Co zakwasza a co odkwasza organizm?
Fot. istockphoto.com
Zakwaszenie organizmu wzrasta znacząco po ciężkim treningu. Ale największy wpływ na równowagę kwasowo-zasadową na co dzień ma to, co jemy. Zakwaszenie organizmu nie jest korzystnym zjawiskiem, spowalnia regenerację, pogarsza samopoczucie. Przedstawiamy listę produktów, które działają zakwaszająco i odkwaszająco na organizm.
WYSOCE ALKALIZUJĄCE
[highlight highlightColor="highlight-pistachio" ]Warzywa: [/highlight] SZPARAGICEBULA
PIETRUSZKA
ŚWIEŻY SZPINAK
BROKUŁY
CZOSNEK [highlight highlightColor="highlight-salmon" ]Owoce:[/highlight] CYTRYNA
ARBUZ
LIMONKA
GREJPFRUT
MANGO
PAPAJA
SOKI OWOCOWE[highlight highlightColor="highlight-blazeorange" ]Tłuszcze:[/highlight] OLIWA Z OLIWEK[highlight highlightColor="highlight-lightblue" ]Napoje:[/highlight] HERBATA ZIOŁOWA
SOK CYTRYNOWY[highlight highlightColor="highlight-teal" ]Inne:[/highlight]
STEWIA
ALKALIZUJĄCE
[highlight highlightColor="highlight-pistachio" ]Warzywa: [/highlight] KABACZEKBURAK
SELER
SAŁATA
CUKINIA
SŁODKIE ZIEMNIAKI[highlight highlightColor="highlight-salmon" ]Owoce:[/highlight] DAKTYLE
FIGI
MELON
KIWI
WINOGRONA
OWOCE JAGODOWE
JABŁKA
GRUSZKI
RODZYNKI[highlight highlightColor="highlight-orange" ]Orzechy:[/highlight] MIGDAŁY[highlight highlightColor="highlight-blazeorange" ]Tłuszcze:[/highlight] OLEJ Z SIEMIENIA LNIANEGO[highlight highlightColor="highlight-lightblue" ]Napoje:[/highlight] HERBATA ZIELONA[highlight highlightColor="highlight-teal" ]Inne:[/highlight]
SYROP KLONOWY
LEKKO ALKALIZUJĄCE
[highlight highlightColor="highlight-pistachio" ]Warzywa: [/highlight] MARCHEWPOMIDORY
ŚWIEŻA KUKURYDZA
GRZYBY
KAPUSTA
GROCH
KALAFIOR
RZEPA
ĆWIKŁA
ŁUPINA ZIEMNIAKA
OLIWKI
SOJA
TOFU[highlight highlightColor="highlight-salmon" ]Owoce:[/highlight] POMARAŃCZE
BANANY
CZEREŚNIE
ANANAS
BRZOSKWINIA
AWOKADO[highlight highlightColor="highlight-green" ]Zboża:[/highlight] PROSO
KASZA JAGLANA
SOCZEWICA
KUKURYDZA
DZIKI RYŻ[highlight highlightColor="highlight-blue" ]Nabiał:[/highlight] SER SOJOWY
MLEKO SOJOWE
MLEKO KOZIE
SER KOZI
SERWATKA
ŚWIEŻE MLEKO[highlight highlightColor="highlight-orange" ]Orzechy:[/highlight] ORZECHY BRAZYLIJSKIE
ORZECHY LASKOWE
KOKOS
ORZECHY WŁOSKIE[highlight highlightColor="highlight-lightblue" ]Napoje:[/highlight] HERBATA IMBIROWA
LEKKO ZAKWASZAJĄCE
[highlight highlightColor="highlight-pistachio" ]Warzywa: [/highlight] GOTOWANY SZPINAKFASOLA ZWYCZAJNA
FASOLA SZPARAGOWA[highlight highlightColor="highlight-salmon" ]Owoce:[/highlight] ŚLIWKI
PRZETWORZONE SOKI OWOCOWE[highlight highlightColor="highlight-green" ]Zboża:[/highlight] CHLEB ŻYTNI
RAZOWY
ORKISZOWY
BRĄZOWY RYŻ[highlight highlightColor="highlight-orange" ]Nasiona:[/highlight] DYNIA
SEZAM
SŁONECZNIK[highlight highlightColor="highlight-red" ]Mięso:[/highlight] WĄTROBA OSTRYGI
DZICZYZNA
RYBY [highlight highlightColor="highlight-blue" ]Nabiał:[/highlight] JAJA
MASŁO
JOGURT
MAŚLANKA
SER ZIARNISTY
ŚMIETANKA[highlight highlightColor="highlight-blazeorange" ]Tłuszcze:[/highlight] OLEJ KUKURYDZIANY
SŁONECZNIKOWY
MARGARYNA
SMALEC[highlight highlightColor="highlight-lightblue" ]Napoje:[/highlight] HERBATA
ZWYKŁA
KAKAO[highlight highlightColor="highlight-teal" ]Inne:[/highlight] MIÓD
ZAKWASZAJĄCE
[highlight highlightColor="highlight-pistachio" ]Warzywa: [/highlight] ZIEMNIAKI BEZ ŁUPINBIAŁA FASOLA[highlight highlightColor="highlight-salmon" ]Owoce: [/highlight] WIŚNIE
RABARBAR
OWOCE Z PUSZKI[highlight highlightColor="highlight-green" ]Zboża:[/highlight] BIAŁY RYŻ
KUKURYDZA
KASZA GRYCZANA
OWIES
ŻYTO[highlight highlightColor="highlight-red" ]Mięso:[/highlight] DRÓB
BARANINA [highlight highlightColor="highlight-orange" ]Orzechy:[/highlight] ORZECHY NERKOWCA
PISTACJE[highlight highlightColor="highlight-lightblue" ]Napoje:[/highlight] KAWA
WINO[highlight highlightColor="highlight-teal" ]Inne:[/highlight] CUKIER BIAŁY
CUKIER BRĄZOWY
MELASA
DŻEMY
KECZUP
MAJONEZ
MUSZTARDA
OCET
WYSOCE ZAKWASZAJĄCE
[highlight highlightColor="highlight-salmon" ]Owoce: [/highlight] BORÓWKIŻURAWINA
SUSZONA ŚLIWKA
SŁODZONE SOKI OWOCOWE[highlight highlightColor="highlight-red" ]Mięso:[/highlight] WOŁOWINA
WIEPRZOWINA
OWOCE MORZA[highlight highlightColor="highlight-lightblue" ]Nabiał:[/highlight] SER
MLEKO PASTERYZOWANE
LODY
BUDYŃ[highlight highlightColor="highlight-orange" ]Orzechy:[/highlight] ORZESZKI ZIEMNE
Piotr Mańkowski, „pH”, Bieganie, wrzesień 2011