Dieta podczas pandemii. Co warto kupić?
Gdy pojawiła się wizja kryzysu, można było zaobserwować, że w sklepach, obok pustych kartonów po wysokoprzetworzonym pieczywie czy oczyszczonej mące, stoją wciąż pełne półki strączków, kasz pełnoziarnistych. Produktów, które są równie trwałe. Jak rozsądnie podejść do żywienia w takim czasie? Poniżej lista produktów, w które naprawdę warto się zaopatrzyć.
Kasze, np. gryczana, pęczak. Przede wszystkim te gruboziarniste, ale kasza jaglana czy kuskus też może się przydać
Quinoa
Makrony pełnoziarniste, ze strączków
Nasiona roślin strączkowych
Orzechy
Pestki i nasiona
Paczkowane pieczywo wielozbożowe/żytnie
Pieczywo chrupkie wielozbożowe, żytnie
Płatki zbożowe, np. owsiane, jęczmienne
Mąki z pełnego przemiału
Passaty
Warzywa puszkowane (najlepiej bez cukru)
Mrożonki – mieszanki warzywne, warzywa na patelnię, pojedyncze rodzaje warzyw
Konserwy rybne w sosie własnym
Suszone warzywa
Suszone owoce
Tortille wieloziarniste
Napoje roślinne/mleko UHT
Kiszonki
Tofu (można je też zamrozić)
Oczywiście nie są to wszystkie produkty, które powinny znaleźć się w diecie. Ważne, aby w tym czasie znalazło się również miejsce na świeże warzywa i owoce. Wśród tych, które odpowiednio przechowywane są całkiem trwałe można wskazać:
Dynię
Warzywa korzeniowe – marchew, seler, pietruszka
Ziemniaki/bataty
Kalafior
Kapusta biała/czerwona
Cebula
Cytryny
Pomarańcze
Jabłka
Gruszki
W najnowszym numerze e-tygodnika „Magazyn Bieganie” znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie powyższych produktów. Do pobrania w aplikacji na urządzenia mobilne.
