Co jadł przed biegiem Martin Fiz: rekordzista świata na 10 km w kat. 55+?
![Anaruiz78 [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons](https://www.magazynbieganie.pl/wp-content/uploads/2019/01/Vitoria-Est--baliz.jpg)
Anaruiz78 [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons
13 stycznia w biegu 10K Valencia Ibercaja hiszpański lekkoatleta, Martin Fiz, ustanowił nowy rekord na 10 km w kategorii 55+. Na swoim profilu społecznościowym podzielił się z fanami informacją, co jadł dzień przed oraz w dniu zawodów.
Dzień przed biegiem:
Rano: sałatka z makaronem + biały ryż z rodzynkami i orzechami + ananas
Po południu: orzechy (różne rodzaje) – orzechy nerkowca, laskowe, ziemne, migdały
Wieczorem: pierś z kurczaka z pieczonymi warzywami + jogurt
Dzień zawodów:
Śniadanie 7:00: dwie kawy espresso (przedłużone) + 2 ciasteczka z rodzynkami
Bieg: 9:00 – 10 km. (31’36 „) Nowy rekord świata M55
Zasada Martina: na ile to możliwe, nie miesza białka z węglowodanami.
Martin Fiz urodził się w 1963 r. Jego rekord w maratonie to 2:08:05, w półmaratonie – 1:01:08, na 10 km – 27:49. Dwukrotny medalista mistrzostw świata.