fbpx

Dieta

Fasolka po bretońsku w wersji roślinnej

fot: Joanna Kowalczyk

fot: Joanna Kowalczyk

Po ostatnich eksperymentach i szaleństwach w kuchni doszłam do wniosku, że smak naszej tradycyjnej fasolki po bretońsku może zostać zachowany nawet jeśli przygotowana zostanie bez „wkładki”. Sekret tkwi… w przyprawach.

Osoby nie spożywające mięsa mogą dodać wędzonego lub smażonego tempehu albo zjeść samą fasolę w wyśmienitym pomidorowym sosie. Sekret tkwi po prostu w przyprawach. Dzięki fasoli nasz organizm otrzyma solidną porcję roślinnego białka, witaminy B1 i B2, a także magnez i fosfor. Strąki odgrywają rolę w regulacji poziomu insuliny i obniżają stężenie cholesterolu LDL. Przecier pomidorowy to źródło potasu i sodu. Jednak ze względu na swoją ciężkostrawność fasolka po bretońsku nie jest polecana osobom z problemami jelitowymi. Kto jednak mówi, że mamy ją jeść codziennie?

Zapraszam na przepis, który pozwoli przenieść się w czasy dzieciństwa i obozów harcerskich.

Potrzebujesz:

  • 500 g fasoli „piękny jaś”
  • 2 średnie cebule
  • 750 g dobrego przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki wody
  • dobry gatunkowo olej
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta wędzonej soli (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki mąki pszennej (do zasmażki)
  • 2 łyżki dobrego roślinnego masła (do zasmażki)

Jak robisz:

Namoczoną przez noc fasolę gotujesz w lekko osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie obrane cebule kroisz w grubą kostkę lub piórka i smażysz na patelni na 4 łyżkach dobrego, roślinnego oleju (np. na rzepakowym, słonecznikowym, ryżowym) z listkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Kiedy cebula się zarumieni, wlewasz przecier, ketchup lub koncentrat, sos sojowy, wodę i wsypujesz pozostałe przyprawy, czyli majeranek, kumin, pieprz cayenne, wędzoną paprykę i sól. Mieszasz dokładnie i gotujesz kilka minut. Następnie dodajesz ugotowanej fasoli i całość dusisz jeszcze około 20 minut. Na koniec robisz zasmażkę. Rozpuszczasz masło, dodajesz mąkę i mieszając dolewasz trochę zimnej wody uważając by nie zrobiły się grudki. Taką zasmażkę dodajesz do całości, mieszasz dokładnie, ewentualnie doprawiasz do smaku pieprzem i solą.

Smacznego!

Podpowiedź:

Jeśli zrobią się w zasmażce grudki przetrzyj ją do fasolki przez sitko.
Fasolę mocz przez noc w wodzie z łyżeczką sody.
Osoby lubiące tempeh (fermentowana soję) mogą np. pokroić go w kostkę, podsmażyć i dodać do fasolki.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
mm
Joanna Kowalczyk-Bednarczyk

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Kto by pomyślał, że od pierwszej edycji GWiNT Ultra Cross minęło 10 lat! Tymczasem już za chwilę będziemy odliczać minuty do startu kolejnej odsłony tego popularnego w Wielkopolsce biegu ultra. Zanim jednak gromkimi brawami przywitamy […]

10 lat biegowej pasji: GWiNT Ultra Cross już w najbliższy weekend!

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział