Akcja Zdrowie > Dieta > Polecane > Promocje > Slider
Kuchnia biegacza: domowe bułeczki z konfiturą [PRZEPIS]
Śniadanie mistrzów? Oczywiście bułeczki z dżemem lub miodem. Najlepiej, jeśli są jeszcze ciepłe i chrupiące. A gdyby tak zrobić je samodzielnie w domu? Za chwilę przekonasz się, że to wcale nie jest takie trudne. Co więcej, pieczywo możesz przygotować wieczorem, a rano jedynie lekko podgrzać w piekarniku. Po takim śniadaniu możesz spokojnie ruszać na trening.
Do przygotowania bułek nie potrzebujesz żadnych foremek, ani specjalistycznych składników. Wszystko znajdziesz w osiedlowym sklepie spożywczym.
Robiąc zakupy zwróć uwagę jednak na jakość produktów. Najlepsze mąki pszenne do wypieku bułek, to te z oznaczeniem 550 lub 650. Dodatek żytniej mąki nieco wzbogaci pieczywo pod względem odżywczym, dostarczając witaminy z grupy B.
Ważny jest także tłuszcz, jakiego użyjesz do ciasta. W wypiekach idealnie sprawdza się olej rzepakowy. Można go podgrzewać, bez obaw o utratę jego właściwości. A tych jest naprawdę wiele. Olej rzepakowy to bowiem źródło niezbędnych kwasów omega-6 i omega-3 w optymalnych proporcjach (2:1). Ponadto zawiera tylko 7% kwasów tłuszczowych nasyconych, czyli o połowę mniej niż chociażby oliwa z oliwek.

Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki mąki żytniej
- 50 g drożdży
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- szklanka ciepłego mleka
- 100 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
Wykonanie:
Do dużej miski przesiej obydwie mąki: pszenną i żytnią. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj. Następnie wlej ciepłe (ale nie gorące!) mleko, dodaj olej i wyrabiaj aż do chwili, kiedy składniki się połączą. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie podziel ciasto na 12 równych części. Uformuj z nich kulki, które rozłożysz na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Ponownie przykryj bułeczki i odstaw na kolejne 30 min. Posmaruj bułeczki rozkłóconym jajkiem i piecz przez ok. 20 min. w temp. 200˚C (piekarnik powinien być nagrzany).
Jeszcze ciepłe podawaj z domowej roboty konfiturą.
Smacznego!
