fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Pomidory – wartości odżywcze i przepisy dla biegaczy

Sos pomidorowy i pomidory. Fot. istockphoto.com

Fot. istockphoto.com

Pomidory, które przywędrowały do Europy z Ameryki Południowej, nie podbiły z początku serc ludzi, uważano je wręcz za trujące. Określano mianem owocu zepsutego czy zdradliwego i hodowano tylko ze względów estetycznych. Dopiero w XIX wieku odkryto ich potencjał smakowy i odżywczy. Przedstawiamy ich wartości i kilka smakowitych przepisów.

Mogą być małe – koktajlowe lub duże ważące i ok. pół kilograma, mogą być czerwone, różowe – malinowe, żółte a nawet zielone (pamiętacie film „Smażone zielone pomidory”?). Różnią się między sobą smakiem, aromatem, konsystencją oraz tym jak się poddają obróbce termicznej. Najlepiej spróbować każdego, wyrobić sobie własne zdanie i włączyć je do codziennego jadłospisu.

Smaczne i zdrowe

Co takiego kryją w sobie pomidory, że wyprzedzają inne warzywa w konkurencji gęstości odżywczej? Na pierwszym miejscu należy wymienić likopen, którego to właśnie pomidory są głównym źródłem, ale istotna jest również zawartość: potasu, witaminy K, biotyny, w mniejszych ilościach ale jest obecne również żelazo.

Regularna konsumpcja pomidorów przyczynia się do:

– poprawy funkcjonowania układu krążenia,
– prawidłowego pobudzania mięśnia sercowego,
– poprawy gospodarki wodnej organizmu,
– usprawnienia procesu trawienia,
– wzrostu odporności,
– oraz ochrony przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Likopen

Jest o związek odpowiedzialny za barwę owoców, warzyw i występuje on we wszystkich tych produktach w kolorze od pomarańczowego do czerwonego. Jednak jego zawartość w pomidorach jest absolutnie bezkonkurencyjna! Na poprawę ilości wchłoniętego i wykorzystanego likopenu wpływają procesy technologiczne, ogrzewanie (uwolniony zostaje ze specyficznych powiązań z białkami) oraz obecność tłuszczu. Najważniejsze dla biegacza działanie likopenu polega na jego mocy antyoksydacyjnej, silniejszej wielokrotnie niż np. witaminy E! Wyczynowi biegacze, trenujący zawodowo zazwyczaj wyglądają dużo starzej niż jest to w rzeczywistości. Jest to widoczny objaw działania wolnych rodników, które powodują przyspieszenie procesu starzenia się skóry (osłabienie włókien kolagenowych). Im częstsze i intensywniejsze treningi tym zapotrzebowanie na niszczycieli wolnych rodników większe. Wolne rodniki wpływają nie tylko na skórę ale również na inne tkanki, im mocniej pracujące tym bardziej. Łatwo zatem wywnioskować, że u biegaczy najbardziej zagrożone są mięśnie oraz układ oddechowy – może dojść do uszkodzeń włókien mięśniowych oraz osłabienia wydolności oddechowej organizmu. Wysokie stężenie likopenu w krwi ma duże znaczenie dla naszego układu odpornościowego, dodatkowo potrafi on się magazynować w naszym organizmie i w razie potrzeby jest on uwalniany w większej ilości. Bardzo głośno jest teraz również o znaczeniu likopenu w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych takich jak: nowotwory, choroby układu krążenia czy udarów. Jeszcze raz trzeba podkreślić, że likopen w dużo większej ilości przyswajany jest z pomidorów przetworzonych np. soków, sosów pomidorowych czy zupy pomidorowej.

Potas

Należy do grupy makroelementów czyli zapotrzebowanie naszego organizmu na niego jest duże. W organizmie pełni on szereg funkcji niezbędnych do życia. Uczestniczy w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia organizmu (jest antagonistą sodu), jest niezbędny dla prawidłowego pobudzania komórek nerwowych ale i mięśniowych. Poprzez udział w licznych enzymach wpływa na tempo i jakość syntezy białek oraz glikogenu wątrobowego i mięśniowego. Potas jest minerałem alkalizującym, czyli szczególnie potrzebnym biegaczom. Treningi oraz dieta zawierająca mięso, produkty zbożowe znacznie zakwaszają organizm, więc trzeba zadbać o równowagę o dostarczać produktów zawierających pierwiastki odkwaszające. W trakcie treningów wraz z potem tracimy znaczne ilości potasu, jego poziom należy uzupełniać na bieżąco. Spadek poziomu potasu może spowodować osłabienie siły mięśni, pogorszenie dynamiki, znaczne pogorszenie powysiłkowej regeneracji, samoistne skurcze mięśni, w trakcie wysiłku aktywuje prawidłową wzmożoną akcję serca i wpływa na jej regularność. Potas razem z magnezem działają kojąco na układ nerwowy, dlatego też koktajl z tych pierwiastków powinien być nieodłącznym elementem zawodników których dotyka przedstartowy stresie. Osoby szczególnie narażone na niedobory sodu to sportowcy ale i osoby przyjmujące leki moczopędne, na nadciśnienie oraz osoby stosujące dietę bogatą w sól, słodycze, kawę i alkohol (nawet niskoprocentowy).

Witamina K

Mało popularna i znana. Odkryta została niecałe 90 lat temu, do tej pory nie jest określone dokładne zapotrzebowanie na nią. Wiadomo jednak do czego jest niezbędna: warunkuje prawidłową krzepliwość krwi. Reguluje wytwarzanie białka krwi – protrombiny oraz innych czynników krzepnięcia, ich niedobory powodują że nawet przy drobnym skaleczeniu może dojść do długotrwałego krwawienia, lub przy lekkim uderzeniu siniaki powstające są nad wyraz duże. Witamina K wpływa również na obrót wapniem w naszym organizmie, jej niedobór zaburza jego wchłanianie i wykorzystanie prowadząc osłabienia siły skurczu mięśni czy osteoporozy (nie dotyczy to tylko starszych ludzi). Szczególnie narażone na niedobór witaminy K są osoby spożywające mało warzyw, przyjmujące leki obniżające cholesterol, leki na wątrobę czy antybiotyki. Dodatkowo witamina K charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi, przeciwgrzybicznymi oraz działaniem przeciwzapalnym.

Biotyna

Czyli witamina B7 lub witamina H. Wchodzi w skład większości napojów izotonicznych, energetycznych dla sportowców. Nie oznacza to jednak absolutnie, że nie należy dbać o jej spożycie z żywnością – zawsze forma naturalna będzie dla nas korzystniejsza. Z istotnych funkcji należy wymieć wspomaganie witaminy K jako czynnika krzepnięcia krwi, uczestniczy w wielu procesach przemiany materii: tworzeniu glukozy (w okresach jej braku) z innych związków, syntezie kwasów tłuszczowych, bierze również udział w przemianach energetycznych z udziałem tlenu. Uczestniczy w utrzymaniu stanu równowagi pomiędzy dowozem substancji odżywczych z pożywienia a ich endogenną syntezą (w przypadku braku podaży z pożywieniem). Objawy niedoboru biotyny w organizmie to nadwrażliwość i bóle mięśniowe, pogorszenie nastroju, zaburzenia profilu lipidowego krwi objawiające się np. podwyższonym cholesterolem ale i przedwczesne siwienie, stany zapalne skóry czy wysypki.

Warto jeść pomidory, zarówno w postaci świeżych owoców, jak i przetworzonych, które mocniej oddziaływają na nasz organizm przetworzone. Warto do swojego jadłospisu wprowadzić zupę pomidorową na bazie prawdziwych pomidorów, zapiekanki z udziałem pomidorów, pokusić o przygotowanie domowego keczupu, który można sobie przemycać i kilka razy dziennie.

Zupa pomidorowa Fot. Krzysztof Dołęgowski

Fot. Krzysztof Dołęgowski

ZUPA KREM Z POMIDORÓW

1 kg dojrzałych pomidorów (lub z puszki) bez skórki
• marchewka 1 duża sztuka
• seler naciowy 1 łodyga
• cebula 1 mała sztuka
• czosnek 1 – 3 ząbki wg smaku
• sól, pieprz, papryka słodka w proszku, cukier
• masło 3 łyżki
• bazylia świeża

Marchewkę i selera zatrzeć na tarce, w garnku rozpuścić masło i włożyć warzywa. Dusić ok. 5 minut aż się zeszklą, następnie dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażyć razem jeszcze ok. 1-2 minut. Dodać rozdrobnione pomidory i gotować bez przykrycia ok. 20 – 30 minut aż zupa się zagęści. Pod koniec gotowania doprawić do smaku i dokładnie zmiksować. Podawać ze świeżą bazylią.

PIECZONE POMIDORY FASZEROWANE

• pomidory 4 sztuki o równym dnie (tak żeby było je łatwo ustawić)
• mięso mielone z indyka 150 g
• kasza gryczana niepalona 50 g
• cebula 1 mała sztuka
• czosnek 1 ząbek
• sól, pieprz, cukier
• oliwa 2 łyżki

Z pomidorów odciąć górę, wydrążyć łyżką środek tak aby nie uszkodzić skórki, lekko posolić i popieprzyć w środku. Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, gdy się zeszkli – dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili mięso i gdy się wysmaży dodać posiekane wnętrze z pomidorów i dusić razem ok. 10 minut. Na koniec dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i faszerować pomidory. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 20 – 30 min, w zależności od wielkości pomidorów.

Pomidory nadziewane. Fot. istockphoto.com

Pomidory nadziewane. Fot. istockphoto.com

BÓB DUSZONY W POMIDORACH

• bób 250 g
• pomidory bez skórki (świeże lub z puszki) 800 g
• cebula 1 sztuka (lub czosnek)
• sól, pieprz, tymianek
• oliwa 2 łyżki

Rozgrzać oliwę w garnku, podsmażyć cebulę i/lub czosnek. Dodać surowy, umyty bób i chwilę razem przesmażyć. Zalać pomidorami, doprawić do smaku i dusić do miękkości bobu bez przykrycia (ok. 20-30 min). Idealny jako danie główne lub dodatek do mięsa i ryb.

KECZUP

• pomidory bardzo dojrzałe bez skórki (lub z puszki) 2 kg
• cebula cukrowa 2 sztuki
• czosnek 4 ząbki
• ocet balsamiczny z Modeny 6 łyżek
• musztarda (wg smaku ostra lub łagodna) 6 łyżeczek
• oliwa 4 łyżeczki
• sól, pieprz, cukier

Pomidory rozdrobnione umieścić w garnku z grubym dnem i doprowadzić do wrzenia, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz pozostałe składniki i dusić razem bez przykrycia ok. 10 minut. Po tym czasie dokładnie zmiksować całość i wstępnie doprawić. Gotować dalej przez 20 – 30 minut aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Spróbować do smaku i ewentualnie doprawić. Można wekować!

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Medal: najważniejsza nagroda dla wszystkich przekraczających linię mety, trofeum, którym chwalimy się wśród znajomych i nieznajomych. Jak będzie wyglądał medal 32. Biegu Konstytucji 3 Maja? Właśnie zaprezentowane wizualizację. Przy tej okazji dowiedzieliśmy się też, że […]

Oto on: medal 32. Biegu Konstytucji 3 Maja! PKO Bank Polski Sponsorem Głównym imprezy

W sobotę 25 maja odbędzie się 21. edycja Biegu Ulicą Piotrkowską Rossmann Run. Uczestnicy tradycyjnie pobiegną na szybkiej trasie o długości 10 kilometrów, której większa część prowadzi główną ulicą miasta. Jakie atrakcje czekają na biegaczy […]

21. Bieg Ulicą Piotrkowską Rossmann Run – trwają zapisy!

Wszystkie tkanki mięśniowe naszego ciała pracują podczas biegu. Od ich dyspozycji i formy zależy końcowy wynik osiągnięty podczas zawodów. Wiadomo więc, że należy je wzmacniać stosując ćwiczenia poza treningiem biegowym. Jednak bywa tak, że po […]

Trening biegowy i trening siłowy w jednym

Z Katarzyną Selwant rozmawiała Eliza Czyżewska Czym jest trening mentalny?istock.com To wiedza, jak ćwiczyć głowę, taka siłownia dla umysłu. W skład treningu mentalnego wchodzą różne zagadnienia, np. wzmacnianie pewności siebie, wyznaczanie prawidłowej motywacji, cele sportowe, […]

Trening mentalny biegacza [WYWIAD]

Karmienie piersią a bieganie – czy to dobre połączenie? Jakie zagrożenie niesie ze sobą połączenie mleczanu z… mlekiem matki? Odpowiadamy! Zanim zajmiemy się tematem karmienie piersią a bieganie, przyjrzyjcie się bliżej tematowi pokarmu matki: mleko […]

Karmienie piersią a bieganie

Kultowe sportowe wydarzenie otwierające Warszawską Triadę Biegową „Zabiegaj o Pamięć” już 3 maja. Poznaliśmy wzór oficjalnych koszulek biegu – są w kolorze błękitnym i prezentują hasło „Vivat Maj, 3 Maj”. Ich producentem jest marka 4F, […]

Koszulka 32. Biegu Konstytucji 3 Maja wygląda właśnie tak! Marka 4f partnerem technicznym Warszawskiej Triady Biegowej

Choć największy podziw budzą Ci, którzy linię mety przekraczają jako pierwsi, to bohaterami są wszyscy biegacze. Odważni, wytrwali i zdeterminowani, by osiągnąć cel – wyznaczony dystansem 42 km i 195 m – w liczbie 5676 […]

21. Cracovia Maraton: 5676 śmiałków pobiegło z historią w tle

Już od 3 sezonów ASICS METASPEED jest jednym z 2 flagowych modeli startowych japońskiego producenta. Do naszej redakcji trafiła właśnie najnowsza jego odsłona, 3. generacja, czyli ASICS METASPEED SKY PARIS. Jak wypada na tle swoich […]

ASICS METASPEED SKY PARIS – flagowa startówka w trzeciej odsłonie [TEST]