fbpx

Dieta > Polecane > Promocje > Slider

Co jeść i pić przed, w trakcie i po treningu?

Bez względu na to, czy dopiero zaczynamy przygodę z treningami, czy jesteśmy na poziomie zaawansowanym, prawidłowe odżywienie i nawodnienie naszego organizmu jest podstawą do bezpiecznego i efektywnego uprawiania sportu. Natalia Kupść, dietetyczka Nice To Fit You, radzi, na co zwrócić uwagę na każdym etapie trenowania.

Przygotowanie do treningu

Aby być właściwie przygotowanym do treningu należy zadbać o codzienną dietę. Jaka powinna być? Przede wszystkim – zbilansowana, dostarczająca odpowiednią ilość kilokalorii oraz niezbędnych składników odżywczych – węglowodanów, białka i tłuszczu.

Dlaczego to takie ważne? Zwiększona aktywność treningowa nie tylko wymaga utrzymania zdrowej i pełnowartościowej diety, ale w znaczny sposób zwiększa dobowe zapotrzebowanie energetyczne. Osoby aktywne fizycznie wymagają większych ilości między innymi energii, węglowodanów oraz wody, dlatego konieczne jest odpowiednie zbilansowanie sposobu ich żywienia, by zapewnić optymalną podaż tych składników.

Węglowodany to podstawa

Węglowodany stanowią główne i dobrze przyswajalne źródło energii dla mózgu, układu nerwowego oraz mięśni osoby aktywnej fizycznie. Prawidłowa podaż węglowodanów w diecie pozwala na utrzymanie odpowiedniego stężenia glukozy we krwi podczas treningu oraz wyrównanie strat glikogenu mięśniowego po jego zakończeniu.

Polecanymi źródłami węglowodanów w diecie sportowca są świeże warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe – ciemne pieczywo, gruboziarniste kasze, płatki zbożowe, ryż brązowy. Wyjątkiem stanowi posiłek bezpośrednio przed treningiem (ok. 1-2 godziny przed), kiedy, aby uniknąć problemów żołądkowo – jelitowych zaleca się lekkostrawne źródła węglowodanów, takie jak pszenne pieczywo, biały ryż, ugotowane płatki owsiane, dojrzałe owoce itp. Przykładami posiłków spożywanych około 1-2h przed treningiem mogą być: ryż biały na mleku z owocami, pszenne pieczywo z dżemem lub miodem, kasza jaglana na mleku z owocami, baton energetyczny. Dodatkowo, w celu ograniczenia strat glikogenu mięśniowego, zaleca się jeszcze spożycie małej przekąski bezpośrednio przed treningiem (15-60 min). Wówczas dobrze sprawdzają się żele energetyczne, dojrzałe banany, rodzynki, daktyle itp.

Artykuł przygotowała Natalia Kupść, dietetyk marki Nice To Fit You

Pamiętajcie o białkach

Białka stanowią budulec dla tkanki mięśniowej, poddanej wysiłkowi fizycznemu, uczestniczą w procesie jej regeneracji oraz umożliwiają adaptację do treningu.

To, ile dokładnie dany sportowiec powinien białka spożywać, zależy między innymi od częstotliwości sesji treningowych, ponieważ im częściej odbywają się treningi, tym szybciej zachodzi potrzeba regeneracji tkanki mięśniowej.

Powszechnym błędem wśród sportowców, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z regularnymi treningami, jest spożywanie białka w postaci wysoko przetworzonego mięsa – wędlin, kiełbas, parówek lub tłustego nabiału. Tego typu produkty, oprócz protein dostarczają dużej ilości tłuszczów, obciążających przewód pokarmowy.

Do zalecanych źródeł pełnowartościowego białka zalicza się chude gatunki mięs, drób, ryby, półtłuste produkty mleczne i jaja oraz produkty roślinne – przede wszystkim nasiona roślin strączkowych i orzechy.

Tłuszcze nie są naszym wrogiem

Tłuszcze konieczne są do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego i płciowego. Lipidy, wywołując uczucie sytości poprzez hamowanie wydzielania i ruchliwości żołądka, zapewniają dłuższe odłożenie się pokarmu w żołądku, a dzięki temu opóźnienie odczucia głodu, co może okazać się bardzo istotne podczas długotrwałego treningu.

Należy jednak pamiętać, że jest to składnik, którego ilość w diecie trzeba kontrolować, ponieważ nadmierna jego podaż może prowadzić do wzrostu tłuszczowej masy ciała i pogorszyć zdolności wysiłkowe oraz wydolność fizyczną danego zawodnika. Polecanymi źródłami tłuszczu w diecie są produkty takie jak ryby, oleje roślinne, oliwa, orzechy, pestki, nasiona, siemię lniane, czy awokado.

Co jeść przed, w trakcie i po treningu? Pomożemy dobrze zaplanować Wam dietę

Podsumujmy

Podsumowując kwestię typowego posiłku przedtreningowego, należy pamiętać, że powinien on zawierać węglowodany, mieć niewielką objętość i być lekkostrawny (szczególnie, jeśli trening znacznie obciąża układ pokarmowy, na przykład bieg). W jego skład powinny wchodzić także białko (szczególnie w przypadku treningów siłowych) oraz woda (odpowiednie nawodnienie przed i podczas treningu jest bardzo kluczowe). Woda może być elementem koktajlu, smoothie, czy po prostu być wypita do posiłku.

Krótkie przerwy w trakcie uprawiania sportu

Jeśli trening trwa mniej niż 1 godzinę, należy skupić się na odpowiednim nawodnieniu i w ciągu tego czasu dostarczać organizmowi jedynie wodę. Natomiast, w przypadku treningów trwających dłużej, woda nie powinna być jedyną rzeczą jaką spożywamy. Wówczas warto wzbogacić ją także o węglowodany i elektrolity. Dostarczanie węglowodanów (zwłaszcza o wysokim indeksie glikemicznym) w trakcie treningu, lub w jego przerwie jest bardzo istotne, ponieważ tego typu zabieg pozwala ograniczyć straty glikogenu mięśniowego, wyrównać stężenie glukozy i wydłużyć trening nawet o godzinę, a u sportowców wyczynowych nawet o dłużej. W takich sytuacjach dobrze sprawdzają się: żele energetyczne, napoje izotoniczne lub dojrzałe banany.

Regeneracja po wysiłku fizycznym

Aby dobrze zaplanować proces regeneracji potreningowej, należy zwrócić uwagę na to, aby następujący po ćwiczeniach posiłek zawierał węglowodany (w celu wyrównania strat glikogenu mięśniowego) oraz dobrej jakości białko (niezbędne do regeneracji mikrourazów mięśniowych i umożliwiające adaptację do treningów, szczególnie w przypadku treningów siłowych). Posiłek potreningowy może mieć umiarkowany lub niski ładunek glikemiczny. Stąd, równie dobrze zostaną wykorzystane węglowodany, które będę wchłaniać się wolniej.

Warto wspomnieć, że posiłek potreningowy niekoniecznie musi mieć miejsce w pierwszych minutach po treningu. Zarówno węglowodany jak i białko zostaną odpowiednio wykorzystane, nawet jeśli zostaną spożyte godzinę czy dwie później.

Przykłady posiłków potreningowych to: filet z indyka, z kaszą i surówką, mielone tofu lub mięso wołowe z sosem pomidorowym i makaronem pełnoziarnistym, jogurt naturalny z ryżem i owocami, pasta twarogowa z pomidorami z pieczywem pełnoziarnistym, kanapka z pieczonym kurczakiem, awokado i papryka a także koktajl z odżywki białkowej z dodatkiem płatków owsianych.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Natalia Kupść

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Amazfit T-Rex 3

Zepp Health wprowadza na rynek nowy smartwatch Amazfit T-Rex 3. Z lepszym i większym ekranem, wydajniejszą baterią oraz mocniejszą konstrukcją. W porównaniu z drugą edycją fani przygód odkryją w najnowszym modelu niemal 30 nowych rozwiązań! […]

Amazfit T-Rex 3: Wytrzymały smartwatch dla aktywnych z lepszym wyświetlaczem i 30 nowymi funkcjami [premiera]

W sezonie jesienno-zimowym, polska szerokość geograficzna wystawia naszą motywację na ciężką próbę. Eksperci i projektanci marki Salomon przekonują jednak, że nie musimy rezygnować ze swoich pasji! Salomon, światowy lider w produkcji sprzętu outdoorowego, wykorzystuje innowacyjne […]

Jesień i zima bez kompromisów!  Poznaj nową kolekcję Salomon Trail Running

Choć ciężko o uniwersalną receptę dla wszystkich, to w tym odcinku podcastu i tak pokusimy się o zbiór rad i patentów, jak dobrze przejść przez ostatnie tygodnie przed startem w maratonie. Co warto robić, a […]

Jak nie zepsuć ostatnich tygodni przed startem w maratonie? Jerzy Skarżyński w Czy tu się biega?

Nie żyje Rebecca Cheptegei, ugandyjska olimpijka, która w tragicznych okolicznościach została podpalona przez swojego partnera. Zaledwie niedawno spełniła jedno ze swoich największych marzeń, startując w maratonie podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu, gdzie zajęła 44. miejsce. […]

Olimpijka z Ugandy nie żyje – brutalny atak zakończył życie Rebecci Cheptegei

4 września rozpoczęło się przyjmowanie zgłoszeń internetowych do Mini Melts Kraków Run, który odbędzie się 21 września – na dzień przed 17. PKO Biegiem Trzech Kopców. Najmłodsi biegacze wystartują przy Błoniach Krakowskich, w okolicy Stadionu […]

Mini Melts Kraków Run: zgłoś swoje dziecko na wyjątkowy bieg przed 17. PKO Biegiem Trzech Kopców!

#RazNa100Lat – pod takim hasłem przebiegają obchody stulecia maratonu w Polsce, które odbędą się już w najbliższą sobotę, 7 września. Happening Biegowy, odsłonięcie tablicy z nazwą Ronda Polskich Maratończyków i spotkania z najsłynniejszymi polskimi maratończykami […]

#RazNa100Lat, czyli celebrujemy stulecie maratonu w Polsce. Wydarzenie już 7 września w Rembertowie

Trening treningiem, a życie życiem. Najlepiej jest, kiedy do maratonu podchodzi się w pełni przygotowanym, po wykonaniu solidnego planu. Nie zawsze jest to jednak możliwe. Co zrobić, gdy z jakiegoś powodu w treningu pojawiły się […]

Luki w treningu do maratonu. Jak się ratować w ostatnich 4 tygodniach przed startem?

Jeśli w planach macie jesienne starty biegowe, warto już teraz zadbać o kompleksowe przygotowanie ciała. Nasza ekspertka od treningów funkcjonalnych, Nicole, zaprasza Was do nowego cyklu #TrenujzNicole, w którym co poniedziałek będzie prezentować zestawy ćwiczeń […]

Ruszamy z nowym cyklem treningów funkcjonalnych #TrenujzNicole