem, po zakończeniu rywalizacji, odbędzie się ognisko lub grill.
Mało jest biegów, które mogą pochwalić się takimi punktami odżywczymi! Fot. archiwum organizatora
Lubuski Maraton Szlakiem Wina i Miodu
Termin: 23 sierpnia 2014 r.
Miejsce: Drzonków pod Zieloną Gór
Dystans: 42,195 km
Trasa: bez atestu; oznakowana; nawierzchnia asfaltowa oraz drogi i dukty leśne
Limit czasu: 7 godz.
Zapisy: do 30 lipca przez formularz on-line lub do wyczerpania limitu miejsc (300 osób)
Wpisowe: do 30 maja – 70 zł, do 30 lipca – 85 zł
Więcej informacji: www.maratonwinnic.pl
Jak piszą organizatorzy: „Lubuski Maraton Wina i Miodu to wspólne dzieło lubuskich winiarzy i zielonogórskich biegaczy. Ktoś mógłby powiedzieć, że bieganie to samo zdrowie, a wino… no cóż, różnie to bywa – podobno in vino veritas. Produkty lubuskich winiarzy to trunki szlachetne i oryginalne, przy których wieczorem miło wspomina się przebiegnięte maratony”. Na trasie biegu zawodnicy będą mieli okazję poczuć, z czego słynie okolica – Winnica Krucza w Buchałowie, Winnica „Winiarka” w Kiełpinie, Winnica Świętej Jadwigi w Świdnicy, Muzeum Etnograficzne w Ochli. Właściciele winnic przygotują dla uczestników imprezy to, co mają najlepszego – białe i czerwone trunki. Bez obaw – podczas biegu będzie można skorzystać jedynie z symbolicznej degustacji. Za to za linią mety… Lubuski Szlak Wina i Miodu warto też zwiedzić pozabiegowo – po drodze m.in. liczne winnice, pasieki, skansen pszczelarski, Muzeum Wina i Muzeum Etnograficzne.
Słuszne nagrody w klimacie biegu. Fot. Krzysztof Lipiński
Półmaraton Chmielakowy
Termin: 23 sierpnia 2014 r.
Miejsce: Krasnystaw
Dystans: 21,1 km
Trasa: asfalt – 65%, droga leśna utwardzona – 35%; oznaczenia co 1 km; trzy punkty z wodą i jeden punkt odżywiania
Zapisy: do 21 sierpnia przez formularz on-line lub w biurze zawodów w dniach 22 i 23 sierpnia
Wpisowe: do 21 lipca – 40 zł, od 22 lipca do 21 sierpnia – 60 zł, w dniach 22-23 sierpnia – 80 zł
Więcej informacji: www.krasnystaw.pl/maraton
Półmaraton Chemilakowy jest częścią Krasnostawskich Chmielaków, czyli Ogólnopolskiego Święta Chmielarzy i Piwowarów. Zawodnicy powalczą o Puchar Burmistrza Krasnegostawu. Trochę historii: „Tradycje chmielarstwa na terenie Krasnegostawu i okolic sięgają początków XX wieku i wiążą się ściśle z osobą Tadeusza Fleszyńskiego (1886-1968), inżyniera chmielarstwa, który w swoim gospodarstwie pracował nad rozwojem oświaty rolniczej na wsi i jako członek Towarzystwa Rolniczego wygłaszał pogadanki na temat uprawy chmielu. Był też jednym z inicjatorów budowy szkoły rolniczej, w której po II wojnie światowej pracował jako nauczyciel uprawy chmielu, gdzie pod jego kierunkiem wykształciła się liczna kadra chmielarzy, co doprowadziło do powstania swoistego zagłębia chmielowego”. Na imprezie nie zabraknie zapewne złotego trunku, a jedną z klasyfikacji podczas biegu będą Otwarte Mistrzostwa Województwa Lubelskiego Piwowarów i Chmielarzy (pracownicy browarów, plantatorzy chmielu).
Czy brama startowa Półmaratonu Chmielakowego mogłaby wyglądać inaczej? Fot. archiwum organizatora