fbpx

Dieta

Ciecierzyca – właściwości i przepisy

ciecierzyca

Roślina ta jest bogatym źródłem białka, przez co stanowi alternatywę dla potraw mięsnych. W jej składzie znajdziemy wiele minerałów i witamin, dzięki czemu skutecznie wzmacnia ona odporność organizmu. Ze względu na niską kaloryczność doskonale nadaje się dla osób, które zamierzają się odchudzać. Znana jest również jako niezawodny afrodyzjak. Co to za cudo? To ciecierzyca.

Groch włoski

Ciecierzyca to krzaczasta, jednoroczna roślina strączkowa z rodziny bobowatych. Występuje w Afryce, Azji oraz Europie. Inna nazwa tej rośliny to fasola garbanzo oraz groch włoski. W Polsce uprawiana indywidualnie oraz w wyspecjalizowanych plantacjach. Znane są dwa jej rodzaje, czyli desi i kabuli. Te drugie najbardziej popularne są duże, a ich ziarna mają kremowy kolor. Ciecierzyca ma specyficzny słodkawy smak.

Składniki odżywcze ciecierzycy

Ze względu na zawartość ok. 25% białka jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie spożywają mięsa. W jej składzie występuje wiele cennych substancji mineralnych. Należą do nich cynk, żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas. Jest bogatym źródłem błonnika. Ciecierzyca zawiera również witaminy A, B, C, K, a także ryboflawinę, kwas foliowy, czy tiaminę.

Właściwości zdrowotne ciecierzycy

Ciecierzyca wyróżnia się niskim poziomem kaloryczności. Dzięki temu w swojej diecie powinny uwzględniać ją osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Świetnie się też sprawdza przy podnoszeniu odporności organizmu, więc jesienią i zimową porą warto, żeby znalazła się w naszym menu. Ma też właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Spożywanie ciecierzycy bardzo dobrze wpływa na skórę. Jeśli mamy na niej jakieś ranki, to łatwiej się goją. Pomaga w efektywniejszym funkcjonowaniu układu nerwowego człowieka. Wpływa na hamowanie starzenia się, polepsza pracę serca i usprawnia krążenie. Dzięki zawartości błonnika sprawdza się także jako środek na zaparcia.

Afrodyzjak

Składniki występujące w ciecierzycy wpływają pobudzająco na organizm człowieka. Sprawiają, że znika uczucie zmęczenia i osłabienia. Dzięki takim właśnie właściwościom roślinę tę od wieków uważano za naturalny afrodyzjak. Nadal postrzega się ją jako substancję pobudzającą erotycznie np. w Egipcie. Jednak przy spożywaniu ciecierzycy warto zwrócić uwagę, że powoduje ona wzdęcia, co może nieco zaburzyć komfort miłosnych igraszek. Dlatego dobrym pomysłem będzie przed spożyciem zamoczyć ciecierzycę w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Po tym należy ją odcedzić i gotować w świeżej wodzie.

Ciecierzyca – zastosowanie

Po ugotowaniu można ciecierzycę spożywać jako dodatek do zup. Sprawdzi się również na drugie danie. Z tej rośliny tworzy się też pasty np. w rodzaju humusu, który jest przysmakiem dla wielu osób. Wegetarianie oraz ci, którzy nie jedzą mięsa mogą przygotować z ciecierzycy kotlety, a także farsz do pyz, czy pierogów. Wystarczy tylko uruchomić wyobraźnie, bo wariantów i możliwości jest wiele. W Egipcie np. wyrabia się z niej smaczne falafele. Idealnie też nadaje się do różnego rodzaju sałatek na zimno (po ugotowaniu i wystudzeniu), jak i na gorąco.

Przepisy z ciecierzycy

 Zupa krem 

Najpierw ok. 200 g ciecierzycy należy moczyć w chłodnej wodzie przez ponad 10 godzin. Potem trzeba ją odcedzić, przepłukać i zalać jednym litrem wody. Garnek wstawiamy na średni ogień i gotujemy przez pół godziny. W tym samym czasie obieramy jedną cebulę, jedną marchewkę i 3 ząbki czosnku. Następnie kroimy wszystkie te warzywa oraz jedną łodygę selera naciowego i wrzucamy je na patelnię polaną wcześniej 6 łyżeczkami oliwy z oliwek. Kiedy są delikatnie podsmażone, to dodajemy je do garnka z ciecierzycą, jeśli jest już miękka. Doprawiamy do smaku 3 łyżeczki soku z cytryny, 2 szczypty kminu rzymskiego, 3 sztuki liścia laurowego, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę bazylii oraz sól. Po ok. 20 minutach gotowania miksujemy wszystko. Całość należy posypać natką pietruszki. Spożywamy z pieczywem żytnim.

 Hummus 

Na początek ok. 250 g ciecierzycy należy moczyć w chłodnej wodzie przez ponad 10 godzin. Potem trzeba ją odcedzić, przepłukać, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka. Obieramy po dwie małe marchewki i cebule. Następnie warzywa należy piec w piekarniki w temperaturze 180 st. przez pół godziny. Teraz do pojemnika wkładamy ciecierzycę, marchewki, cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sezamu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki przegotowanej wody, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, sól i pieprz do smaku oraz pół łyżeczki cystyny. Wszystko należy dokładnie zblendować i pasta jest już gotowa.

 Kotlety z ciecierzycy 

Przygotowujemy 2 szklanki ciecierzycy, którą należy moczyć w chłodnej wodzie przez ponad 10 godzin. Potem trzeba ją odcedzić, przepłukać i zalać wodą. Gotujemy, aż będzie miękka. Następnie kroimy na drobno obrane wcześniej dwie duże cebule. Na patelnię wlewamy 3 łyżeczki oliwy z oliwek, a następnie smażymy cebulę. Do tego wyciskamy 3 ząbki czosnku. Po zeszkleniu odstawiamy do wystudzenia. Średniej wielkości marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o małych oczkach. Teraz gotujemy pół szklanki kaszy jaglanej, aż będzie miękka.

Kiedy woda się wchłonie, należy ją ostudzić, a potem zblendować na masę. Gdy również ciecierzyca jest już ugotowana, to blendujemy ją, ale nie na zbyt gładką masę. Dodajemy do niej podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz startą marchewkę, kaszę jaglaną i rozbijamy jedno jajko. Dosypujemy pół łyżeczki słodkiej papryki, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy w jednym pojemniku. Z takiej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy ją. Następnie dokładnie smażymy kotlety.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
mm
Jarosław Cieśla

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Kto by pomyślał, że od pierwszej edycji GWiNT Ultra Cross minęło 10 lat! Tymczasem już za chwilę będziemy odliczać minuty do startu kolejnej odsłony tego popularnego w Wielkopolsce biegu ultra. Zanim jednak gromkimi brawami przywitamy […]

10 lat biegowej pasji: GWiNT Ultra Cross już w najbliższy weekend!

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział